Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

N o i M ă n ă s t i r i D O B R O G E N E Judeţul CONSTANŢA = 01 =

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "N o i M ă n ă s t i r i D O B R O G E N E Judeţul CONSTANŢA = 01 ="— Transcriere de prezentare:

1 N o i M ă n ă s t i r i D O B R O G E N E Judeţul CONSTANŢA = 01 =

2 L I P N I Ţ A

3 Acest locaş monahal este situat pe drumul care leagă mănăstirea Sf
Acest locaş monahal este situat pe drumul care leagă mănăstirea Sf. Apostol Andrei de mănăstirea Dervent. Dacă cele două mănăstiri amintite sunt strâns legate de Apostolul Andrei, noua mănăstire înfiinţată în noiembrie 2004, a fost închinată Sfântului Ioan Botezătorul, cel care a fost primul dascăl al Sfântului Andrei. CLICK pentru avansare !

4 Mănăstirea Lipniţa s-a ridicat dintr-un grajd, donat de bucureşteanul Stelian Danciu. Acolo a fost amenajat, pentru câţiva ani, paraclisul, dar şi un corp de chilii pentru maicile adunate pe tărâmurile dobrogene. CLICK pentru avansare !

5 Casa monahală după renovare.

6 În ziua de 6 iulie 2006, Înalt Prea Sfinţitul Ilarion, Mitropolit de Silistra (în Bulgaria), neuitându-se la sărăcia micului aşezământ monahal de curând înfiinţat, a dăruit acestuia o părticică din mâna Sfântului Mucenic Dasie. În acest fel, sfântul ocrotitor al noii mănăstiri a binevoit să vină şi pe pamântul românesc al Dobrogei. CLICK pentru avansare !

7 În octombrie 2005 s-a început construirea casei monahale pe pamântul donat de Primăria Comunei Lipniţa. Iar în ziua de 29 august 2006 s-a pus piatra de temelie a paraclisului acestei mănăstiri, închinat Sfântului Mucenic Dasie ( prăznuit la 20 noiembrie). La aceeaşi dată s-au sfinţit şi cele două clopote donate mănăstirii. CLICK pentru avansare !

8 Până la terminarea casei monahale şi a paraclisului, mănăstirea Sf
Până la terminarea casei monahale şi a paraclisului, mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul va fiinţa în vechiul ei adăpost. CLICK pentru avansare !

9

10 = 2010 =

11 S T R U N G A

12 În anul 2004 cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Teodosie s-a hotărât împreună cu părintele Exarh Andrei, stareţ la mănăstirea Dervent, să se înfiinţeze un schit de maici ,slujbele săvârşindu-se în bisericuţa veche a satului cu Hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. CLICK pentru avansare !

13

14 Bisericuţa datează de la inceputul sec
Bisericuţa datează de la inceputul sec.al XIX-a,fiind construită din chirpici şi acoperită cu stuf. În anul 1926 sătenii au reconstruit-o din cărămidă pe piatra din temelie a vechii biserici. La piciorul Sfintei Mese s-au gasit pomelnice cu numele ctitorilor ,aceştia fiind de origine bulgară.Vechimea acestei biserici se poate constata şi din găsirea a celor patru icoane vechi pictate pe lemn şi a unui veşmânt preoţesc de aproximativ 100 de ani. CLICK pentru avansare !

15 Numele de „Strunga” provine de la numele satului care este aşezat într-o vale înconjurată de dealuri cu ieşire la balta Oltinei. CLICK pentru avansare !

16

17

18 De aproape 40 de ani satul este părasit, localnicii plecând spre oraş.

19 În biserică ard permanent 12 candele.

20 Între anii au încercat câteva măicuţe să rămână pe aceste meleaguri ,dar condiţiile fiind foarte vitrege în această pustietate a Dobrogei ,au plecat spre alte mănăstiri. La 1 octombrie 2005,de pe meleaguri Muscelene, vine maica Filareta care reuşeşte ca în patru ani să încropească o obşte de 9 măicuţe, retrase la mănăstire spre apusul vieţii. În ultimul timp a început ridicarea unui nou locaş de rugăciune alături de corpul de chilii şi o imensă Trapeză ,ce va avea la etaj şi la mansardă camere pentru găzduirea pelerinilor. CLICK pentru avansare !

21

22

23 A D Â N C A T A

24 Adâncata, un punct negru pe harta Dobrogei, aproape de lunca Dunării, unde locuiau câteva sute de oameni. Acum acest nume desemnează doar o vale invadată de mărăcini, înghesuită între dealuri calcaroase. Drumul greu, pe văile dintre păduri, pline de apă primăvara şi toamna şi pe culmi de deal îmbrăcate iarna în zapadă, au făcut ca localnicii să-l părăsească până când la Adâncata a rămas în picioare doar biserica, transformată după 1990 în grajd pentru porci. CLICK pentru avansare !

25 Nu au rămas nici urmele caselor
Nu au rămas nici urmele caselor În fotografie fântâna din centru satului. Puţin mai încolo este biserica, o construcţie modestă din cărămidă netencuită, fără pretenţii arhitectonice, ce seamănă mai mult cu clădirea unei gări de comună, decât cu aşezămintele ortodoxe. CLICK pentru avansare !

26 Vedere din interiorul bisericii.
Aici a luat fiinţă o mănăstire de maici cu hramul “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. Datorită izolării şi condiţiilor vitrege obştea s-a împrăştiat actualmente încercându-se o nouă reactivare a proiectului. Acces: din Ion Corvin, loc. situată pe DN 3 Constanţa-Ostrov, spre N pe DJ 223 până la Aliman Din Constanţa 90 km; Adresa: sat Adâncata, com. Aliman, , jud. Constanţa Vedere din interiorul bisericii. CLICK pentru avansare !

27 D E L E N I

28 Schitul Deleni este construit pe unul dintre frumoasele dealuri de lângă comuna Deleni din judeţul Constanţa, la o distanţă de 700 de metri de drumul naţional DN3. Schitul Deleni a fost ridicat în anul 2003, prin donarea unei suprafeţe de 10 ha teren arabil, de către familia Borchiş. CLICK pentru avansare !

29

30 Locul schitului Deleni a fost sfinţit în mai 2004, de către IPS Teodosie. Biserica din lemn a fost târnosită pe data de 7 septembrie 2008. CLICK pentru avansare !

31 Hram: Naşterea Maicii Domnului.

32 Acces: 700 m din DN 3 Constanţa-Ostrov, între localităţile Pietreni şi Deleni; com. Deleni, , la 51 km SV de Constanţa. CLICK pentru avansare !

33 Schitul Deleni, 2 vieţuitori, viaţă de obşte.

34 CLICK pentru avansare !

35 C O B A D I N

36 Aşezământul monahal funcţionează din luna mai  2006, sub păstorirea maicii stareţe Ambrozia Voicu, şi a fost ridicată la iniţiativa preotului paroh al Bisericii Sfânta Maria, Neculai Voicu. Ideea de a înălţa mănăstirea i-a venit feţei bisericeşti din dorinţa de a fi mai aproape de sora sa, care, de asemenea, şi-a dedicat viaţa lumii bisericeşti. CLICK pentru avansare !

37 Mănăstirea de lângă Cobadin, poartă hramul Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena. Pe data de 21 iulie 2007 a fost sfinţit paraclisul, iar părintele Neculai Voicu, cel care veghează la buna desfăşurare a lucrărilor, s-a îngrijit şi de construcţia chiliilor CLICK pentru avansare !

38 Ridicarea edificiului ecleziastic a fost însoţită de vi dezbateri vizavi de legalitatea construcţiei. Abia după 2 ani s-a intrat în legalitate cu avizele de construcţie. CLICK pentru avansare !

39 Mănăstirea s-a ridicat în mijlocul câmpului, în apropierea drumului judeţean ce leagă localităţile Ciocârlia de Cobadin. CLICK pentru avansare !

40 F I N A L Montaj : DIEGIS << >> Coloana sonoră : Lai Bilinski.

41


Descărcați ppt "N o i M ă n ă s t i r i D O B R O G E N E Judeţul CONSTANŢA = 01 ="

Prezentări similare


Publicitate de la Google