de Liviu Rebreanu Roman

Slides:



Advertisements
Prezentări similare
LĂSAŢI COPILAŞII SĂ VINĂ LA MINE ACELOR CA EI VA FI ŢARA DE SUS LĂSAŢI COPILAŞII SĂ VINĂ LA MINE AŞA A ZIS ISUS.
Advertisements

Povestea lui Moș Crăciun
A fost odată o fetiţă căreia i se spunea Norişor pentru că privea mereu norii.
PROFEȚIA ȘI SCRIPTURA Studiul 10 pentru 3 iunie 2017.
CUM DUMNEZEULUI AM SUPRAVIETUIT COPILARIEI NOASTRE?
Ce cred Adventiştii de Ziua a Şaptea
ION - MOROMETE NAE ROXANA.
Nicolae Labis.
MARCO POLO.
Duminica a V-a din Postul Mare
„Ce este scris în lege? Cum citești în ea?”
LA MULTI ANI.
ABATIA SAINT MICHEL-MINUNEA DIN LARGUL OCEANULUI
Incluziune si valorizare sociala
Un defect al femeii.
Ideile din această prezentare le-am primit prin
EXOD 15:22 – 18:27 TESTUL ÎNCREDERII ÎN DUMNEZEU
Ileana Vulpescu.
Slavă, slavă, slavă Şi cinste de-a pururi Se cuvine Celui ce ne-a salvat! Tresăltaţi în cântece de bucurie, Lăudaţi-I Numele minunat! Ca un bun Păstor.
GENUL EPIC BALADA POPULARĂ – MIORIŢA
ÎMPREUNĂ PENTRU TOLERANŢĂ
PORTMEIRION - LOCUL EXOTIC DIN TARA GALILOR
VILA DIODATI - LOCUL IN CARE S-A NASCUT ROMANUL DE GROAZA MODERN
Mergând prin astă lume, Omul alege orice Ar vrea
Femeia, eternul mister.
Un fragment dintr-un proces
LIMBAJUL FLORILOR În secolul al XVII-lea, Regele Charles al II-lea al Suediei aducea din Persia în Europa arta limbajului florilor. Un buchet de flori.
1. Dacă îl ai Deplin pe Isus Lipsă de nimic nu duci Ai tot ce vrei Aici şi-n cer sus Depinde cum Pe drum te duci.
TIMPUL, FORȚA SUPREMĂ A EXISTENȚEI
Liceul Tehnologic”Ion Nistor” Chetroi Elena clasa a X-a A
Desfrânata Babilonului mistic.
O, ce valuri, de-ndurare În inimă eu am un cânt
De poţi.
IUBIRE VIRTUALĂ.
Sculaţi, căci Domnul vine Ca Rege şi-Mpărat
Aquarelles de Marcel REYNAERT.
1. Eu sunt un băieţel voinic Şi mama m-a-nvăţat de mic, Ca Biblia eu s-o citesc Și Lui Isus să-i mulțumesc. Mama îmi spune: „Fata mea, citeşte zilnic Biblia!”
Literatura Clasica.
Gabriel Garcia Marquez
Reînvie Speranța 7 Iubire și protecție Finanțele Familiei SET SERIA
MAXIME.
Nu prin număr vom învinge Scopul nu ni-l vom atinge Dacă Domnul nu e cu noi! Biruinţa este dată Celor ce smeriţi îl caută Şi se-ncred în El la nevoi.
C E R D O P I ….
1. Cine a crezut cele scrise. Cine-a cunoscut braţul Lui
TEHNICA EPICULUI DUBLU~SIMBOLURI
Originea familiei Avansati manual.
ÎMPREUNĂ ÎN PRAG DE PRIMĂVARĂ
Legendele trandafirului
Ce cred Adventiştii de Ziua a Şaptea
Aşa – au trecut chiar mii de ani Şi noi vom trece toţi ca gândul,
METODE INTERACTIVE DE GRUP
EVANGHELIA VEŞNICĂ Studiul 10 pentru 9 martie 2019.
Filozofia batranetii George Carlin
El Greco pictor spaniol de origine greaca,(nascut în insula Creta, în 1541 ). Picturile sale, pe teme religioase, au o forta de expresie nebanuita. Muzica:
Biruinţa prin Hristos.
Şi frunzele s-au vestejit, Căci iată toamna a sosit
//: Fă să se cunoască Doamne O schimbare-n viaţa mea Faţa mea să radieze De iubirea Ta Fă ca dragostea-Ţi Isuse Să reflecte-n viaţa mea Şi-ncercări şi-n.
Lect.dr. Roxana Apostolache
Mesaje de.
NICOLAE NICOLAE IORGA IORGA.
prof. Valer Pop Şc.Gen.”Enea Grapini” Şanţ, Bistriţa-Năsăud
MINISTERUL JUSTIŢIEI ŞI LIBERTĂŢILOR CETĂŢENEŞTI ROMÂNIA DIRECŢIA DE PROBAŢIUNE “Prezentarea experienţei României în dezvoltarea sistemului naţional de.
Kalokagathia 18 DECEMBRIE 2007
1. Vreau ruga mea Spre Tine să se înalțe Ca jertfa sfântă înaintea Ta Fața Ta întoarce-o spre mine Ca să-ți admiram privirea Ta Legea Ta îmi este moștenire.
Probabil ca nu vei crede in asta, dar sfatul este minunat!
CERCETASIA ESTE ALTFEL! ESTE UN MOD DE VIATA!
Transcriere de prezentare:

de Liviu Rebreanu Roman Ion de Liviu Rebreanu Roman

Date generale despre roman Roman = specie a genului epic, in proza, de mare intindere, cu actiune complexa si complicata, desfasurata pe mai multe planuri, are conflicte multiple, si e sustinuta de un nr mare de personaje. Rebreanu este romancierul de referinta al literaturii romane, din perioada interbelica. Este considerat intemeietorul romanului social modern Romanul apare în 1920. Are 3 izvoare de inspiraţie, din propriile mărturisiri ale autorului: 1. sărutul pământului de către un ţăran, 2. păţania unei fete bogate îndrăgostită de un băiat sărac, 3.patima lui ion al Glanetaşului pentru pământ

Coordonate ale romanului Viaţa satului ardelenesc sf.de sec XIX şi început de sec XX Drama unui tânăr dornic de îmbogăţire rapidă

Rezumatul romanului Actiunea are loc în lumea satului ardelean de la sfârsitul secolului trecut si începutul secolului XX. Firul principal al actiunii se tese în jurul eroului scrierii, flacaul chipes, voinic, inteligent, si vrednic, dar sarac, Ion al Glanetasului, care din setea de a se îmbogati îsi sacrifica iubirea pentru Florica, o fata frumoasa, însa saraca asemenea lui, si se casatoreste cu Ana, fata urâtica si prizarita, fiica unui bogatas al satului, Vasile Baciu, care a consimtit sa i-o dea de sotie, numai dupa ce a aflat ca Ion o sedusese si ca, în consecinta, gândul lui de a o marita cu George Bulbuc, cel mai bogat flacau din sat, nu se mai poate împlini. Dupa casatorie Ion o maltrateaza pe Ana pâna când aceasta, nemaiputând suporta, se sinucide, lasând în urma-i un copil de câteva luni, Petre. În scurt timp moare si acest copil. Vasile Baciu crede ca, dupa moartea Anei si a copilului Petre, ar putea primi pamânturile înapoi. Legea însa nu-l favorizeaza, lucru care nu era cunoscut nici de Ion. Preotul satului, Ion Belciug, a speculat nestiinta lor, angajându-i în scris ca, dupa moarte, Vasile Baciu si Ion sa lase toata averea lor bisericii. Între timp, Ion se întoarce la iubirea dintâi, Florica, devenita sotia lui George. Însa George Bulbuc, sotul Floricai, îl surprinde noaptea în curte si-l omoara, Romanul se încheie cu perspectiva ca averile lui Ion sa fie trecute bisericii, spre revolta lui Vasile Baciu. De asemenea, se contureaza perspectiva ca în sat sa vina un învatator tânar, mai energic si contradictie cu punctele de vedere ale preotului, George, merge la închisoare, iar viata satului Pripas, agitata mai intens pentru o clipa, îsi reia cursul tihnit.

Structura romanului I.GLASUL PĂMÂNTULUI II. GLASUL INIMII Pentru a deveni bogat şi important în satul său, Ion se însoară cu Ana, urâtă dar bogată Împlinit visul de a fi bogat, Ion vrea dragostea Floricăi, care este soţia lui George.

Cele două cupluri ANA FLORICA La inceputul secolului XX , la sat, casatoria era un mijloc de inbogatire şi era facuta de cele mai multe ori din interes. In mentalitatea satului de la acea vreme, oamenii isi primeau respectul in functie de avere , de pozitia lor. Indiferent de calitatile umane, respectul comunitatii era in functie de averea pe care o avea fiecare. Încălcarea acestei legi nescrise era sancţionată. GEORGE ION Cei săraci Cei bogaţi

ION GLANETAŞU Viclean, inuman, hoţ. Un ţăran harnic, ambiţios, care sacrifică orice pentru a-şi atinge scopul

ANA BACIU Orfană de mamă, ea crede că a găsit adevărata dragoste la Ion, care o va face de minune în sat:însărcinată înainte de a fi mireasă. Chinuită de tată şi soţ, Ana va sfârşi sinucigându-se.

FLORICA MAXIM Frumoasă, dar săracă, Florica îşi cunoaşte locul, respectă tradiţiile, drept pentru care pare a fi răsplătită de soartă.

Simbolul drumului, imaginea satului Prof. Cristian Lia,Gr.Sc.Ec.J.Lebel,Talmaciu,Sibiu Romanul sferic Simbolul drumului, imaginea satului Început Sfârşit I.Glasul pământului II.Glasul inimii Ana+Ion Florica+George