Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Cele 7 minuni ale lumii antice

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Cele 7 minuni ale lumii antice"— Transcriere de prezentare:

1 Cele 7 minuni ale lumii antice
derulare automata

2 Buna ziua ! Este ora 11:02 duminică, 8 decembrie 2019

3 Statuia lui Zeus (din Olimpia – Grecia)
Templul zeitei Artemis (din Efes) Colosul din Rhodos Farul din Alexandria Gradinile suspendate ale Semiramidei Piramida Cheops Mausoleul din Halicarnas

4 Statuia lui Zeus este sculptată în fildeș ornat cu aur și avînd o structură internă din lemn. Statuia, de aproximativ 12 m. Pentru adăpostirea statuii a fost construit un templu. Se crede că în anul 394 d.Ch. statuia a fost transportată la Constantinopol, unde avea să fie distrusă de un incendiu în anul 475.

5 În 1958 a fost descoperit la Olympia și atelierul lui Phidias unde s-a lucrat la realizarea statuii și au putut fi identificate câteva din tehnicile de lucru (ulterior atelierul a fost transformat într-o bazilică creștină, în prezent ruinată).

6

7 Templul zeitei Artemis
cunoscut și ca „Templul Dianei”, a fost un edificiu antic grec construit pentru zeița Artemis. Templul a fost ridicat în anul 550 î.Hr. în Efes. se află 50 km la sud de orașul Izmir, Turcia. Din templul original, considerat una din cele șapte minuni ale lumii nu au rămas decât puține relicve.

8 Templul a fost construit timp de 120 de ani de către împăratul Adrian cel Mare. Clădirea a fost lată de 51 m și de 105 m lungime. 127 de coloane de 18 m înălțime susțineau acoperișul. În interiorul templului se afla statuia de 2 m a zeiței Artemis, acoperită cu aur și argint.

9

10 Colosul din Rhodos Colosul din Rhodos a fost o statuie imensă construită în antichitate pe insula Rhodos din Grecia. Statuia îl înfățișa pe zeul grec al Soarelui, Helios, și măsura între 32 și 36 de m. Construcția s-ar fi realizat în 12 ani și ar fi fost finalizată în anul 282 î.H. După unii, străjuia intrarea în portul din insulă.

11 Statuia era construită din bronz și întărită ulterior cu fier și piatră.
Se spune că au fost folosite 15 tone de bronz și 9 tone de fier, însă calculele arată că aceste cantități au fost chiar mai mari. Avea o înălțime de 33 m și stătea pe un soclu înalt de 15 m. Teoria că acest colos stătea cu câte un picior pe fiecare mal al portului este doar o legendă, pentru că în nici o scriere nu se specifică acest lucru.

12

13 Farul din Alexandria a fost construit în secolul al III-lea î.e.n. în Egipt pe insula Pharos. La început a fost doar un simbol al portului, apoi a devenit indicator pentru marinari. Farul avea o înălțime între 115 și 135 de metri și a fost pentru mult timp cea mai mare clădire făcută de om.

14 Țărmul Alexandriei era prea periculos pentru navele care treceau pe acolo, așa s-a născut ideea de a construi ceva care indică drumul corect către port. În anul 290 î.e.n. regele Ptolemaios a început construcția farului, care a fost terminat după moartea lui de către fiul său, Ptolemaios Philadelphus.

15

16 Gradinile suspendate ale Semiramidei
mai corect, Grădinile suspendate din Babilon au fost construite de regele Nabucodonosor al II-lea ( î.Ch.) pentru una din soțiile sale, Amytis sau Amuhea. După o legendă, ar avea o origine mult anterioară: ele ar fi fost construite de regele Ninus pentru soția sa Semiramida.

17 Uriașele grădini ocupau o suprafață de m² și se ridicau în patru terase până la 77 metri înălțime. Pe terase erau plantați arbori din mai multe specii, unii dintre ei fiind înalți de 24 metri. Erau udați de pompe cilindrice, al căror secret nu se cunoaște încă. Sub terase, sprijinite pe mai multe coloane, se găseau camere răcoroase pentru familia regală. După unele relatări, se pare că vestitele grădini au fost dărâmate de perși, în timpul ocupării Babilonului, tot atunci fiind dărâmat și Turnul Babel.

18

19 Piramida Cheops Marea Piramidă din Gizeh, actualmente parte a capitalei Cairo. Este singura minune a lumii asupra căreia nu se fac speculații referitoare la formă, mărime și prezentare. Este cea mai veche și totuși singura care a supraviețuit timpului. Contrar părerii generale, numai Marea Piramidă a lui Khufu (Cheops), se află pe lista celor șapte minuni ale lumii antice.

20 Contrar părerii generale, numai Marea Piramidă a lui Khufu (Cheops), nu toate cele trei Mari Piramide, se află pe lista celor șapte minuni ale lumii antice.

21

22 Mausoleul din Halicarnas
Mausoleul din Halicarnas (azi Bodrum, Turcia) poartă numele guvernatorului local Mausol, care a fost guvernatorul provinciei elenistice Caria si fusese destinat, ca mormânt-templu. Acest monument arhitectural a fost considerat una dintre cele șapte minuni ale lumii antice

23 Arhitectii nu au conceput un monument scund, tradițional in Grecia, ci o construcție foarte înaltă.
Mausol nu a putut însă să vadă terminat mausoleul său. Pe fatada s-au construit statuile cuplului princiar, Mausol și Artemisa. Artemisa nu a trăit destul de mult pentru a vedea opera terminată. A murit la doi ani după soțul și fratele ei.

24

25 :02:58 D.M. Imagini: text: muzica: Pontice – “Kali Nifta”

26


Descărcați ppt "Cele 7 minuni ale lumii antice"

Prezentări similare


Publicitate de la Google