Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ"— Transcriere de prezentare:

1 AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ
ROMANIA AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ SITUAŢIA PIEŢEI MUNCII DIN ROMÂNIA DIN PERSPECTIVA ŞOMAJULUI ÎNREGISTRAT

2 ROMANIA În România, primele semne ale crizei economico-financiare s-au manifestat cu precădere la finele anului 2008 prin scăderea ritmului de creştere economică, restrângerea unor activităţi şi apariţia şomajului tehnic. Anii 2009 şi 2010 au debutat cu o creştere bruscă şi semnificativă a şomajului, piaţa muncii din România fiind influenţată de criza financiară şi economică manifestată la nivel mondial.

3 ROMANIA Numarul somerilor inregistrati si rata somajului în perioada ianuarie 2010 Daca la finele lunii ianuarie 2009, numărul şomerilor înregistraţi în evidenţele ANOFM a fost de persoane, la finele lunii ianuarie 2010, numărul acestora a fost de persoane, cu persoane mai mult faţă de aceeaşi luna a anului 2009. Rata şomajului înregistrat a crescut în perioada ianuarie 2009 (4,9%)-ianuarie 2010 (8,1) cu 3,2 puncte procentuale.

4 Evoluţiile ratei şomajului înregistrat în perioada
ROMANIA Evoluţiile ratei şomajului înregistrat în perioada ianuarie 2006 – ianuarie 2010 În perioada , şomajul înregistrat nu a cunoscut fluctuaţii importante şi a înregistrat o evoluţie descrescătoare şi constantă, tendinţa fiind de atenuare şi aplatizare pe toată perioada de referinţă. Începând cu luna octombrie a anului 2008, rata şomajului cunoaşte o evoluţie crescătoare, mai accentuată începând cu anul 2009, odată cu creşterea numărului de şomeri înregistraţi.

5 ROMANIA Creşterea numărului de şomeri se datorează disponibilizărilor colective din ultima perioadă, a concedierilor, lipsei locurilor de muncă vacante dar şi valului de absolvenţi care nu au reusit să se angajeze după finalizarea studiilor. Totodată, mulţi angajatori au preferat în această perioadă să-şi lichideze firmele sau sa le suspende activitatea.

6 ROMANIA Evolutia numarului de someri inregistrati si a numarului de someri indemnizati in anul 2009 Somerii indemnizati: sunt persoane care provin din activităţi economice şi au fost disponibilizate în lunile anterioare sunt persoane cărora li s-a prelungit perioada de indemnizare conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.28/2009. absolvenţii de învăţământ ai promoţiei 2009 care s-au înscris, ca persoane în căutarea unui loc de muncă

7 ROMANIA Evolutia disponibilizarilor colective, estimate/ realizate in perioada octombrie decembrie 2009 Începând cu luna octombrie 2008, disponibilizările estimate a avea loc de către agenţii economici se monitorizează zilnic, astfel încât ANOFM să poată cunoaşte şi contracara efectele crizei economice pe piaţa muncii prin măsurile specifice stabilite de cadrul legal.

8 ROMANIA

9 ROMANIA 9

10 ROMANIA 10

11 ROMANIA 11

12 Situatia disponibilizarilor colective in anul 2009
ROMANIA Situatia disponibilizarilor colective in anul 2009 12

13 LOCURI DE MUNCA VACANTE
ROMANIA LOCURI DE MUNCA VACANTE 13

14 AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ
ROMANIA AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ Locurile de muncă vacante declarate de agenţii economici au înregistrat o reducere cu circa 50% în perioada ianuarie-decembrie a anului 2009, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. 14


Descărcați ppt "AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU OCUPAREA FORŢEI DE MUNCĂ"

Prezentări similare


Publicitate de la Google