Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Colegiul Economic “Ion Ghica” Bacãu

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Colegiul Economic “Ion Ghica” Bacãu"— Transcriere de prezentare:

1 Colegiul Economic “Ion Ghica” Bacãu
Concursul de “Istorie şi civilizaţie în dimensiune virtualã” Faza judeţeana Oneşti-6 decembrie 2008 Autori:Elevi:Turcu Gabriela Apetrei Dorina Profesor coordonator: Kramer Olimpia

2 CELE 7 NOI MINUNI ALE LUMII

3 Cuprins Colosseumul din Roma Marele Zid Chinezesc Orasul Petra
Statuia Mantuitorului Machu Picchu Chichen Itza Colosseumul din Roma Mausoleul Taj Mahal

4 Marele zid chinezesc Este o construcţie strategică de mii de kilometri lungime. Zidul a fost construit cu scopul de apărare a graniţei imperiului chinez contra atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei. Este o construcţie gigantică considerată după volum cea mai mare de pe glob, cu o lungime controversată, după date mai recente ar fi avut o lungime de km, zidul principal având km lungime. Prima porţiune a zidului a fost construită probabil în a doua jumătate a secolului V î.Hr. în timpul dezbinării Imperiului chinez ( î.H ). În anul 1493 a început împăratul Hongzhi construcţia zidului dinastiei Ming care servea ca apărare contra mongolilor şi pentru o supraveghere mai bună a drumurilor comerciale, ca porţiunea centrală a drumului mătăsii. Construcţie gigantică a lumii antice, Marele Zid Chinezesc masoară de kilometri lungime, fiind şi astăzi “cel mai lung zid de pe Terra”. Pentru a-şi proteja statul pe care îl unificase, primul împarat al Chinei, Qin ( i.Hr.) porunceşte să fie legate între ele fortificaţii clădite de predecesorii săi. Astfel va înainta atât spre est cât şi spre vest, pe o lungime totală de circa kilometri, realizând cel mai lung zid ce va deveni, ulterior, celebru.

5 Marele zid chinezescZidul chinezesc la Badaling
Marele zid chinezesc De la Badaling la Simatai Marele zid chinezescZidul chinezesc la Badaling

6 Oraşul Petra Petra, "oraşul de piatrã" ce impresioneazã toti pelerinii, este un sit arheologic aflat în sud-vestul Iordaniei. Oraşul se întinde de-a lungul poalelor Muntelui Hor, strãbãtând un lung defileu şi întinzându-se apoi pe laterala esticã a vãii Arabah, cunoscutã sub denumirea de "Wadi Araba" - larga vale ce se întinde de la Marea Moarta si pânã la Golful Aqaba. Oraşul este renumit mai ales pentru arhitectura acestuia, sãpatã aproape în întregime în piatra muntelui pe care se sprijinã majoritatea clãdirilor. Este faimos datorita spectaculoaselor structuri sapate direct in stanca. Orasul a fost sculptat in piatra roz-rosiatica, in antichitate, fiind „uitat” timp de 1000 ani si fiind redescoperit in anul 1812 de exploratorul elvetian Johann Ludwig Burchhardt. Spectaculoasele edificii de la Petra poarta amprenta a doua stiluri: nabateean si greco-roman, la care s-au adaugat de-a lungul timpului si influente egiptene, nord-siriene, etc. Unul din elementele distinctive ale perioadei nabateeene este cripta cilindrica, iar in perioada dominatiei dinastiei ptolemeice Petra capata aspectul unui oras elenistic.

7 Orasul Petra în detaliu

8 Statuia Mântuitorului
Statuia lui Iisus din Rio de Janeiro este una dintre cele mai cunoscute reprezentări ale Mântuitorului. În preajma sărbătorilor de Paşte, numărul turiştilor care o vizitează creşte. Mulţi sunt şi cei care în ultimul timp îi îndeamnă pe admiratorii acestei opere de artă să voteze online pentru ca statuia să fie pe lista celor şapte minuni ale lumii contemporane. Statuia Iisus Mântuitorul, cu o înălţime de 38 de metri, veghează oraşul Rio de Janeiro de pe vârful Muntelui Corcovado. Situată la 710 metri deasupra nivelului mării, statuia poate fi observată din toate colţurile oraşului. Realizarea a durat 5 ani, iar statuia a fost inaugurată pe 12 octombrie 1931.

9 Statuia Mantuitorului

10 Machu Picchu În inima unui lanţ de munţi acoperiţi de un dens covor vegetal, Machu Picchu domină de mai bine de cinci veacuri îngusta şi adânca vale a râului Urubamba.Acest cadru natural excepţional a făcut din cetatea incaşă situl cel mai spectaculos din vechiul Peru. Inalţat pe la 1450 de suveranul incaş Pachacuti, Machu Picchu a fost în chip brutal abandonat de locuitorii săi în 1572, apoi uitat. A fost redescoperit în 1911 de istoricul Hiram Bingham, ale cărui teorii asupra sitului s-au bucurat multă vreme de autoritate. Machu Picchu numără cam 200 de clădiri, cel mai adesea în formă de patrulater, care nu au, în general, decât un singur etaj şi nici o despărţitură interioară. Construcţiile cele mai marcante sunt Torreon, sau observatorul astronomic în formă de semicerc, folosit pentru determinarea datelor importante ale calendarului şi Intihuatana, sau cadranul solar. Micul oraş poate găzdui între 500 şi de persoane, cifră modestă dacă o comparăm cu cei de locuitori pe care îi număra, fară îndoială, pe atunci Cuzco, capitala.

11 Panorama Machu Picchiu

12 Chichen Itza Civilizaţia mayaşă a atins apogeul în perioada d.H. De unde veneau ei şi de ce au ales una din regiunile cele mai neospitaliere ale Americii Centrale nimeni nu ştie! Tot un mister a rămas şi dispariţia civilizaţiei mayaşe. Chichen Itza , ceea ce în engleză înseamnă "At the mouth of the well of the Itza" este un mare sit arheologic pre-Columbian construit de mayaşi. Este localizat în centrul nordic al peninsulei Yucatan, peste care se suprapune în prezent statul Mexic. Chichen-Itza este supranumită “Tarâmul făgăduinţei” În limba mayaşă, Chichen Itza însemna „Fântâna bună a celor din Itza”. Mayaşii construiau centrele de cult cu o exatitate matematică. Templul capitalei a fost dedicatunui personaj fioros, al cărui cap apare din gura deschisă a Pământului. Chichen Itza şi celelalte centre nu puteau fi realizate decât de societăţi cu un grad de organizare ridicat, a căror viaţă a fost condusă de religie. Arheologii spun că oraşul a căzut brusc fie în urma unui incendiu catastrofal, fie din cauza unei revolte a toltecilor ocupaţi. Oraşul nu a mai fost reconstruit de mayaşi, iar supravieţuitorii s-au mutat în Mayapan, o localitate apropiată, care a devenit noua capitală a Yucatanului.

13

14 Colosseumul din Roma Colosseumul este un monument turistic din Roma vizitat de foarte mulţi turişti din toată lumea. El este probabil cea mai impresionantă clădire a Imperiului Roman. Cunoscut iniţial sub numele de Amfiteatrul Flavian, Colosseumul era cea mai mare construcţie a vremurilor sale şi astăzi este cel mai mare amfiteatru antic care poate fi vizitat. Prizonierii din războaie erau puşi să lupte între ei sau cu animale sălbatice.Oamenii aceştia se numeau gladiatori .Oameni veneau si priveau luptele dintre gladiatori. Împăratul Vespasian, fondatorul dinastiei Flaviane , a inceput construcţia Colosseumului în anul 72 e.n. Aceasta a fost încheiată în anul 80 e.n., la un an după moartea lui Vespasian. Uriaşul amfiteatru a fost construit în locul unui lac artificial, parte din marele parc construit de Nero în centrul Romei, care includea de asemenea şi Domus Aurea, cât şi statuia Colossus.

15 Panorama Colosseum

16 Mausoleul Taj Mahal Taj Mahal este mausoleul construit de cel de al cincilea împãrat mogul, Shah Jahan, în memoria soţiei sale, Mumtaz Mahal, dupã ce aceasta moare la naşterea celui de al 14-lea copil. Cu o arhitecturã ce combinã elemente ale stilurilor persan, turc, indian şi islamic, clãdirea este amplasatã pe malul râului Yamuna, în oraşul indian Agra, fost odinioarã capitalã a imperiului mogul. Începutã în anul 1630, construcţia a fost terminatã 22 de ani mai târziu, dupã eforturile a de muncitori, constructori şi bijutieri. Construcţia se remarcã printr-o simetrie perfectã. Piesa principalã reprezintãnd uriaşul dom central placat cu marmurã albã şi care adãposteşte mormanul încrustat cu pietre preţioase al împãrãtesei. Domul este înconjurat de patru minarete precum şi de o grãdinã cu numeroase fântâni arteziene şi arbori ornamentali,întregul ansamblu reflectându-se fascinant în oglinda apei ce înconjoara construcţia.

17

18 Bibliografie

19 Test 1.Cu ce rol a fost construit Marele Zid Chinezesc?
a. Atractie turistica b.De aparare a granitei Imperiului Chinez c.Pentru o supraveghere mai buna a drumurilor comerciale 10p 2.Unde este situat orasul Petra? a.Iran b.Ierusalim c.Sud-vestul Iordaniei 3.De cine a fost inaltat Machu Picchu? a.Hiram Bingham b.Shah Jahan c.Pachacuti 4.Ce este Colosseumul din Roma? a.Monument turistic b,Anfiteatru antic c.Arena de lupta pentru gladiatori

20 4.Ce este Colosseumul din Roma?
a.Monument turistic b,Anfiteatru antic c.Arena de lupta pentru gladiatori 10p 5.Ce inseamna Chichen Itza? a.Pui rasa “Itza” b.”Taramul fagaduintei” c.”Fantana buna a celor din Itza” 6.De cine a fost redescoperit orasul Petra? a.Johann Ludwing Beethoven b.Johann Ludwing Burchhardt c.Imparatul Queen

21 7.Elementele caror stiluri imbina arhitectura Mausoleului Taj Mahal?
a.persan,turc,indian,islamic b.persan,indian,anglo-saxon,islamic c.persan,turc,indian,chinez 10p 8.Cati ani a durat realizarea statuii si pe ce data a fost inaugurata? a.5 ani, 11 oct.1930 b.4 ani,12 oct.1931 c.5 ani,12 oct.1931 20p 10 P Oficiu

22


Descărcați ppt "Colegiul Economic “Ion Ghica” Bacãu"

Prezentări similare


Publicitate de la Google