Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Studiu de caz: Sarmizegetusa Prof. Tănase Cristina Elena

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Studiu de caz: Sarmizegetusa Prof. Tănase Cristina Elena"— Transcriere de prezentare:

1 Studiu de caz: Sarmizegetusa Prof. Tănase Cristina Elena
Statul dac Studiu de caz: Sarmizegetusa Prof. Tănase Cristina Elena

2 Constituirea statului dac
sec II. î. Hr. uniunile de triburi geto-dace s-au unificat pentru a face atacurilor celte şi bastarne; conducători ai acestor formaţiuni: Oroles, Rhemaxos, Rubobostes; unificarea a fost favorizată de cauze economice; 82 î. Hr. Burebista reuşeşte unificarea triburilor şi întemeiază statul dac;

3 Căile unificării diplomatică forţa armelor
a supus cetăţile greceşti de la Marea Neagră; Este ajutat de marele preot Deceneu;

4 Organizarea statului puterea era exercitată de regalitate; avea un caracter militar; Burebista va sprijini pe Pompei în confruntarea cu Caesar; Caesar hotărăşte să-l atace, dar este asasinat; În anul 44 î. Hr. Moare şi Burebista;

5 Cucerirea Daciei de către romani
Dacia este cucerită de împăratul Traian ( d. Hr); Acesta va desfăşura două războaie împotriva dacilor (101 – 102; 105 – 106); Dacia este cucerită; Decebal se sinucide pentru a nu cădea prizonier în mâinile romanilor; Devine provincie romană. TRECEREA DUNĂRII DE CĂTRE ROMANI ÎN MOESIA (RELIEF DE PE COLUMNA LUI TRAIAN)

6 Traian S-a născut în Spania. De la 17 ani a intrat în armată.
A ajuns general; A fost ales împărat la vârsta de 42 de ani; Se spune că, atunci când a fost numit împărat, a mers la Roma fără alai; Energia şi simţul său a făcut ca el să fie supranumit optimus princeps (cel mai bun dintre principi).

7 Cele două războaie daco-romane

8 Aplicaţii practice / Teme
Sintetizaţi cauzele care au dus la unificarea triburilor geto-dace. Care au fost cei mai importanţi conducători ai dacilor? Localizaţi pe harta (Atlasul istoric) principalele aşezări ale dacilor. Alcătuiţi o schemă cronologică a evenimentelor din istoria statului dac unificat.


Descărcați ppt "Studiu de caz: Sarmizegetusa Prof. Tănase Cristina Elena"

Prezentări similare


Publicitate de la Google