Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Comuna Branesti.

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Comuna Branesti."— Transcriere de prezentare:

1 Comuna Branesti

2 Putin din trecut Formatia Corala "Cantarea Branesteana"
Brăneştiul este atestat din vremea basarabilor, secolul XIV, există documente care atestă că un boier Dragomir avea moşie în Braneşti. Aici n-au fast iobagi, au fast moşneni - oameni liberi. Poate de aceea zona are un puternic accent liberal.Comuna Braneşti are doua sate, Braneşti şi Priboiu, 4250 locuitori în total, pe aproape 2000 ha. Are o istorie interesantă care a lăsat urme în prezenţa noastră de azi. Seamănă cu istoria României. Basarabia noastra se numea satul Scarlenta, langă Pucioasa. A fast bun, ni s-a luat. Până în 1955 eram comuna Brăneşti cu 3 sate. Apoi, Scarlenta s-a luat. Din iniţiativa boierului Stan Rizescu s-a înfiinţat prima ţesătorie de bumbac în Primul război mecanic de facut bumbac şi prima filatură de in şi cânepă. Aceasta iniţiativă naştea industria românească. Naşterea unei industrii care în războaiele mondiale a furnizat materiale şi uniforme pentru oştirea română. Se ştia peste tot de Brăneşti. Dacă a fast industrie a fost şi baie publică, şi cinematograf - al doilea după Bucureşti, şi Scoala nouă şi chiar o bancă Formatia Corala "Cantarea Branesteana"

3 Ziua branestenilor Desi, oficial, comuna Branesti isi sarbatoreste ziua pe 8 septembrie, aniversarea propriu- zisa a avut loc pe, 5 septembrie Intr-o atmosfera calda, atat la propriu, cat si la figurat, branestenii s-au adunat cu mic, cu mare, inca de la orele pranzului, pe terenul de sport al actualei gradinite din comuna. Atmosfera de sarbatoare plutea in aerul de inceput de toamna, iar acordurile muzicii populare au incins pur si simplu spiritele celor prezenti. 

4 Caminul cultural

5 Baza sportiva Pe 9 mai in prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florin Popescu, în comuna Brăneşti a fost tăiată panglica inaugurală a unei baze sportive, aşteptată cu nerăbdare de elevii şi tinerii din localitate. Valoarea investiţiei, finanţare obţinută prin programul guvernamental instituit prin OG 7/2006. Lucrările au demarat în toamna anului 2008, iar baza sportivă este una multifuncţională:conţine terenuri de fotbal, tenis, handbal şi vestiare. De asemenea, obiectivul este dotat cu instalaţie pentru nocturnă iar accesul iubitorilor de sport este gratuit.

6 Ce puteti vizita

7 Manastirea Bunea Langa Branesti se afla manastirea Bunea. In actul de intemeiere, zapisul de danie al mosnenilor din Branesti, sta scris ca pe dealul Vilcana, boierul Valcu din Orbeasca si feciorii lui vor sa zideasca o "manastire". Intr-o carte de intarire a lui Serban Cantacuzino Voievod, din 1687, se spune insa, "schitul" de la Vilcana, iar in hrisoavele domnesti de acordare de mila, incepand cu cel din 1693, "manastioara" dar, mai departe predomina numele de schit. Ctitorul acestui schit este Bunea Gradisteanu, care fugind de frica turcilor veniti sa-l ajute pe Constantin Basarab, varul lui Matei Basarab, sa ia domnia, s-a retras in aceste locuri.  Fagaduind ca de va scapa cu viata va zidi aici o manastire, construieste biserica in Biserica va suferi modificari arhitectonice de-a lungul anilor. In localitate sunt doua scoli generale, una in satul Branesti, iar cealalta la Priboiu. Pe la 1800 viata scolara se desfasura doar cu ajutorul preotilor sau al dascalilor si nu era o cladire dedicata in special pentru acest scop. In 1909 scoala si-a gasit un locas propriu prin terminarea unei constructii destinata invatamantului. Viata scolara este completata de viata culturala. 

8 Biserica Fusea

9 Gasa memoriala Gabriel Popescu
Construita in anul 1905, langa casa parinteasca, dupa planurile arhitectului Alexandru Clavel, care a folosit schitele artistului, actuala Casa-atelier "Gabriel Popescu" a fost donata Muzeului judetean in august 1969 de catre avocat Eliza Popescu, nepoata gravorului, impreuna cu mobilierul, bibolteca, obiecte personale, acte de familie, instrumente de lucru, gravuri si placi de gravura, carti, reusind astfel sa contribuie la reconstituirea atmosferei casei in care s-a nascut si a trait o vreme gravorul Gabriel Popescu.

10 Biserica Buna vestire Biserica “Buna Vestire” a fost sfintita la 12 septembrie 1943 si a fost ridicata prin contributia localnicilor si a lui Stan Rizescu. Ea a luat locul vechii biserici cu acelasi nume, ctitorita in 1779 Noiembrie 7, care la randul ei a fost ridicata pe locul unei alte biserici de lemn. Din 1622 pana in 1775 in sat au slujit 19 preoti si 12 diaconi: 1622 Popa Tudor, 1642 Diacon Nicoara, 1697 Popa Neagoe, 1743 Popa Neacsu, 1775 Popa Ion. Intre au fost inregistrati 8 preoti si 6 diaconi. In afara acestei biserici, pe teritoriul satului Branesti mai exista inca o biserica avand hramul Sf. Nicolae, fiind datata 1779.

11

12 Realizator: Bucur Bianca Andreea Clasa a-vii-a-B Scoala :Gimnaziala Branesti Judet :Dambovita

13


Descărcați ppt "Comuna Branesti."

Prezentări similare


Publicitate de la Google