Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

…O minte, două creiere… © Idea Champions, 2003.

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "…O minte, două creiere… © Idea Champions, 2003."— Transcriere de prezentare:

1 …O minte, două creiere… © Idea Champions, 2003

2 În ultimii ani s-a încercat înţelegerea PROCESULUI CREATIV.
Idea Champions au întrebat mai mult de 10,000 de persoane exact această întrebare: Când îţi vin ţie cele mai bune idei?

3 Când îţi vin cele mai bune idei?
Răspunsurile obţinute au fost surprinzătoare, ţinând cont în special de cât timp petrec toate persoanele la muncă. 97% 3% • În baie • Înainte să adorm • Când nu fac nimic • Mergând • Vorbind • Meditând • Analizând • În vacanţă • Când beau vin • În timpul altor activităţi... • Muncind Când îţi vin cele mai bune idei?

4 De ce se întâmplă acest lucru?
Pentru că avem mai mult de un creier… Unul se ocupă de “muncă”. Celălalt se ocupă de generarea ideilor creative care nu au nimic de-a face cu munca..

5 Platon a fost primul din lumea occidentală în a exprima ideea că ar exista două aspecte distincte în creierul nostru. Unul din aceste aspecte se cheamă “Logistikon”, partea raţională a fiinţei umane. Celălalt se cheamă “Nous”, partea intuitivă.

6 În Occident, majoritatea oamenilor nu au înţeles ce vroia să spună Platon cu teoria sa despre două creiere şi au ignorat-o sute de ani. Pe de altă parte în Orient, oamenii au înţeles principiile părţilor stângă şi dreaptă ale creierului în felul lor.

7 După aceea au sosit Era raţiunii, urmată de Era Ştiinţei, şi lumea a început să fie curioasă de tot ceea ce făcea ca lucrurile să funcţioneze … incluzând creierul. În secolul XIX, oamenii de ştiinţă au început să speculeze în jurul acestei idei, până când şi-au dat seama că creierul nostru părea format din două jumătăţi, sau “hemisferios,” care, probabil, controlau diferitele aspecte ale corpului nostru. Cu trecerea timpului, o serie de teorii s-a format pe seama celor “două creiere”... ...multe dintre ele înscriindu-se în ceea ce Platon definise cu 2,000 de ani înainte…

8 Partea stângă este asociată cu intelectul, şi este în relaţie cu gândirea convergentă, abstractă, analitică, calculată, liniară, secvenţială şi obiectivă – se concentrează pe detalii şi “despică firu-n patru”. Această parte produce gânduri directe, verticale, sensibile, realiste, reci, puternice şi dominante. Inginerii sunt faimoşi în a utiliza acest tip de gândire…

9 Această parte produce gânduri flexibile, diverse, complexe, visuale,
Partea dreaptă este asociată cu intuiţia, şi este în relaţie cu gândirea divergentă, imaginativă, metaforică, neliniară, subiectivă - se concentrează în ansamblul lucrurilor. Această parte produce gânduri flexibile, diverse, complexe, visuale, diagonale, mistice şi supuse. Artiştii, muzicanţii, inventatorii şi întreprinzătorii sunt recunoscuţi în a utiliza acest tip de gândire (împreună, poate, cu unii dintre colegii tăi de lucru mai rebeli, dintre care tu poţi fi unul…)

10 Trebuie să fie invitată!.
Când o persoană este la muncă, în cea mai mare parte a timpului foloseşte partea stângă a creierului. Se concentrează în detalii, în a găsi problema, în a încerca să obţină informaţii şi fapte. Logica, spiritul practic şi ordinea sunt de bază. În fond nu este chiar rău să fie aşa, din moment ce partea stângă şi-a făcut treaba, toată “munca grea”, este răndul părţii drepte să iasă la suprafaţă şi să creeze o idee total diferită, o posibilitate ieşită din comun. Dar trebuie să se ţină seamă de “timiditatea” părţii drepte a creierului. …Nu va sosi şi nu se va pune să facă ceea ce ştie atât de bine să facă pur şi simplu… Trebuie să fie invitată!.

11 Atunci, cum invităm partea dreaptă să funcţioneze?
…Făcând activităţi pe care ea le controlează!

12 …spre exemplu… Ieşi să te plimbi. Exact acest lucru: mergi la plimbare, aleargă, sări. Când corpul tău se mişcă, activează partea dreaptă a creierului. …Ştiai că Mozart făcea exerciţii înainte să compună?

13 Sau mai bine, fă-o tu, cântă la un instrument!...
Ascultă muzică Sau mai bine, fă-o tu, cântă la un instrument!... În special muzică fără cuvinte sau cântată într-o limbă necunoscută ţie. Yokimura Nakamatsa, inventator japonez, cu mai mult de 2000 de invenţii, ascultă simfonia a IX-a de Beethoven înainte de a începe execuţia unui proiect.

14 Sau sculptează, pictează, sau orice altă activitate asemănătoare.
Desenează, Sau sculptează, pictează, sau orice altă activitate asemănătoare. Fă reprezentări vizuale ale obiectivului tău sau ideii.

15 Răzi din toată inima! “Aha” şi “Ha,ha,ha” sunt foarte conectate. Râsul te eliberează de tirania logicii şi a liniarităţii.

16 Schimbă-ţi înfăţişarea.
Schimbă aspectul locului de muncă, repectând normele. Lipeşte-ţi poze sau postere semnificative. Pune-ţi în ordine biblioteca. Mişcă orice lucru, ca să reînnoieşti “ordinea” dintotdeauna.

17 soluţia pe care te chinui de atâta timp s-o găseşti în mod raţional.
Vizualizează soluţia pe care te chinui de atâta timp s-o găseşti în mod raţional. (Vezi-o cu ochii minţii…) “Rareori gândesc doar cu cuvintele.” Albert Einstein

18 Ieşi din problemă. Nu face nimic. Reflectează. Meditează.

19 De ce trebuie activată partea dreaptă a creierului?
1. Pentru a nu aştepta până ieşi de la serviciu, ca să-ţi vină o idee buna. 2. Pentru a nu fi limitat doar la raţional si liniar.

20 Avem nevoie de ambele: partea stângă şi partea dreaptă
Adevărul este că: Avem nevoie de ambele: partea stângă şi partea dreaptă Trucul este: sa ştim cum să ne mişcăm cu uşurinţă de la o parte la alta.

21 În ce sens se învârte balerina?
TEST Dacă o poţi vedea mişcându-se în sensul acelor de ceasornic, îţi utilizezi emisfera dreaptă a creierului. Dacă vezi figura mişcându-se în sens invers acelor de ceasornic, atunci îţi foloseşti emisfera stângă a creierului. Unii pot sesiza ambele sensuri, alţii doar într-un singur sens. Dacă poţi vedea ambele sensuri (pe rând), spun experţii că IQ-ul este peste 160. În ce sens se învârte balerina?

22 Funcţiile părţii stângi a creierului
utilizarea logicii orientarea către detalii căutarea de fapte cuvinte şi limbaje prezent şi trecut matematică şi ştiinţă poate înţelege cunoaştere recunoaştere ordine/percepţia modelelor cunoaşte numărul obiectelor bazat pe realitate strategie practic sigur Funcţiile părţii drepte a creierului foloseşte sentimentele vedere de ansamblu imaginativ simboluri şi imagini prezent şi viitor filozofie şi religie poate obţine crează apreciază percepţie spaţială ştie funcţia obiectelor bazat pe fantezie prezintă posibilităţi impetuos Ia riscuri

23 SFÂRŞIT © Idea Champions, 2003 pps creat şi dezvoltat de
Tradus de Carmen Cimpian Reedición de formato e incorporación del test de la bailarina cortesía de Carlos Rangel Santiago de Querétaro, Mex. Abr.2008

24


Descărcați ppt "…O minte, două creiere… © Idea Champions, 2003."

Prezentări similare


Publicitate de la Google