Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

CONTEXTUL CELEBRARII CRSP Bucuresti Compartimentul PromoSan

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "CONTEXTUL CELEBRARII CRSP Bucuresti Compartimentul PromoSan"— Transcriere de prezentare:

1 CONTEXTUL CELEBRARII CRSP Bucuresti Compartimentul PromoSan
Saptamana Europeana a Vaccinarii (European Immunization Week - EIW) aprilie 2011 CONTEXTUL CELEBRARII CRSP Bucuresti Compartimentul PromoSan

2 SAPTAMANA EUROPEANA A VACCINARII
Scurt istoric Saptamana Europeana a Vaccinarii (SEV) a fost conceputa in 2004 ca o initiativa de a contracara stagnarea sau declinul programelor de imunizare in contextul aparitiei unor focare sporadice dar importante de rujeola in mai multe tari din Regiunea europeana OMS (EUR/OMS). Initiativa SEV tintea largirea planurilor de imunizare astfel incat sa acopere dreptul fiecarui copil de a fi protejat impotriva bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare; alte grupuri de varsta vulnerabile erau de asemenea luate in consideratie. In octombrie 2005 un grup-pilot de 9 state membre au implementat cu sprijin informational, tehnic si financiar EUR/OMS activitati adaptate local, de constientizare a parintilor, factorilor de decizie din sanatate si a personalului medical privind importanta actualizata a vaccinarii. Evaluarea campaniilor pilot din 2005 a condus la recomandarea ca SEV sa devina un eveniment anual celebrat in toate tarile Regiunii EUR/OMS incepand cu In 2010 la SEV au participat 47 din cele 53 state ale Regiunii. Infiintat in 2003, Euro-Grupul Tehnic Consultativ de Experti in Imunizare (ETAGE) tinteste accelerarea progreselor in eradicarea, eliminarea si controlul bolilor infectioase in Regiunea EUR/OMS, in cadrul Viziunii Strategice asupra Imunizarii Globale (GIVS) dezvoltate pentru urmatorii 10 ani de UNICEF si OMS.

3 SISTEME DE IMUNIZARE Termeni Imunizarea este o responsabilitate comuna, a guvernelor, parlamentelor, furnizorilor de servicii medicale, părinţilor si tutorilor, industriei farmaceutice şi altor parti interesate. Un sistem curent de imunizare incepe cu furnizarea vaccinului de către producător şi se încheie cu vaccinarea copiilor. Sistemul implica o logistica de aprovizionare şi de control al calităţii vacinurilor in privinta eficacitatii si sigurantei. Depozitarea corespunzatoare a vaccinurilor (micro-climat controlat) este esentiala pentru pastrarea calitatii pe toata durata de valabilitate si evitarea contaminarii. Sistemul presupune de asemenea, un mecanism integrat de livrare, catre destinatarii intermediari reprezentati de centrele de sanatate (spitale, policlinici) si reteaua de cabinete ale medicilor de familie prin care vaccinul ajunge la destinatarii finali (de regula copiii). Procedurile de vaccinare trebuie sa respecte standardele OMS de siguranta. Politicile EUR/OMS sprijina statele membre sa investeasca in sisteme functionale de imunizare care sa acopere un numar cat mai mare de copii.

4 Mesajul-cheie: Imunizarea fiecărui copil este vitală pentru prevenirea bolilor şi protejarea vieţii Tema 2011: Solutii concertate fata de amenintari comune Sloganul SEV: Sa prevenim, sa protejam, sa ne vaccinam

5 Scopul SEV Cresterea acoperirii vaccinale prin sporirea constientizarii societatii si a decidentilor in privinta importantei grupurilor populationale vulnerabile sau dificil-adresabile.

6 Eliminarea rujeolei şi a rubeolei din Regiune până în 2015
Obiective strategice Priorităţile Regiunii EUR/OMS privind programele de vaccinare: Eliminarea rujeolei şi a rubeolei din Regiune până în 2015 Mentinerea statutului de Regiune libera de poliomelita Asigurarea distributiei echitabile de vaccinuri sigure la preţuri accesibile Consolidarea programelor nationale de imunizare în contextul evolutiei sistemelor de sanatate Sprijinirea introducerii de noi vaccinuri şi a celor insuficient utilizate, folosind practici sigure de injectare Intarirea sistemelor naţionale de supraveghere a bolilor prevenibile prin vaccinare, inclusiv a reţelelor de laboratoare

7 Progrese in Regiunea EUR/OMS
Eradicarea globală a variolei şi eliminarea poliomielitei in cele mai multe regiuni ale lumii sunt efecte ale unor programe de vaccinare eficiente. Controlul difteriei şi tetanosului, precum şi al infectiilor cu Haemophilus influenzae tip b (Hib) la copii de varste mici sunt realizări importante in Europa, unde de asemenea incidenta hepatitei B a scăzut semnificativ dupa introducerea vaccinarii in masa a copiilor. Programele nationale de imunizare a copiilor includ vaccinari împotriva a 9 pana la 11 boli, în funcţie de priorităţile locale. Cele mai multe vaccinuri oferă protecţie pe tot parcursul vieţii, dar beneficiile se extind si asupra celor neimunizati in contact cu copiii vaccinati (vezi de ex. cazul vaccinului conjugat antipneumococic - PCV). Recent au fost acordate licente UE pentru pentru vaccinuri noi: împotriva virusului papiloma uman (HPV), a virusului herpes zoster şi a rotavirusului. Doua noi vaccinuri PCV şi un nou vaccin anti-meningococic au fost aprobate în 2009 si 2010; astfel vaccinul nou 4-valent anti-meningococic protejeaza mai eficient împotriva meningitei bacteriene. Mai multe vaccinuri şi combinaţii de vaccinuri sunt in curs de dezvoltare pentru : un nou vaccin antigripal 3-valent partial inactivat, cu aplicare nazala - care simplifica considerabil logistica de vaccinare si un vaccin antigripal 3-valent inactivat, intradermal - care poate reduce semnificativ costurile vaccinarii.

8 Progrese in Regiunea EUR/OMS (continuare)
Sisteme de supraveghere pentru bolile bacteriene cu mare potential de raspandire (incluzand cele cauzate de S. pneumoniae, N. menigitidis şi H. Influenzae), au fost introduse în Azerbaidjan, Georgia şi Uzbekistan pentru a pregăti vaccinarea antipneumococica. In Armenia şi Republica Moldova au fost infiintate in 2009 laboratoare de supraveghere la nivel naţional a rotavirusului. Un laborator regional de referinţă pentru supravegherea bolilor bacteriene cu mare potential de raspandire a fost înfiinţat în Moscova, Federaţia Rusă, în aprilie 2009. OMS a coordonat vaccinarea impotriva pandemiei de gripă H1N1 in 95 de tari. Unele guverne, fundaţii şi producători au donat vaccinuri, produse auxiliare (seringi şi truse de prim ajutor) şi au oferit sprijin financiar. În Regiunea Europeană, opt ţări sunt eligibile pentru a primi donatii din suprastoc de vaccin H1N1: Armenia, Georgia, Kârgâzstan, Republica Moldova, Tadjikistan, Ucraina şi Uzbekistan. Fiecare va primi vaccin pentru a acoperi 10% din populaţia lor, un total de 11,5 milioane de doze. În ianuarie 2010, Azerbaidjanul a devenit prima ţară din Regiunea EUR/OMS (şi a doua din lume) care a primit un asemenea vaccin din donatii.

9 ACOPERIREA VACCINALA – COPII, EUR/OMS
MCV1 = 1 doza vaccin antirujeolic MCV2 = 2 doze vaccin antirujeolic

10 Progrese in Regiunea EUR/OMS
Concluzii Vaccinurile şi imunizarea au contribuit simtitor la ameliorarea sanatatii în zona OMS/Europa, în special în rândul copiilor. La nivel global, a existat o reducere de 99% în cazurile de poliomielită (polio) şi o reducere de 78% a mortalităţii cauzate de rujeola, între 2000 şi 2008. Datorită eforturilor de colaborare, Regiunea este pe punctul de a elimina rujeola şi rubeola. Beneficiile vaccinarii sunt din ce în ce mai extinse catre adolescenţi şi adulţi, oferind protecţie împotriva unor boli grave, precum gripa, meningita şi cancerul.

11 Amenintari recente in Regiunea EUR/OMS
Regiunea este confruntata cu focare recente de rujeola şi cu reapariţia poliomielitei in 2010, considerate a fi in legatura cu: nivelurile ridicate de migratie existenţa unor grupuri neimunizate din cauza accesului limitat la serviciile de sănătate declinul continuu în acceptarea vaccinarii de catre populaţie Obiectivele SEV 2011 includ mobilizarea decidentilor si a populatiei pentru o riposta prompta si eficienta fata de aceste amenintari.

12 FOCARE RECENTE DE RUJEOLA IN EUR/OMS
S-au raportat peste 5000 de cazuri în 2010 iar datele preliminare din 2011 indică faptul că această tendinţă continuă, cu aproape 1000 de cazuri raportate numai în luna ianuarie. Aceste epidemii au declansat focare mai mici si in alte ţări, atât din ​​interiorul cât şi din afara regiunii. Incidenta RUJEOLEI in 2010 si focare de rujeola in perioada Ianuarie Februarie 2011; Romania se gaseste in zona rosie (1 -10 cazuri/milion de locuitori)

13 POLIO-VIRUS SĂLBATIC ŞI CONTRAMASURI IN EUR/OMS
Din 4 martie 2, Tadjikistan a raportat 3 cazuri de paralizie flasca acută (AFP) cu data de debut în 2011. Cazuri AFP raportate incepând cu 1 ianuarie 201: Federaţia Rusă 72, Kârgâzstan 8, Turkmenistan 5 şi Tadjikistan 3. Activităţi suplimentare de imunizare sincronizata vor avea loc in aprilie-mai 2011 în tarile din Asia Centrală şi în Federaţia Rusă. Distribuţia cazurilor de poliovirus salbatic confirmate in Regiunea Europeana 2010

14 O preocupare majora: calitatea si siguranta vaccinurilor
OMS a infiintat in 1999 Comitetul Global Consultativ pentru Siguranta Vaccinului (GACVS) si sprijină ţările în asigurarea calităţii şi siguranţei vaccinurilor, prin perfectionarea activitatii agentiilor nationale de reglementare (ANR) privind vaccinurile si supravegherea evenimentelor adverse după imunizare (AEFI). Functiile ANR includ acordarea licenţelor, supravegherea post-marketing, testarea de laborator, bunele practici de fabricaţie şi evaluarea clinică. Rolul ANR este crucial in reglementarea utilizarii vaccinurilor de productie interna şi/sau importate, pentru a asigura calitatea, eficacitatea şi siguranta acestora. Ţările care nu dispun de suficiente resurse pentru a implementa licenţiere de vaccinuri trebuie sa procure vaccinuri pre-calificate OMS şi sa urmeze protocolul de înregistrare rapida cf. ghidului recent "Procedura de examinare rapidă a vaccinurilor importate pre-calificate pentru utilizarea in programele de imunizare naţionale” (WHO/IVB/07.08). Deşi AEFI sunt foarte rare, supravegherea permite detectarea anomaliilor vaccinului sau erorile programului de vaccinare. Acest lucru este important în campaniile in care număr mare de doze sunt administrate într-un timp scurt (precum imunizarea rujeola-rubeola suplimentara).

15 Actualitati si perspective
Conferinţa "Pentru un viitor sănătos al copiilor noştri“, Budapesta martie 2011 [vezi ref. 7] organizată de către Preşedinţia Ungariei, Comisia Europeană, ECDC şi EUR/OMS a subliniat importanta realizării şi menţinerii unui grad ridicat de acoperire cu vaccinare a copiilor si a adresat problemele actuale ale imunizarii in Europa: realizările si obstacolele privind imunizarea copiilor; aspecte transfrontaliere, inclusiv creşterea mobilităţii şi migraţiei, asociate specific cu imunizarile; monitorizarea acoperirii vaccinale a unui grup populational dat; schimbul de experienţă in privinta imbunatatirii imunizarii: aspecte generale si aspecte privind grupurile sub-vaccinate.

16 Viziunea OMS privind planificarea SEV 2011
1. Analiza contextului naţional Identificarea principalelor probleme privind creşterea acoperirii vaccinale. Elaborarea activitatilor si a mesajelor specifice. Date privind grupurile de populaţie sau zone geografice sensibile, angajamentul politic pentru programele de imunizare, cost-eficacitatea şi siguranţa vaccinurilor (inclusiv date privind evenimentele adverse). 2. Definirea grupurilor ţintă. Definirea grupurile-cheie care trebuie atinse în timpul SEV si a canalelor care le influenţeaza. Selecţia ţintei prioritare trebuie să se bazeze pe evaluarea eficienţei de abordare a fiecarui grup. 3. Definirea şi implementarea activităţilor Elaborarea unui plan de acţiune, incluzand obiective specifice, termene, bugete şi alte detalii ale activităţilor propuse. Stabilirea indicatorilor pentru a măsura succesul activităţilor. Colaborarea cu partenerii la nivel naţional este importanta. În afară de OMS, parteneriatele pot include UNICEF, organizaţiile neguvernamentale, asociaţii medicale şi de imunizare, sponsori si donatori.

17 RESURSE BIBLIOGRAFICE
Pentru materiale grafice:


Descărcați ppt "CONTEXTUL CELEBRARII CRSP Bucuresti Compartimentul PromoSan"

Prezentări similare


Publicitate de la Google