Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

SPONGIERI Buretele de apa dulce Cristian Dragos Elevs sc nr 23 braila.

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "SPONGIERI Buretele de apa dulce Cristian Dragos Elevs sc nr 23 braila."— Transcriere de prezentare:

1 SPONGIERI Buretele de apa dulce Cristian Dragos Elevs sc nr 23 braila

2 BURETELE DE APĂ DULCE Suprafaţa coloniei prezintă numeroşi pori prin care intră apa.Fiecare individ din colonie are mai mulţi pori .Orificiile mai mari de la suprafaţa coloniei se numesc osculi.Fiecare individ din alcătuirea coloniei are un singur oscul cu rol în eliminarea apei. Peretele corpului fiecărui individ este format din două straturi de celule : Stratul extern este format din celule turtite; Stratul intern este alcătuit din celule cu flagel, protejat de un guleraş.Are rol digestiv. Între cele două straturi se află o pătură gelatinoasă numită spongină. În această pătură se înfig acele silicioase.

3 În apele dulci ale lacurilor şi bălţilor, dar mai ales în apele mărilor şi oceanelor trăiesc spongierii. Sunt animale cu aspect buretos ce trăiesc fixate pe tulpinile plantelor acvatice sau se prind de substratul apei. Duc un mod de viaţă colonial, sedentar. Din grupa spongierilor face parte şi Buretele de apă dulce.

4 SPICULI SILICIOŞI

5 Cum respiră buretele ? oxigen
Oxigenul dizolvat din apă pătrunde în fiecare celulă a animalului. În urma oxidărilor de la nivel celular rezultă dioxidul de carbon, care se elimină prin celule. Dioxid de carbon

6 Produşii nedigeraţi se elimină prin osculi.
CELULĂ CU FLAGEL Buretele de apă dulce se hrăneşte cu organismele microscopice care pătrund prin pori în cavitatea corpului. La acest nivel , celulele cu flagel şi guleraş din stratul intern digeră hrana în vacuolele lor digestive. Produşii nedigeraţi se elimină prin osculi.

7 Cum credeţi că se desfăşoară funcţia de excreţie ?
Substanţele de excreţie sunt eliminate prin oscul, odată cu apa.

8 Dacă aş tăia o bucată din acest burete ce credeţi că s-ar întâmpla ?
REGENERARE Dacă aş tăia o bucată din acest burete ce credeţi că s-ar întâmpla ? Spongierii au capacitatea de regenerare . Acest fapt se datorează slabei legături dintre celule, care permit acestora să trăiască şi în grupuri separate.

9 Înmulţirea buretelui de apă dulce !
Ştiaţi că fiecare individ produce atât spermatozoizi şi ovule ? Prin contopirea unui spermatozoid cu un ovul rezultă celula-ou.Din celula –ou se dezvoltă o larvă. Larva înoată un timp, apoi se fixează pe un suport. În acest fel se formează un nou spongier.

10 O LUME MIRACULOASĂ SPONGIERI

11

12


Descărcați ppt "SPONGIERI Buretele de apa dulce Cristian Dragos Elevs sc nr 23 braila."

Prezentări similare


Publicitate de la Google