Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

VILA DIODATI - LOCUL IN CARE S-A NASCUT ROMANUL DE GROAZA MODERN

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "VILA DIODATI - LOCUL IN CARE S-A NASCUT ROMANUL DE GROAZA MODERN"— Transcriere de prezentare:

1 VILA DIODATI - LOCUL IN CARE S-A NASCUT ROMANUL DE GROAZA MODERN
2016

2

3 Ce legatura poate exista intre aceasta frumoasa vila din Elvetia si un gen literar care da fiori de groaza atunci cand il citesti? Si totusi…..

4

5

6

7

8

9 Lacul Geneva (Elvetia)

10

11 Conacul Diodati se afla in satul Cologny, in vecinatatea Lacului Geneva, in Elvetia.
Putea sa fie o vila ca oricare alta, dar….. In anului 1816, conacul a fost inchiriat de poetul Byron si medicul sau personal, John Polidori. Plecat din Anglia in urma unor scandaluri de amploare generate de un divort zgomotos si de acumularea unor datorii imense, Lordul Byron se refugiaza in Elvetia pentru a-si gasi linistea. Dealtfel, el denumeste vila aceasta Diodati (ea avea pe atunci numele de Villa Belle Rive).

12 Lordul Byron la Vila Diodati, in 1816

13 Grupului li se alatura Mary Shelley, Percy Bysshe Shelley, apoi si sora vitrega a lui Mary, Claire Clairmont, cu care Byron avusese deja o aventura la Londra (in urma careia se va naste o fetita), care inchiriasera o proprietate in apropiere. Se intalneau frecvent la Vila Diodati si petreceau serate literare, unde se citeau fragmente din povestirile fanteziste. Vremea destul de proasta din acea vara i-a determinat pe cei cinci sa petreaca trei zile impreuna, fara a putea parasi cladirea din cauza unei furtuni cumplite. Pentru a trece vremea, Byron le citea din romanele fantasmagorice ale vremii, starnind groaza in invitati. Apoi, intr-o noapte, lui Byron ii vine ideea de a-i provoca sa scrie ceva nemaiintalnit si care sa inspaimante cititorii. Acesta a fost inceputul!

14

15

16 Stransi laolalta de o mana nevazuta pentru ca intr-o noapte tenebroasa sa dea nastere literaturii horror. Cei cinci care au creat un moment de cotitura in literatura universala – Byron, Polidori, Mary si Percy Shelley si Claire Clairmont

17 Uniti de pasiuni literare identice, dezbinati de probleme personale, invidii si orgolii, cei cinci duc tacit o lupta crancena cu ei insisi si intre ei, pentru a demonstra ca pot face ceva iesit din comun. Mary Shelley, presata de propria valoare, dar si de cei din jur, abordeaza o tema mai putin uzitata pana atunci: reincarnarea. Faptul ca pierduse un copil se pare ca o marcase destul de mult si pana la a-si dori sa-l readuca la viata nu a mai fost nevoie decat de atmosfera incarcata de la Vila Diodati. Asa apare personajul sau devenit ulterior celebru – Frankenstein. Conceput initial ca o scurta povestire, incurajata de sotul ei, poetul romantic Shelley, Mary o dezvolta si publica in 1818, sub anonimat, romanul Frankenstein.

18

19 Prima editie a romanului Frankenstein, cu adnotarile autoarei

20 Fragment de manuscris al romanului Frankestein, care, anul acesta, a implinit 200 de ani!

21

22 John William Polidori (1795 – 1821) era medicul personal al lui Byron
John William Polidori (1795 – 1821) era medicul personal al lui Byron. Il insotea oriunde, deci l-a insotit si la Vila Diodati. Macinat, la randul lui de patima scrisului, isi dorea sa-l impresioneze pe renumitul poet. La vila conflictele dintre ei se ascut. Poetul respingea orice tentativa de compozitie literara a lui Polidori. Iar acesta se ambitiona si mai mult sa demonstreze ce poate. Certurile dintre ei ajunsesera de nesuportat. In aceasta atmosfera, Polidori schiteaza povestirea care avea sa puna bazele romanului modern de groaza, si anume VAMPIRUL. Plecat de la Vila Diodati, Polidori, care i-a prezentat lui Byron demisia sa, se intoarce in Anglia si in 1819 va publica, tot sub anonimat, romanul sau.

23 A fost inregistrat ca fiind prima povestire moderna cu vampiri in limba engleza.
Atribuita lui Byron, Vampirul a fost motivul unor noi dispute intre cei doi. Este drept ca Byron a negat orice legatura cu povestirea si, in cele din urma, Polidori a devenit oficial autorul ei. Vampirul lui Polidori va lansa intreaga serie a vampirilor din literatura horror, culminand cu Dracula (1897).

24

25 Desi si ceilalti au scris in acelasi timp cate ceva – Percy Shelley a conturat cateva capitole dintr-o povestire cu fantome, iar Byron, niste capitole din Fragment de poveste (care nu a mai aparut), numai Frankenstein si Vampirul si-au adus contributia notabila la realizarea literaturii gotice moderne. De aceasta data, Polidori a dat lovitura, fie ca lui Byron i-a convenit sau nu!

26 Intamplator sau nu? Evolutia vietii celor cinci care au schimbat nu numai literatura, ci societatea insasi, a fost parca desprinsa din propriile pasiuni . Byron moare in 1824, la numai 36 de ani, rapus de febra tifoida, dupa ce se implica in razboiul antiotoman din Grecia. Percy Shelley moare inecat in timpul unui naufragiu, in 1822, la 29 de ani. John Polidori se sinucide in urma depresiei de care suferea, in 1821, la 25 de ani. Claire Clairmont, nu are nici o sansa in relatia cu Byron si se refugiaza din viata publica. Mary Shelley, moare la 53 de ani, chinuita de un cancer cu care s-a luptat timp de 10 ani.

27 Urcand spre Vila Diodati

28

29

30

31

32

33 Priveliste de pe o terasa a vilei spre Lacul Geneva si Muntii Jura

34

35

36 Vedere din Cologny, in care apare si Vila Diodati, intr-un tablou din sec 19, semnat de Jean Dubois

37 Dupa decesul lui Byron, Vila Diodati a devenit loc de pelerinaj pentru admiratorii poetului. Se spune ca Balzac devenise obsedat de acest loc, pe care dealtfel, l-a folosit intr-unul din romanele sale – Albert Savarus (1842). Vila a ramas in proprietate privata. In 2011, New York Times scria ca vila ar fi fost impartita in apartamente de lux.

38 S-a scris mult despre aceasta vila si despre <<cina cea de taina>> care a culminat cu aparitia unui nou gen literar. S-au facut filme si benzi desenate sau filme documentare. Ce s-a petrecut la Vila Diodati continua sa suscite interesul mai ales al iubitorilor de literatura horror.

39

40

41

42

43

44

45 Monstrul lui Frankenstein in interpretarea de neuitat a lui Boris Karloff ( anii ’30)

46 Vampirul modern – Dracula, in interpretarea lui Christopher Lee (1958)

47 Documentar realizat in 2014 de BBC

48 Au trecut 200 de ani si literatura horror a evoluat foarte mult.
Dar nimeni nu poate contesta faptul ca inceputurile ei au avut loc intr-o noapte sinistra la Vila Diodati!

49 Monstrul lui Frankenstein, statuie amplasata in orasul Geneva

50

51 SFARSIT ANGI IMAGINI SI INFORMATII DE PE NET
MUZICA - THE ETERNAL FOREST – THE OLD TREE ANGI

52


Descărcați ppt "VILA DIODATI - LOCUL IN CARE S-A NASCUT ROMANUL DE GROAZA MODERN"

Prezentări similare


Publicitate de la Google