Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

RESPONSABILITATEA TA!” ZIUA MONDIALĂ A CONTRACEPŢIEI

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "RESPONSABILITATEA TA!” ZIUA MONDIALĂ A CONTRACEPŢIEI"— Transcriere de prezentare:

1 RESPONSABILITATEA TA!” ZIUA MONDIALĂ A CONTRACEPŢIEI
Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara ”CONTRACEPŢIA: DREPTUL TĂU ESTE ŞI RESPONSABILITATEA TA!” ZIUA MONDIALĂ A CONTRACEPŢIEI 26 Septembrie 2019

2 RESPONSABILITATEA TA!”
SLOGANUL CAMPANIEI: ”CONTRACEPŢIA: DREPTUL TĂU ESTE ŞI RESPONSABILITATEA TA!” SCOPUL CAMPANIEI: ♣ Informarea populaţiei generale cu privire la importanța metodelor contraceptive. Creşterea gradului de informare și de conştientizare a tinerilor și adolescenților, pentru a face alegeri corecte legate de propria sănătate sexuală şi reproductivă. TEMA CAMPANIEI : Campanie de informare şi de creştere a interesului populaţiei cu privire la importanţa utilizării metodelor contraceptive, a planificării familiale, prevenirea sarcinilor nedorite și a consecințelor acestora.

3 Planificarea familială (PF) Sănătatea reproducerii (SR)
Metodă utilizată pentru împiedicarea apariţiei sarcinii. Metoda este reversibilă şi temporară. Planificarea familială (PF) Dreptul persoanelor și al cuplurilor de a anticipa și de a-și atinge numărul dorit de copii. Sănătatea reproducerii (SR) Bunăstarea fizică, mentală și socială completă și nu doar absența bolii sau a infirmității în toate aspectele legate de procesele, funcțiile și sistemul de reproducere în toate etapele vieții. Contracepția

4 RESPONSABILITATEA TA!”
”CONTRACEPŢIA: DREPTUL TĂU ESTE ŞI RESPONSABILITATEA TA!” Contracepția - controlul nașterilor - permite femeilor: să aleagă dacă, când și câți copii să aibă, să evite sarcinile nedorite, să evite avorturile şi riscurile chiar de deces ale acestora Sarcinile la adolescente înseamnă prematuritate sau copii cu greutate mică la naștere, mortalitate neonatală crescută, abandon școlar și implicații pe termen lung la nivel individual, familial și comunitar.

5

6

7 În România La nivel european Pentru mulți adolescenți, sarcina și
nașterea nu sunt nici planificate, nici dorite. Planificarea familială permite persoanelor să decidă asupra numărului dorit de copii și asupra intervalului dintre sarcini. Consecințele nașterii/avorturilor la adolescente: nou-născut cu greutate mică; copil abandonat; copil decedat; avort și complicații; naștere prematură; decesul mamei; abandon al copiilor; izolare socială; absenteism și abandon școlar. Discutați cu partenerul dv. despre dorința de a folosi o metodă de contracepție și mergeți împreună să consultați medicul, asistentul medical, asistentul medical comunitar, sau mediatorul sanitar. În România În 2017 au fost înregistrate : cele mai multe nașteri din Europa la fete cu vârsta de 10 – ani, (383) și ani (12.641); 289 avorturi la fete de ani ; 5267 avorturi la fete de ani. În 2018, 5 din 10 mame cu vârsta sub 18 ani nu au fost niciodată la control ginecologic, ceea ce a dus la o rată de patru ori mai mare a nașterilor premature. Planificarea familială permite persoanelor să decidă asupra numărului dorit de copii și asupra intervalului dintre sarcini. La cabinetul de planificare familală beneficiați de : acces și fără trimitere de la medicul de familie; Pentru prevenirea consecințelor negative pentru dv. și copil, înainte de debutul vieții sexuale vă puteți adresa : La nivel european informații şi fără a fi însoțiți de părinți, chiar dacă aveți vârsta sub 16 ani ; consiliere gratuită pentru alegerea unei metode contraceptive adecvată ; recomandări pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală. 75% dintre femeile căsătorite cu vârsta ani au nevoile de planificarea familială satisfăcute cu metode contraceptive moderne. 78,5% femei ani doresc să evite naşterea. unui medic din cabinetul de planificare familială; medicului de familie, asistentului medical, asistentului medical comunitar, mediatorului sanitar. 43% dintre sarcini sunt nedorite.

8 CONTRACEPŢIA: “DREPTUL TĂU ESTE ȘI RESPONSABILITATEA TA!”
Informează-te înainte de a lua contraceptive! Alege cu grijă! Discută cu un medic, află care sunt avantajele și dezavantajele, efectele secundare și alege metoda potrivită vârstei și sănătății tale. Respectă sfaturile medicului! Mergi la medic periodic. Respectă indicațiile acestuia. ZIUA MONDIALĂ A CONTRACEPȚIEI CONTRACEPŢIA: “DREPTUL TĂU ESTE ȘI RESPONSABILITATEA TA!” Informează-l dacă folosești și alte medicamente. Uită de mituri! Pilulele nu îngrașă și nu afectează fertilitatea, atât timp cât sunt luate sub supravegherea medicului și sunt potrivite pentru tine. Fii hotărâtă și ia inițiativa! Decide tu când mergi la doctor ca sa alegi o metoda contraceptivă. Poți să alegi o metodă permanentă (legarea trompelor uterine) sau reversibilă (pilule contraceptive sau sterilet). În cazul acestora din urmă, ia în considerare și timpul care trebuie sa treacă după oprirea lor pentru ca fertilitatea sa revină. Informaţii despre cel mai apropiat cabinet de planificare familială, găsiţi la adresa : 5. Gândește-te la costurile metodei de planificare-familiala/ INFORMEAZĂ-TE ȘI ALEGE METODA CONTRACEPTIVĂ POTRIVITĂ contraceptive! E bine să iei în calcul și cum îți va afecta bugetul: costul lunar pentru metoda aleasă, costurile suplimentare, după caz plata medicului pentru aplicarea metodei (steriletului), tratamentul eventualelor complicații. 6. Avortul nu e o soluţie. Avortul nu e o metodă de contracepţie. Consecințele pot fi dezastruoase. După câteva avorturi, șansele de a avea un copil scad considerabil. 24 SEPTEMBRIE 2019 Acest pliant se adresează adolescentelor MINISTERUL INSTITUTUL NAȚIONAL CENTRUL REGIONAL DSP JUDEȚUL SĂNĂTĂȚII DE SĂNĂTATE PUBLICĂ DE SĂNĂTATE PUBLICĂ IAȘI ………… Material realizat în cadrul subprogramului de evaluare şi promovare a sănătăţii şi educaţie pentru sănătateal Ministerului Sănătăţii-pentru distribuire gratuită.

9 MESAJE CHEIE : SPUNE NU SARCINII ÎN ADOLESCENȚĂ!
Pentru prevenirea sarcinilor nedorite, folosiți o metodă contraceptivă. Înainte de începerea vieții sexuale, adresați-vă unui cabinet de planificare familială. La cabinetul de planificare familală  beneficiați de : acces și fără trimitere de la medicul de familie; informații şi fără a fi însoțiți de părinți, chiar dacă aveți vârsta sub 16 ani; consiliere gratuită pentru alegerea unei metode contraceptive adecvată; recomandări pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală. Informații despre cel mai apropiat cabinet de planificare familală, găsiți la adresa : Utilizarea contracepției vă permite să decideți asupra numărului dorit de copii și asupra intervalului dintre sarcini. Toate metodele contraceptive moderne sunt temporare și reversibile. Utilizarea metodelor moderne de contracepție înseamnă a fi responsabil pentru viața, corpul și sănătatea dumneavoastră Planificarea familială informată este un drept fundamental al omului. Sarcina și nașterea în adolescență pot provoca daune fizice, sociale și economice de durată atât tinerelor mame, cât și copiilor lor. Sarcina și nașterea la adolescente pot provoca decesul mamei și al copilului.

10 Beneficiile contracepției/planificării familiale (PF)
• Prevenirea transmiterii HIV și a altor infecții cu transmitere sexuală (prezervativul). • Reducerea necesităţii avortului, în special a avortului la risc. • Prin prevenirea sarcinii nedorite, contracepția/PF previne decesele mamei și copiilor. Scăderea numărului de persoane fără mijloace de trai sustenabile. Contracepția/planificarea familială (PF) permite persoanelor să decidă asupra numărului dorit de copii și asupra intervalului dintre sarcini. Beneficiile contracepției/planificării familiale (PF)

11 CONTEXTUL MONDIAL 225 milioane de femei din țările cu venituri medii și mici care doresc să evite sarcina nu utilizează nicio metodă contraceptivă. Accesul la metodele PF variază semnificativ în funcție de regiune. În Africa sub-sahariană și Oceania, prevalența contracepției este scăzută. La nivel global, 62% dintre femeile căsătorite cu vârsta între 15 și 49 de ani utilizează o metodă de planificare familială. Procentul este de două ori mai mare la femeile care trăiesc în țări cu venituri ridicate față de femeile care trăiesc în țările cu venituri mici. Conform OMS, în fiecare an, la nivel mondial, se estimează milioane avorturi, reprezentând avorturi pe zi.

12 În fiecare an, aproximativ 47
În fiecare an, aproximativ de femei mor din cauza complicațiilor asociate avortului (provocat). În fiecare zi, decesele legate de sarcină și naștere a aprox. 830 de femei pot fi prevenite. Cele mai multe dintre decesele materne (99%) se înregistrează în țările în curs de dezvoltare. Tabel 1. Indicatori de sănătatea reproducerii/PF pe regiuni, (Sursa: Regiune Nevoi de PF (% ) Prevalența Contracepției (%) Global 11.6 62.6 Africa Sub-Sahariană 23.2 31.5 Africa de Nord 13.9 54.9 Asia de Vest 14.0 57.9 Asia Centrală 13.1 58.0 Asia de Sud 56.3 Asia de Est 4.7 81.1 Asia de Sud-Est 12.1 63.6 America Latină și Caraibe 9.6 74.3 Oceania 15.1 57.8 Europa 9.1 69.3 America de Nord 7.0 73.5

13 CONTEXTUL EUROPEAN Atlasul cu privire la CONTRACEPȚIE elaborat de Forumul European al Populației și Dezvoltării (EPF) urmărește politicile guvernelor legate de accesul la metode contraceptive, consiliere în planificarea familială și furnizarea online de informații. despre contracepție. Tabel 2. Accesul la metodele contraceptive/PF în țările UE în perioada (%) Sursa: Țări 2017 2018 2019 Țari Austria Belgia Bulgaria Cipru Croația Danemarca Estonia Finlanda Franța Germania Grecia Irlanda Italia Letonia 66,5 83,5 38,2 45,3 58,8 59,1 70,6 55,2 90,1 75,7 65 52,2 53,6 41,9 57,9 55,8 58,6 62,2 48,9 51,4 61,8 75,1 48,8 58,5 Lituania Luxembourg Malta Polonia Portugalia Regatul Unit Cehia România Slovacia Slovenia Spania Suedia Olanda Ungaria 50,1 60,9 58 42,7 69,7 87,6 50,7 44,1 60,8 74 42,8 73,9 44,8 69,1 48,1 70,1 71 77,6 44,9 75,3 31,5 78,1 50,8 54,4 61,7 66 71,9 81,1

14 43% din sarcinile la nivel european, la data actuală, sunt nedorite.
Fig. nr.1. ATLAS-ul european cu privire la contracepție. 43% din sarcinile la nivel european, la data actuală, sunt nedorite.

15 Tabel. nr. 3. Numărul de nașteri la adolescente (10 – 19 ani), în UE , 2017
Cele mai multe nașteri ale primilor copii la adolescente au fost înregistrate în România (12,3% din totalul nașterilor primilor copii în 2015) și Bulgaria (11,9%), urmate de Ungaria (9,0%), Slovacia (8,4%), Letonia (5,5%), Lituania (5,4%), Regatul Unit (5,4%) și Polonia (4,8%). Cele mai puține nașteri la adolescente au fost în Italia (1,2%), Olanda și Slovenia (1,3%), Danemarca și Suedia (1,4%). În România, în 2017, au fost 289 avorturi la adolescente sub 15 ani, față de 664 în În UE s-au înregistrat: în Germania-280 avorturi, Spania-345 și Marea Britanie,în (Eurostat). La fete cu vârste între ani, în România, în 2017, au fost avorturi. În UE avorturile la această grupă de vârstă: Germania-9.410, Spania-7.633, Georgia-5.964, Marea Britanie, în și Rusia Fenomenul mamelor minore, care plasează România pe primele locuri din Europa, afectează atât mama, cât și copilul. 5 din 10 mame cu vârsta sub 18 ani nu au fost niciodată la control ginecologic, ceea ce a dus la o rată de patru ori mai mare a nașterilor premature. Sursa: Țara Total 10-14 ani 15-19 ani Uniunea Europeană 924 84.240 Belgia 51.656 11 1.165 Bulgaria 32.426 129 3.910 Cehia 55.726 5 1.760 Danemarca 28.444 2 286 Germania 56 10.378 Estonia 5.539 194 Irlanda 23.595 679 Grecia 42.267 40 1.289 Spania 41 5.402 Franța 115 10.540 Croația 16.378 4 605 Italia 2.401 Cipru 4.254 104 Letonia 8.342 3 426 Lituania 13.286 1 584 Luxembourg 3.293 47 Ungaria 42.286 36 3.546 Malta 2.283 99 Olanda 76.507 951 Austria 41.646 934 Polonia 14 6.662 Portugalia 44.540 21 1.507 România 383 12.641 Slovenia 9.268 105 Slovacia 26.831 23 2.153 Finlanda 20.448 428 Suedia 48.566 695 Marea Britanie 35 14.749 Islanda 1.681 46 Norvegia 24.187 298 Elveția 42.413 334

16 În 2016, rata avorturilor a fost în Georgia 27,0%, Estonia 17,1% și Bulgaria 13,6%, în România 11,3%. În 2017, rata avorturilor a fost: Georgia (23,0%), Bulgaria (12,7%), Armenia și Azerbaijan (10,5%), Islanda (10,3%), Ungaria (10,2%), România (10,1%). Tabel 4. Rata avorturilor în UE, 2019 Țări/Ani 2013 2014 2015 2016 2017 Bulgaria 14.6 14.1 13.6 12.7 Slovacia 6.6 6.4 6.1 5.8 5.6 Cehia 7.6 7.3 6.8 6.9 6.5 Finlanda 6.3 Danemarca 9.3 : Marea Britanie 10.4 Germania 4.5 4.4 Islanda 10.3 Estonia 15.4 18.6 13.3 17.1 Elveția 4.2 4.1 4.0 Spania 7.9 7.0 Montenegru 5.0 5.2 3.5 Croația 2.6 2.5 2.2 2.1 Albania 6.2 1.1 Italia 5.9 Serbia 5.3 Letonia 9.5 8.6 8.0 Belarus 10.5 10.2 10.1 9.6 9.0 Lituania 6.0 5.5 5.4 Rusia Ungaria 12.2 11.5 11.0 10.8 Ucraina 7.5 Polonia 0.1 Armenia 11.3 Portugalia Azerbaijan 8.4 8.2 8.3 România 14.9 12.4 Georgia 29.3 27.0 23.0 Slovenia Sursa:

17 DATE STATISTICE ÎN ROMÂNIA :
Tabel 5. Născuți vii pe grupe de vârstă ale tatălui și grupe de vârstă ale mamei, Grupe de vârsta ale tatălui Grupe de vârstă ale mamei Ani 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 Număr persoane Total - sub 15 ani 707 758 732 748 785 816 728 698 706 743 15-19 ani 26.949 25.456 21.775 20.150 19.822 20.642 19.375 19.426 19.405 19.173 20-24 ani 56.121 56.95 52.649 48.171 47735 47887 41.207 39.646 38.032 37.975 9 11 8 13 16 14 10 12 6 7 5 4 3 2 1 4.363 4.231 3.339 3.054 2.940 3.327 2.872 2.965 3.130 3.177 224 266 232 260 244 253 222 228 231 204 3.245 3.149 2.478 2.272 2.243 2.583 2.257 2.318 2.498 2.532 795 725 557 452 416 432 328 352 318 360 26.399 27.414 25.165 22.763 22.354 21.675 18.736 17.673 17.392 17.260 151 185 179 175 219 156 158 10.504 10.336 9.158 8.375 8.068 8.011 7.385 7.205 7.121 7.017 12.924 13.839 12.948 11.607 11.340 10.747 8.739 8.010 7.907 7.944 Sursa:

18 În România, numărul de avorturi legale în 2017 a fost de 56
În România, numărul de avorturi legale în 2017 a fost de , față de în 2008. În perioada 2014–2017, numărul de avorturi în România a scăzut continuu, de la în 2014, la în 2017. Conform CNSISP, cele mai numeroase avorturi s-au înregistrat în 2017 la București (7697), Cluj (1827), Constanța (1647), Prahova (1584), Bacău (1565) și Timiș (1533). În 2018, cele mai numeroase avorturi au fost în București (7572), Timiș (1702), Constanța (1574), Bacău (1518), Cluj (1516) și Teleorman (1466). La grupa de vârstă ani, rata avorturilor a scăzut de la 19/1000 femei în 2008, la 9,4/1000 femei în 2017. Dinamica avorturilor este aceeași și la grupele de vârstă din intervalul ani. La grupa de vârstă ani, rata a scăzut de la 0,7 în 2008 la 0,4 în 2017, scăderile începând cu anul Avorturile au scăzut în ultimii 10 ani, atât la toate femeile de vârstă fertilă, cât și la grupele de vârstă ani și ani, de la 22,1‰ femei (respectiv 19 și 31,7) în 2008, la 10,1, respectiv 9,4 și 18,3‰ femei în 2017, cu o ușoară creștere a celor trei valori în 2011 (18,2, respectiv 16,1 și 27,2 ‰ femei). Sursa:

19 Tabel 6. Avorturi pe grupe de vârstă a mamei, în perioada 2008 – 2017, în România
Ani Indicatori Total Grupe de vârstă 15-19 ani 20-24 ani 25-29 ani 30-34 ani 35-39 ani 40-44 ani 45-49 ani 2008 Număr 127410 13833 27010 28952 28796 21016 7314 489 ‰ femei 22,1 19 31,7 33,2 30,9 22,8 9,6 0,7 ‰ născuți vii 576 513,3 481,3 425 586,9 1194,1 2282,8 3704,5 2009 115457 11982 25442 25794 26220 18468 7167 384 20,2 17,8 29,2 30,8 27,8 20,8 8,4 0,6 520,9 470,7 446,5 392,7 510,4 1011,3 1913,2 3047,6 2010 101271 9731 22931 22351 23238 16223 6366 431 15,9 26,3 27,2 24,8 18,4 6,9 478,9 446,9 435,5 355,7 455 851,6 1605,5 3882,9 2011 102896 9589 22812 23005 23241 16893 6875 481 18,2 16,1 28,6 25 7 0,8 526,4 475,9 473,6 408,3 487,1 881,2 1807,8 3589,6 2012 87477 7547 18990 20210 19635 14751 5880 464 15,5 13,1 24,2 24,5 21,7 16,3 5,8 436,7 380,7 397,8 341,8 403,9 710,4 1432,7 3114,1 2013 85742 7611 17392 20523 18584 15089 5968 575 15,3 13,4 24 24,1 21,4 6,5 400,5 368,7 363,2 307 366 6442 1415,9 2533 2014 77806 7287 15316 19210 16656 13533 5306 498 13,9 13 20 14,4 6 385,6 376,1 371,7 296,9 343,4 1247 2119,1 2015 70447 6431 13216 18153 13808 12417 4948 474 12,6 11,4 21,6 18 13,3 5,6 0,5 342,8 331,1 334,4 270,2 299,2 499,8 1067,3 1788,7 2016 63085 5955 11876 15385 13395 11182 4815 477 11,3 10,6 18,3 16,6 12,1 5,4 311,5 306,9 312,3 237 268 449 955,4 1885,4 2017 55931 5267 10493 13114 12349 9911 4398 399 10,1 9,4 16,7 15 11 4,9 0,4 272,7 274,7 276,3 205,8 233,3 385,8 834,7 1316,8 Sursa:

20 Tab. nr. 7. Decese materne, în România, în perioada 2009 – 2018
Anul Decese materne (nr.) Total 2009 34 2010 33 2011 30 2012 47 2013 51 2014 50 2015 23 2016 27 2017 24 2018 Sursa:

21 DATE STATISTICE ÎN jud. Hunedoara:
Intreruperile de sarcină, pe grupe de varste descriu un model clasic, cu un maximum în grupa 25 – 29 de ani, grupa de varstă fertilă,grupa de varstă în care se regăseşte varsta medie a femeilor care au născut în anul Intreruperile de sarcină, pe grupe de varste descriu un model clasic, cu un maximum în grupa 25 – 29 de ani, grupa de varstă fertilă,grupa de varstă în care se regăseşte varsta medie a femeilor care au născut în anul Intreruperile de sarcină, pe grupe de varste descriu un model clasic, cu un maximum în grupa 30 – 34 de ani, grupa de varstă fertilă,grupa de varstă în care se regăseşte varsta medie a femeilor care au născut în anul 2018.

22 DATE STATISTICE ÎN jud. Hunedoara: 2016 2017 2018 1 0,53 0,50 0,49 2
Natalitate la ‰ de locuitori 2016 2017 2018 1 0,53 0,50 0,49 2 0,44 0,48 3 0,54 0,52 0,47 4 0,51 0,45 5 0,59 0,56 0,63 6 0,58 0,57 7 0,65 0,75 0,68 8 0,80 0,77 9 0,66 0,67 10 0,55 0,64 11 12 0,43 Natalitatea (la 1000 loc.) urmeaza trend-ul la nivelul intregii tari inregistrandu-se indici scazuti de natalitate : 6,94 (total judet 3.301) in 2016; in 2017 este de 6,86 (total judet 3.182) iar in 2018 este de 6,73 (total judet 3.095) Rata brută de natalitate a manifestat o tendinţă de scădere în ultimii 3 ani. Dinamica lunară a naşterilor in 2018 a avut o tendinţă uşor ascendentă, cu un vîrf în august. Sursa datelor: Direcţia Regională de statistică Hunedoara, raportările furnizorilor de servicii medicale. Prelucrare: Compartimentul statistică şi informatică în sănătate publică.

23 Strategia Națională de Sănătate Publică elaborată de Ministerul Sănătății include prevederi ale proiectului strategiei SRHR, cu obiectivele majore: reducerea numărului de sarcini nedorite, a incidenţei avortului la cerere şi a ratei mortalităţii materne prin avort. Numărul încă mare al sarcinilor nedorite care se soldează cu avort, ponderea destul de mare a avorturilor la fetele sub 19 ani, dar şi creşterea numărului nou-născuţilor abandonaţi în maternităţi confirmă nevoia încă neacoperită de servicii de planificare familială, mai ales la femeile dezavantajate sau vulnerabile socio-economic. În Strategie, avortul nu este promovat ca metodă de planificare familială și se pune accent pe PREVENȚIE, atât pentru sarcini cât și pentru boli. Sursa:

24 STRATEGIA NAŢIONALĂ DE SĂNĂTATE 2014-2020 (15).
Obiectivele principale: reducerea numărului de sarcini nedorite, a incidenţei avortului la cerere şi a ratei mortalităţii materne prin avort În Strategie, avortul nu este promovat ca metodă de planificare familială și se pune accent pe PREVENȚIE, atât pentru sarcini cât și pentru boli. Cum va scădea România rata avorturilor la cerere (Strategia Naţională de sănătate ): Asigurarea accesului femeilor eligibile la produse contraceptive, distribuite gratuit la parametri adecvaţi (achiziţie centralizată, continuitatea procurării şi distribuţiei, diversitatea gamei de metode contraceptive disponibile de care depinde optimizarea eficacităţii intervenţiei); Creşterea acoperirii teritoriale cu furnizori de servicii integrate de planificare familială/sănătatea reproducerii; Formarea personalului din medicină primară în planificare familială, prioritar în zonele cu populaţie/grupuri defavorizate (rural, urban sărac, tineri/adolescenţi, prin furnizori de servicii pregătiţi să ofere servicii adaptate vârstei, etc.); Dezvoltarea activităţii cabinetelor/centrelor de planificare familială prin acordarea de noi competenţe şi servicii în domeniul sănătăţii reproducerii; Creşterea gradului de conştientizare şi informare a populaţiei privind opţiunile reproductive şi ţintirea persoanelor/grupurilor vulnerabile cu risc crescut de sarcini nedorite şi nevoi neacoperite prin serviciile medicale de primă linie. Obligativitatea raportării avorturilor la cerere efectuate în sectorul privat.

25 POPULAȚII LA RISC Conform Raportului ONU pentru Refugiați UNHCR, la nivel mondial există aproximativ 68,5 milioane de persoane strămutate în mod forțat, inclusiv 25,4 milioane de refugiați. Femeile aflate în aceste situații se pot confrunta cu un risc mult mai mare de apariție a unei sarcini nedorite. Din aproximativ 100 de milioane de persoane care solicită ajutor umanitar, aproximativ 26 de milioane sunt femei și fete de vârstă reproductivă. În țările în curs de dezvoltare, femeile au un risc crescut legat de sarcină, iar nou-născuții au riscul de a deceda în prima lună de viață. Conform OMS, în 2017, 300 de milioane de femei și fete din 69 de țări cu cele mai mici venituri din lume utilizau contraceptive moderne. În fiecare an sunt evitate peste 82 de milioane de sarcini nedorite, 25 de milioane de avorturi nesigure și decese materne. Numărul mare de decese materne din unele zone ale lumii reflectă inegalitățile în accesul la serviciile de sănătate și evidențiază decalajul dintre cei bogați și cei săraci. 99% dintre decese se produc în Africa sub-sahariană și Asia de Sud. Sursa:

26 95% din sarcinile la adolescente apar la minorități, în rândul populațiilor cu venituri mici şi, mai ales, în mediul rural. Fetele sunt adesea forțate să abandoneze școala și să se căsătorească, ducând la izolare socială, nivel scăzut de educație. Accesul fetelor la serviciile de sănătate reproductivă este adesea foarte limitat. Consecințele de sănătate ale sarcinii adolescentelor: • În fiecare an, de fete adolescente mor din cauza complicațiilor legate de sarcină și naștere. • 3 milioane de avorturi. • Risc crescut de morbiditate și mortalitate maternă și infantilă. • Copiii au un risc de 60% mai mare de a muri în primul an de viață decât cei născuți de mame cu vârste mai mari de 19 ani. Conform OMS, aproximativ 21 milioane fete cu vârste între ani și 2 milioane fete sub 15 ani rămân gravide în țările în curs de dezvoltare. Pentru fetele de ani, riscul cel mai mare este cel de deces prin complicațiile sarcinii sau avorturi. În fiecare an, aproximativ 3,9 milioane fete cu vârste între ani suferă un avort la risc.

27 Niciodata doua prezervative suprapuse. Se vor rupe sigur.
Sfaturi utile: Niciodata sex ocazional fara prezervativ. Bolile cu transmitere sexuala si o sarcina nedorita va pandesc in orice moment. Niciodata acelasi prezervativ pentru un nou contact sexual sau pentru mai multe partenere. Prezervativul se poate rupe sau puteti media transferul unor boli cu transmitere sexuala. Niciodata doua prezervative suprapuse. Se vor rupe sigur. Niciodata crema pe baza de grasimi impreuna cu prezervativul. Acesta se va rupe. Folositi un lubrifiant special pe baza de apa. Niciodata sex neprotejat daca nu va doriti cu adevarat un copil. Avortul este o experienta traumatizanta. Contraceptia orala nu trebuie inceputa decat sub indrumarea medicului. Nu luati un contraceptiv oral, doar pentru faptul ca si prietena dvs. il foloseste. Pot exista contraindicatii severe. Apelati la sfatul medicului dvs. ginecolog sau la un centru de planing familial.

28 Tipuri de metode contraceptive:
orale, injectabile, implante, sterilizare, dispozitive intrauterine, prezervative, spermicide, diafragme, cupole cervicale, vasectomie, metode de recunoaştere a perioadei fertile, metoda amenoreei de lactaţie (MAL), abstinenţa periodică, etc. NICI O METODĂ CONTRACEPTIVĂ NU ASIGURĂ O PROTECŢIE DE 100% DIN CAZURI! Există o gamă largă de metode contraceptive, unele cu un grad sporit de siguranță, altele cu un grad mai mic. Importanta metodelor contraceptive Reduc numărul deceselor materne Previn sarcinile nedorite Reduc numărul de avorturi Tipurile orale combinate reduc afecţiunile inflamatorii pelvine Prezervativele, spermicidele, diafragmele şi cupolele previn bolile cu transmitere sexuală.

29 Metodele naturale (tradiţionale) de planificare familială se bazează pe ovulaţie şi evitarea contactelor sexuale în perioada fertilă şi nu necesită sfatul unui cadru medical. Tipuri: metoda calendarului, coitus interruptus, metoda temperaturii bazale, metoda ovulaţiei (secreţiei vaginale), alăptarea. Avantaje: fără efecte secundare nu influenţează fiziologia organismului implică responsabilitate faţă de familie simple cuplul controlează propria fertilitate nu necesită control de specialitate nu costă Dezavantaje: limitează sexul spontan necesită atenţie sporită din partea femeii eficienţă moderată, cu apariţia unei sarcini nedorite.

30 Contracepţia hormonală
Metodele hormonale sunt bazate fie pe o asociere de progestageni şi estrogeni, fie doar pe progestageni: contraceptive orale combinate (COC), pilula numai cu progestageni (PNP), injectabilele numai cu progestageni (INP), contraceptivele injectabile combinate (CIC) şi implantele subdermice, plasturi (patch-uri). pilule contraceptive plasture hormonal inel vaginal contraceptive injectabile implante subdermice buretele contraceptiv Pilulele anticoncepţionale reprezintă una din cele mai avantajoase şi mai eficiente metode de contracepţie, riscul unei sarcini nedorite fiind de doar 1% dacă sunt utilizate corect. Eşecul apare doar la administrarea greşită (când se uită să se ia o pilulă sau mai multe). Avantaje: eficienţă sporită, nu interferă cu actul sexual, reglează tulburările de ciclu de cauză endocrină, previne cancerul de corp uterin şi de ovare, permit dirijarea ciclului menstrual. Dezavantaje: riscul uitării cu posibilitatea apariţiei sarcinii, tulburări de ciclu menstrual, favorizează bolile cu transmitere sexuală, cresc incidenţa cancerului, creştere în greutate, agravarea unor disfuncţii endocrine, tromboză şi embolie, cefalee.

31 Produse injectabilele numai cu progestageni (INP) inhibă penetrarea spermatozoizilor şi suprimă vârful LH responsabil de ovulaţie. Indicaţii: femei care doresc metodă contraceptivă cu eficienţă mare, care alăptează, au probleme cu administrarea zilnică a contraceptivelor orale, au drepanocitoză sau au contraindicaţie pentru contraceptive cu estrogen.  Contraceptivele injectabile combinate (CIC) acţionează prin suprimarea ovulaţiei, pe mucusul cervical, făcându-l nefavorabil penetrării spermatozoizilor. Indicaţii: femei care doresc o metodă contraceptivă cu eficienţă ridicată, fără sângerări neregulate, cu probleme în administrare corectă a contraceptivelor orale. Implantele subdermice NORPLANT Sunt pe bază de o doză mică de progestagen, cu durată de acţiune de 3-5 ani şi reversibilă. Indicaţii: femei care doresc o metodă contraceptivă cu eficienţă ridicată, activă pe termen lung, nu trebuie administrată zilnic şi nu necesită aprovizionare femei care nu doresc sterilizare femei care nu pot folosi contraceptive care conţin estrogeni. Avantaje: durată mare deprotecţie – 3 – 5 ani, rată mică de eşec. Dezavantaje: destul de scump, poate cauza efecte secundare, nu oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

32 Buretele contraceptiv
Este făcut din material spongios şi conţine spermicide. Se introduce în interiorul colului uterin cu 24 ore înaintea contactului sexual. Avantaje: nu are nevoie de prescripţie medicală eficienţă imediată. Dezavantaje: este greu de poziţionat nu oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală nu poate fi folosit pe perioada menstruaţiei. Dispozitivele intrauterine (DIU) Acţionează prin inhibarea migraţiei spermatozoizilor în tractul genital superior feminin, inhibă transportul ovulului şi fertilizarea. Indicaţii: femei care necesită o metodă contraceptivă reversibilă cu durată lungă de acţiune, fără aplicare zilnică sau la fiecare contact sexual, care alăptează, care avea dificultăţi de aprovizionare cu contraceptive, risc crescut pentru folosirea metodelor hormonale (fumătoare, boală varicoasă etc.). Risc: perforaţie, sângerări excesive, boala inflamatorie pelvină, sarcină, boală cu transmitere sexuală.

33 Metodele de barieră Blochează intrarea spermatozoizilor în cavitatea uterină. Sunt reprezentate de: prezervative, diafragme, calotele (capisoanele) cervicale, buretii, spermicide (geluri, creme, ovule, tablete sau ovule spumante şi spume). Avantaje: inofensive, pot fi obţinute fără prescipţie medicală. Dezavantaje: eficienţă redusă. Indicaţii: - contraindicaţii medicale pentru alte metode şi când nu este dorită sterilizarea chirurgicală - persoane care au contacte sexuale neregulate - în timpul amenoreei de lactaţie - după vasectomie - când nu mai pot fi palpate firele steriletului - utilizarea de medicamente care interferează cu contraceptivele orale - în timpul investigării unei afecţiuni ginecologice Prezervativele Sunt din latex şi constituie o barieră între spermă şi corpul femeii. Sunt pentru bărbaţi şi pentru femei. Avantaje: este singura metodă care protejează şi împotriva bolilor cu transmitere sexuală, inclusiv SIDA nu necesită supraveghere medicală nu are efecte secundare sunt ieftine Dezavantaje: prezervativul nu poate fi reutilizat intervine în desfăşurarea actului sexual necesită folosire atentă.

34 Diafragma Avantaje: necostisitor. Dezavantaje: trebuie fixate de medic nu oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală nu poate fi folosit pe durata menstruaţiei. Spermicidele Sunt substanţe chimice care inactivează şi distrug spermatozoizii, acoperă colul uterin şi sunt reprezentate de: geluri, creme, ovule, tablete sau ovule efervescente şi spume. Eficienţa lor este 70-75%, iar în asociere cu diafragma sau prezervativul, 90-95%.  Indicaţii: când fertilitatea femeii este scăzută datorită vârstei sau lactaţiei sarcina nu este riscantă pentru sănătatea femeii Sterilizarea chirurgicală feminină şi masculină Este reprezentată de tubectomie, ocluzie sau ligatură tubară şi vasectomie. A. Sterilizarea masculină - blochează fie ductele spermatice (vasele deferente), fie oviductele (trompele uterine), făcând imposibil contactul dintre spermatozoizi şi ovule. Indicaţii:cei care nu mai doresc copiiboli actuale sau în antecedente B.Sterilizarea feminină – ocluzia sau secţionarea bilaterală a trompelor uterine. Indicaţii: afecţiuni care contraindică sarcina sau folosirea altor metode de planificare familială (afecţiuni psihiatrice şi neurologice ireversibile) femei cu cezariene multiple în antecedente

35 Contracepţia de urgenţă
Se utilizează în situaţii de urgenţă pentru a preveni o sarcină nedorită în urma unui contact sexual neprotejat sau protejat necorespunzător şi este reprezentată de: pilule care se administrează în primele 3 zile (estro-progestative şi cele numai pe bază de progestageni). dispozitive intrauterine din cupru în primele 5 zile după contactul sexual neprotejat. Previne ovulaţia, fertilizarea şi/sau implantarea. Cu cât întârzie mai mult folosirea anticoncepţionalelor de urgenţă, cu atât eficacitatea scade. Utilizate corect, au o eficacitate de 99%. Utilizarea frecventă a acestui tip c econtracepţie creşte riscul de sarcină. Avantaje: pilulele cu progestagen au efecte secundare mai reduse faţă de COC dispozitivul intrauterin poate fi folosit pe termen lung. Dezavantaje: dereglări ale menstruaţiei efecte secundare – greaţă, oboseală, dureri de cap, ameţeli pastila de a doua zi poate cauza dureri ale sânilor, irascibilitate, emotivitate necontrolată. durere abdominală

36 7 mituri despre anticoncepţionale
Mitul 1: Anticonceptionalele sunt sigure 100%. Fals! Anticoncepţionalele nu pot să te protejeze de bolile cu transmitere sexuală (cu excepţia prezervativului), iar eficienţa anticoncepţionalelor este în jur de 99,7%. Nici o metodă contraceptivă nu îţi poate garanta siguranţa 100% împotriva sarcinilor nedorite. Mitul 2: În administrarea de anticoncepţionale sunt necesare pauze. Fals! Practic, organismul ia o pauză în fiecare lună când ai menstruaţie. Nici măcar această pauză nu este absolut necesară din punct de vedere medical. Mitul 3: Dacă iau anticoncepţionale mă îngraş. Nu este adevarat. La unele femei se poate observa o uşoară creştere în greutate, datorită reţinerii de apă de către estrogen. Fiecare organism reacţionează în mod diferit la pilulele anticoncepţionale administrate. Mitul 4: Administrarea pilulelor contraceptive va duce la apariţia petelor şi acneei. Este adevărat că în unele cazuri, unele anticonceptionale pot amplifica unele probleme ale tenului şi implicit a acneei (pilula cu drospirenonă), dar de obicei pilulele contraceptive au un efect pozitiv asupra tenului. Mitul 5: Se pot lua anticoncepţionale împreună cu alte medicamente. Antibioticele, antidepresivele, etc. pot împiedica ca pilulele anticoncepţionale să-şi mai facă efectul. De aceea, înainte de a începe să administrezi alte medicamente spune-i farmacistului că iei anticoncepţionale. Mitul 6: Anticoncepţionalele dau foarte multe efecte secundare. Parţial fals! În primele 3 luni de administrare la majoritatea femeilor apar diverse efecte secundare dar după ce organsimul s-a obişnuit, efectele adverse ar trebui sa dispară, de aceea este recomandat ca anticoncepţionalele să se ia doar în urma unui consult la un medic specialist. Mitul 7: Administrarea pilulelor contraceptive duce la infertilitate. Contrar credinţei populare, nu există legătură între problemele de fertilitate şi folosirea pe termen lung a pilulelor contraceptive. Pilula contraceptiva este o metodă reversibilă de contracepţie şi multe femei care au rămas însărcinate după ce au întrerupt administrarea pilulelor pot sustine aceasta afirmatie.

37 BIBLIOGRAFIE:

38 DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ HUNEDOARA – DEVA
DIRECTOR EXECUTIV DELEG Ec. Pera-Stefanie Adina-Ileana Medic sef depart. SSP Dr. Cecilia Birău 38


Descărcați ppt "RESPONSABILITATEA TA!” ZIUA MONDIALĂ A CONTRACEPŢIEI"

Prezentări similare


Publicitate de la Google