Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

GATEWAY ARCH de Valer Pop Bibliografie: Jurnalul casei mele

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "GATEWAY ARCH de Valer Pop Bibliografie: Jurnalul casei mele"— Transcriere de prezentare:

1 GATEWAY ARCH de Valer Pop Bibliografie: Jurnalul casei mele

2 Jefferson National Expansion Memorial, situat în St
Jefferson National Expansion Memorial, situat în St.Louis, Missouri, a devenit parc naţional american în anul Aici, pe o suprafaţă de 35 ha de-a lungul râului Mississippi, se află mai multe monumente care marchează importante repere din istoria regiunii. Printre ele se află şi Gateway Arch (Arcul Marii Porţi într-o traducere aproximativă), supranumit şi “Gateway to the West” (poarta spre Vest), locul de unde s-a plecat la cucerirea Vestului

3 Concursul din 1947 pentru construirea monumentului monumentului a fost câştigat de arhitectul american de origine finlandeză Eero Saarinen, care cu inginerul constructor Hanskarl Bandel, a proiectat un arc de 180 m la un cost estimat la $. După ce se mai discută se mai adaugă 12 m în înălţime şi construcţia începe în Cu toate că Eero Saarinen moare lucrările merg mai departe, iar arcul, cu înălţimea de 192 m în înălţime şi tot 192m lăţimea între picioare este gata în 1966, costurile totale ridicându-se la $

4 Ridicată folosind calcule matematice exacte, această clădire are forma unei jumătăţi de elipsă, construită ca o catenă inversată, forma ideală pentru acest tip de construcţie.În secţiune are forma unui triunghi echilateral care se micşorează odată cu creşterea înălţimii. La baza piciorului triunghiul are latura de 16,5m iar la înălţimea maximă de 5,2m. Până la 91m pereţii sunt din beton armat, înveliţi la exterior în oţel inoxidabil, iar de aici în sus sunt realizaţi din oţel carbon. Este realizat gol pe dinăuntru, iar până sus duce un sistem unic de transport pentru fiecare picior, dublat de câte o scară de evacuare cu de trepte fiecare.

5 Construcţia a început simultan de la ambele picioare
Construcţia a început simultan de la ambele picioare. Toleranţa admisă pentru a se realiza unirea la vârf a fost sub 2 cm. Dilatarea produsă de temperatura mediului a fost compensată prin udare cu apă de maşinile de pompieri a piciorului sudic pentru îmbinarea perfectă.

6 Richard Bowser a imaginat pentru transportul persoanelor pe platforma superioară un sistem ce combină cabluri ca la feribotul cu roţi, cu tramvaiul şi cu cabluri ca la liftul clasic. Pentru fiecare picior există câte un tramvai care are 8 compartimente şi poate transporta câte 5 persoane pentru fiecare compartiment. ”Vagoanele “ cam incomode nu împiedică un număr de aproximativ 4 milioane de oameni să-l viziteze anual. Pe micile ferestre pasagerii pot vedea structura interioară a arcului.

7 De pe partea superioară a arcului se deschide o panoramă minunată
De pe partea superioară a arcului se deschide o panoramă minunată. Geamurile mici, aproape invizibile de la baza arcului, permit o vedere perfectă spre râul Mississippi şi sudul Illinoisului spre localitatea Cahokia într-o parte şi în cealaltă către oraşul St.Louis şi departe spre vest. În zilele senine, privirea poate străbate până la aproximativ 48 km distanţă.

8

9

10

11

12

13

14


Descărcați ppt "GATEWAY ARCH de Valer Pop Bibliografie: Jurnalul casei mele"

Prezentări similare


Publicitate de la Google