Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

PARTENER DE ÎNCREDERE PENTRU

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "PARTENER DE ÎNCREDERE PENTRU"— Transcriere de prezentare:

1 PARTENER DE ÎNCREDERE PENTRU
ÎNTREPRINDERILE MICI ŞI MIJLOCII ŞI MEDIUL FINANCIAR – BANCAR “Realităţi şi perspective în sectorul IMM” Bucureşti, 20 octombrie 2011 Hotel Intercontinental

2 CINE SUNTEM Statutul juridic Fondul Român de Contragarantare, a fost înfiinţat ca instituţie financiară specializată, prin Legea nr. 312/2009 pentru aprobarea OUG nr. 23/2009; Acţionari sunt Statul român prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (68%) şi Fundaţia Post-Privatizare (32%). Obiectul de activitate contragarantarea garanţiilor acordate de fondurile de garantare, persoane juridice române, pentru creditele şi alte instrumente de finanţare contractate de întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) de la instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare, autorizate potrivit legii.

3 MISIUNE Contribuie la dezvoltarea sectorului IMM și la creşterea competitivității acestuia; Sprijină cofinanţarea proiectelor finanţate din fonduri structurale; Creşterea capacităţii de expunere a fondurilor de garantare ca efect al contragarantării, prin preluarea unei părţi din riscul asumat de acestea la garantarea creditelor şi a altor instrumente de finanţare; Întregirea cadrului instituţional al sistemului de garantare a creditelor pentru IMM şi întărirea încrederii băncilor şi a altor categorii de finanţatori în soliditatea şi solvabilitatea fondurilor de garantare; Creştere economică, crearea şi menţinerea locurilor de muncă; Asumarea bunelor practici europene privind accesul la finanţare al IMM.

4 PRINCIPIILE MECANISMULUI CONTRAGARANTĂRII
Respectă reglementările Băncii Naţionale a României; Contragaranţia este expresă, irevocabilă, necondiţionată, determinată și plătibilă la cerere; Împărţirea riscului, cu fondurile de garantare, ca efect al contragarantării; Tratament nediscriminatoriu al IMM; Condiţii transparente de acordare a facilităţilor; Sprijin prioritar în procesul de absorbţiei a fondurilor europene. FRC contragarantează garanţiile aferente creditelor, scrisorilor de garanţie bancară şi a altor instrumente destinate: finanţării investiţiilor; finanţării ciclului de exploatare; cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri structurale; finanţării proiectelor inovative, de cercetare-dezvoltare, mediu şi ale tinerilor antreprenori.

5 ELIGIBILITATEA BENEFICIARILOR
Sunt IMM care nu se află “în dificultate”*, în executare silită, închidere operaţională, dizolvare, lichidare sau administrare specială, Nu au beneficiat de un ajutor de stat declarat de CE ilegal şi incompatibil, încă nerestituit, Suma ajutoarelor de minimis primite într-o perioadă de trei ani fiscali, nu depăşeşte echivalentul în lei a EUR, respectiv EUR pentru IMM cu activitate de transport rutier şi EUR pentru IMM din sectorul producției primare de produse agricole, Desfășoară activități eligibile pentru acordarea de ajutoare de minimis sub formă de contragaranţie**. * Conform Comunicării CE privind Liniile directoare comunitare privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor în dificultate, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. nr. C 244 / 2004 ** Conform Regulamentului CE nr.1998/2006 privind aplicarea art.87 şi 88 din Tratatul CE ajutoarelor de minimis, respectiv Regulamentului CE nr.1535/2007 privind aplicarea art.87 şi 88 din Tratatul CE ajutoarelor de minimis in sectorul producției de produse agricole. Nu sunt eligibile: producţia de armament, alcool, tutun, jocuri de noroc, pescuit şi acvacultură, cărbune, siderurgie, construcţii navale, fibre sintetice.

6 CONDIŢII DE ACORDARE A CONTRAGARANŢIILOR
Domeniul finanţării Investiţii*) Capital circulant **) Procente maxime de contragarantare IMM care accesează finanţări bancare de orice tip 75 60 ***) IMM care accesează finanţări destinate cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri europene 80 70 Microîntreprinderi înfiinţate de întreprinzători debutanţi Reducerea comisionului de garantare (puncte de bază) Pentru IMM cu istoric de funcţionare 45 35 Pentru IMM nou înfiinţate (start-up) 50 40 150 *) Garanţii emise de Garant aferente creditelor şi scrisorilor de garanţie bancară destinate finanţării investiţiilor **) Garanţii emise de Garant aferente creditelor şi scrisorilor de garanţie bancară destinate finanţării ciclului de exploatare (linie de credit, descoperit de cont, credit pentru stocuri etc.) ***) Cu încadrarea în plafonul maxim de expunere aprobat de Consiliul de Supraveghere pentru expunerile din contragaranţii aferente garanţiilor a căror valoare depăşeşte suma de 2,5 mil. lei per contract/scrisoare de garantare emisă de Garant pentru credite şi scrisori de garanţie bancară destinate finanţării ciclului de exploatare

7 CADRUL NORMATIV DE REFERINŢĂ*
Norma nr. 1/2010 privind contragarantarea garanţiilor aferente finanţărilor contractate de întreprinderile mici şi mijlocii de la bănci şi instituţii financiare nebancare Norma nr. 2/2010 privind contragarantarea garanţiilor acordate pentru sprijinirea înfiinţării şi dezvoltării de IMM (start-up) Norma nr. 3/2011 privind contragarantarea garanţiilor aferente finanțărilor contractate de întreprinderile mici şi mijlocii active în producția primară de produse agricole Norma nr. 4/2011 privind contragarantarea garanţiilor acordate pentru sprijinirea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri * Conţinutul integral al normelor poate fi consultat pe site-ul

8 FACILITĂŢI ALE CONTRAGARANTĂRII
Ajutorul de minimis, în cazul normelor FRC, reprezintă diferenţa dintre comisionul de garantare pe care IMM îl plăteşte în condiţiile pieţei şi comisionul de garantare redus pe care îl plăteşte fondului de garantare, ca urmare a contragarantării garanţiei de către FRC. Valoarea maximă contragarantată pe un beneficiar este de EUR*, respectiv EUR pentru IMM care activează în sectorul transportului rutier, EUR pentru IMM care activează în producția primară de produse agricole şi EUR pentru întreprinzătorii tineri. Efectele contragarantării: IMM beneficiar al unei garanţii contragarantate obţine un ajutor de minimis** sub forma unei reduceri din valoarea comisionului de garantare datorat pentru acordarea garanției, cuprinsă între 35 şi 150 puncte procentuale; IMM nu plătește niciun comision suplimentar în procesul de acordare a contragaranției, aceasta fiind gratuită pentru beneficiarul direct; IMM beneficiază de răspuns cu maximă celeritate la analiza şi aprobarea garanţiilor contragarantate. *Pentru toate sectoarele de activitate cu excepţia producţiei de armament, alcool şi tutun, pescuit şi acvacultură, cărbune, siderurgie, construcţii navale, fibre sintetice, jocuri de noroc. **Exemplu: La un credit de 1 mil. EUR, garantat în proporţie de 80% de un fond de garantare, cu o garanţie contragarantată de FRC în procent de 70%, valoarea ajutorului de minimis de care beneficiază IMM solicitant al creditului este de aproximativ EUR.

9 IMM FRC MECANISMUL CONTRAGARANTĂRII FONDUL DE GARANTARE FINANŢATOR
Notificare FRC Cerere de garantare Cerere de finanţare 1. Documentaţie*: Cea cerută de finanţator; PLUS Declaraţii: de încadrare în categoria IMM şi pe proprie răspundere că nu este “în dificultate”; Bilanţurile aferente ultimelor două exerciţii financiare încheiate (nu se aplică la start-up) *anexată cererii de finanţare 2. Primeşte cererea de finanţare împreună cu documentaţia; 3. Transmite solicitarea de garantare către Fondul de Garantare; 11. ACORDĂ finanţarea cu garanţia din partea Fondului de Garantare , contragarantată de FRC. 4. Primeşte solicitarea de garantare; 5. Aprobă garanţia. 6. Transmite cererea de contragarantare către Fondul Român de Contragarantare; 10. Aplică un comision de garantare redus constituind ajutor de minimis, urmare contragarantării; 7. Primeşte notificarea cu garanţiile contragarantate propuse spre confirmare, respectiv solicitarea de contragarantare; 8. Verifică încadrarea IMM şi a garanţiei în condiţiile normei corespunzătoare; 9. Confirmă contragaranţiile și informează Fondul de Garantare; Monitorizează mecanismele de reducere a comisionului de garantare, constituind ajutor de minimis sub forma de contragaranţie.

10 AVANTAJELE CONTRAGARANTĂRII PENTRU IMM
Proceduri simplificate în acordarea garanţiei (documentaţia solicitată de finanţator, declaraţia pe propria răspundere – este IMM şi nu este “în dificultate”, ultimele două bilanţuri); Facilitează accesul la finanţare şi diminuează costul suportat de IMM, datorită comisioanelor de garantare reduse, ca efect al ajutorului de minimis acordat; Sprijină creşterea competitivităţii, sustenabilităţii şi a numărului de IMM finanţate; Potenţial de profitabilitate mai mare a capitalului (ROE*), printr-un raport mai bun între autofinanţare şi finanţare din credite; Protejarea locurilor de muncă şi crearea altora noi de către IMM beneficiare; Consolidarea şi dezvoltarea antreprenoriatului, inclusiv prin sprijinirea demarării activităţii şi/sau dezvoltării firmelor nou înfiinţate (start-up); Îmbunătăţeşte capacitatea de absorbţie a fondurilor structurale de către IMM. * Prescurtare pentru Return On Equity = Rentabilitatea fondurilor proprii

11 AVANTAJELE CONTRAGARANTĂRII PENTRU FONDURILE DE GARANTARE
Creşterea capacităţii de garantare a acestora, prin preluarea de către FRC a unei părţi importante din riscul asumat la acordarea garanţiilor pentru credite şi alte instrumente de finanţare; Îmbunătăţirea calității portofoliului; Stimularea dezvoltării unor produse de garantare noi şi inovative pentru capitalul de risc, finanțări oferite de investitori privaţi de succes (business angels), scheme de microcreditare etc.; Creşterea solvabilității fondurilor de garantare și dezvoltarea sustenabilă a întregului sistem de garantare.

12 AVANTAJELE CONTRAGARANTĂRII PENTRU FINANŢATORI
Consolidarea încrederii băncilor în instituţiile de garantare; Deschidere către noi instrumente de finanţare de tip mezanin, equity finance, venture capital, risk capital; Diminuarea riscului de credit şi creşterea calităţii portofoliului finanţatorilor; Efecte agregate pozitive privind fondurile proprii, în temeiul Regulamentului nr. 19/24/2006 al Băncii Naţionale a României; Lichiditate ridicată a garanţiilor contragarantate în comparaţie cu alte tipuri de garanţii; Efect de multiplicare a finanţărilor acordate IMM* *Exemplu: Contragaranții de 450 mil. EUR pot susţine cca. 900 mil. EUR garanţii acordate IMM pentru obţinerea de credite în valoare de aprox. 1,8 mld. EUR.

13 PARTENERI INSTITUŢIONALI
Convenţii de contragarantare semnate cu fonduri de garantare: Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM); Fondul Local de Garantare Focşani - Filială FNGCIMM; Fondul Local de Garantare Sfântu Gheorghe - Filială FNGCIMM; Fondul Local de Garantare Craiova - Filială FNGCIMM; Fondul Român de Garantare A Creditelor pentru Întreprinzătorii Privaţi; Fondul de Garantare a Creditului Rural. Din anul 2010 FRC este membru al Asociaţiei Europene a Societăţilor Mutuale de Garantare (AECM), asociaţie care reunește 36 de instituții de garantare si contragarantare din 22 de ţări membre U.E. şi Turcia, care are ca principale obiective promovarea instrumentelor de garantare-contragarantare pentru IMM, reprezentare a intereselor sectorului în dialogul cu instituțiile europene şi internaționale şi asigurarea schimbului de informații şi bune practici în domeniu între membrii săi.

14 BILANŢ – septembrie 2011 Au fost acordate peste 7000 contragaranții în valoare de mil. lei (echivalent 241,6 mil. EUR), Au fost susţinute finanțări în valoare de mil. lei (echivalent 846,7 mil. EUR), din care: 77% finanțări pentru capitalul circulant, din care 50% IMM cu activităţi comerciale, IMM cu activităţi industriale 18%, servicii 16% şi comerţ 15%; 23% finanțări pentru investiții, din care 39% IMM cu activităţi industriale, 23% IMM cu activităţi comerciale, 20% servicii şi 15% construcţii; reprezentând cca locuri de muncă menţinute şi/sau nou înființate.

15 Alte detalii privind mecanismele și instrumentele de operare ale Fondului Român de Contragarantare, obiectivele strategice, măsurile şi acţiunile asumate potrivit Strategiei FRC pentru perioada , cu proiecţii până în 2015, pot fi regăsite pe site-ul sau prin solicitare de informaţii la Vă mulţumim.


Descărcați ppt "PARTENER DE ÎNCREDERE PENTRU"

Prezentări similare


Publicitate de la Google