Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

LICEUL CU PROGRAM SPORTIV ,, AVRAM IANCU ” ZALĂU, JUDETUL SALAJ

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "LICEUL CU PROGRAM SPORTIV ,, AVRAM IANCU ” ZALĂU, JUDETUL SALAJ"— Transcriere de prezentare:

1 LICEUL CU PROGRAM SPORTIV ,, AVRAM IANCU ” ZALĂU, JUDETUL SALAJ
Prof. ȋnv. primar Goron Mariana Educatia financiarǎ este binevenitǎ la orice vȃrstǎ deoarece fǎrǎ o ȋnţelegere generalǎ a conceptelor financiare, nu putem face alegeri ȋnţelepte ȋn plan financiar, nu suntem deschiși cǎtre economisire și nu știm cum ne poate ajuta acest comportament pe viitor. Nu știm sǎ facem investiţii, nu ȋnţelegem cum și cȃnd putem accesa un ȋmprumut, nu ȋnţelegem termenii financiari prezenţi ȋntr-un contract prezentat și riscǎm sǎ semnǎm ceva ce poate avea urmǎri neplǎcute asupra vieţii noastre financiare ulterioare. Educatia financiarǎ prezentatǎ ȋncǎ la vȃrste fragede vine sǎ pregǎteascǎ viitorul adult ȋn a face alegerile corecte la un moment dat, cȃnd viaţa ȋi va oferi situaţii de care trebuie sǎ beneficieze. Neavȃnd cunoștinţe financiare potrivite nu se va putea orienta și nu va putea beneficia de oprtunitǎţile ivite. Ȋn urma studierii manualului de Educaţie financiarǎ si pe parcursul studierii elevii au fost ȋncȃntaţi și foarte interesaţi de tot ceea ce au ȋntȃlnit pe parcurs, punȃnd mereu ȋntrebǎri, implicȃdu-se ȋn proiectele propuse. Voi prezenta cȃteva aspecte din activitţile efectuate ȋn studiere Opţionalului ,,Educatia financiara- banii pe ȋnţelesul copiilor””. studiem

2 Trocul - Inceputurile comerȚului

3 bancnote vechi - expoziȚe

4 Decuparea bancnotelor

5 Negociem ! Și cumpĂrĂm !

6 Ne numĂrĂm profitul !

7 Ce am ȊnvĂȚat? In lumea bancilor Danci Pleșa Andreea- eleva – clasa a IV-a A Manualul de ,,Educatia financiara” l-am studiat ca opţional si m-a invatat multe lucruri interesante, lucruri de care nici nu stiam ca exist: despre banci, bancomt, casieri, carduri, dar mai ales multe lucruri despre bani, atat de necesari. Mi-am imaginat ca intr-o zi insorita de primavara am insotit-o pe mama la banca. Acolo, mama voia sa niste bani din contul ei bancar. Deodata o usa s-a deschis . Curioasa din fire am intrat. Era o lume noua, nemaivazuuta de mine pana atunci, unde banii se jucau in voie peste totsi orcat doreau, iar casierii aveau mare grija de ei. Un banut micut si galben m-a salutat prietenos si mi-a urat bun venit in banca. Eram asa de incantata pentru sa, in sfarsit, puteam sa aflu mai multe despre bani, valoarea lor, ce bani se folosesc in alte tari. L-am intrebat pe banut daca poate sa-mi explice mai multe despre el si semenii lui, iar el a acceptat fericit.Mi-a explicat ce este extrasul de cont, cum se procedeaza cand vrei sa imprumuti bani de la banca, ce este valuta, cum poti transforma leii in euro, de ce sunt facute bancnoele din plastic special. Cand m-am intors mama era ingrijorata si mi-a zis sa nu mai fac asta niciodata. I-am promis , dar a ramas secretul meu incursiunea mea in lumea minunata a bancilor. A fost cea mai educativa si distractiva zi din viata mea si o experienta de neuitat.

8 Marian Ariana- clasa a IV-a A
Ȋn lumea finanţelor Marian Ariana- clasa a IV-a A Bancnote: euro, lei, Sunt o bogǎţie a casei, Ș-un fel de calculator Ce ne dǎ banii repejor. De multe ori ne-a ajutat Și se numește BANCOMAT! Ȋncǎ ceva ȋn minte mi-a venit! Banul trebuie economisit. Cȃnd ȋţi trebuie bani, neapǎrat Trebuie sǎ mergi la bancomat, Iar de vrei sǎ-i economisești Spre bancǎ trebuie sǎ te grǎbești! Cȃnd un credit tu primești Cu grije trebuie sǎ-l cheltuiești Dupǎ un timp sǎ-l rambursezi, Sǎ fii cinstit, dupǎ cum vezi. Tot ce eu am ȋnvǎţat Ȋn minte mi s-a imprimat! Ce am ȋnţeles eu din acest opţional? Egri Robert clasa a IV_a A ,, Educatia financiarǎ – Banii pe ȋnţelesul copiilor “ este un opţional frumos, interesant și captivat. M-a ȋnvǎţat multe lucruri interesante despre bani: cum sǎ-i folosim și sǎ-i investim și cum sǎ-i economisim. Noi am ȋnvǎţat cǎ trocul se folosea demult, cȃnd oamenii fǎceau schimburi de lucruri, mǎrfuri. Economisirea banilor se face la bancǎ pentrru cǎ acolo banii sunt ȋn siguranţǎ. Acolo ei se adunǎ ȋnloc sǎ scadǎ deoarece se adaugǎ dobanda la suma depusǎ. Ȋn Romania existǎ monede și bancnote. Ei sunt confecţionaţi la Imprimeria Băncii Naţionale a Romaniei și i sunt depozitaţi ȋn seifuri. Ca sǎ plǎtim ȋn alte ţǎri cȃnd mergem ȋn concedii, putem sǎ ne schimbǎm leii ȋn alte monede, iar acest schimb se numește schimb valutar. De exempu, ȋn Uniunea Europeanǎ ne schimbǎm leii ȋn euro. Ȋn Statele Unite ale Americii ȋn dolari, ȋn Rusia ȋn rublǎ ruseascǎ, ȋn Elveţia in franci elveţieni, iar in Marea Britanie ȋn lira sterlinǎ. Putem sǎ scoatem bani din cont folosind o filǎ pe care trebuie sǎ o completǎm cu mare atenţie. Parinţii noștri deţin un card cu care pot plǎti oriunde, chiar și ȋn alte ţǎri. Cu cardul putem sǎ extragem bani de la bancomat. Ca sǎ scoţi bani trebuie sǎ selectezi suma doritǎ și apoi sǎ formezi codul pin.. Este foarte util acest bancmat pentru cǎ se gasește oriunde ȋn oras.Dacǎ facem cumpǎrǎturi de pe internet putem plǎti deasemenea cu cardul, doar cǎ trebuie sǎ transmitǎ cifrele și literele scrise pe card. Acest opţional m-a ȋnvǎţat cum sǎ economisesc bani pe care pot sǎ ȋi depozitez ȋn bancǎ si multe alte lucruri interesante de care mǎ voi folosi ȋn viaţǎ.

9 Stan Alexandru- casa a IV-a A
Ca și o concluzie Stan Alexandru- casa a IV-a A Optionalul ,,Educaţia financiarǎ –banii pe ȋnţelesul copiilor” a fost ȋntr-adevǎr un opţional interesant și fascinant deoarece ne-a condus ȋn lumea fascinantǎ a banilor. Aici am ȋnvǎţat multe lucruri: Ce este dobȃnda? Ce este un bancomat? Care este diferenţa dintre casier și bancomat? Care sunt avantajele cardului? etc. Acest opţional a arǎtat ,, Banii pe ȋnţelesul copiilor” și chiar așa a conceput acest manual, fǎcȃndu-ne sǎ ȋnţelegem aceastǎ lume minunatǎ a banilor. Gazdele, Ionuţ și Alexandra, au fost niște copii minunaţi care ne-au purtat și ne-au ȋnsoţit ȋn mule locuri neștiute de noi, cei mic,p e urma banilor. Fiecare personaj ȋntȃlnit ȋn acest manual ne-au dat informaţii preţioase despre tot e este legat de bani și, fǎrǎ sǎ ne dǎ seama am ajuns ȋn final cu un bagaj consistent din viaţa financiarǎ. Capitolele mele preferate au fost: ,,Banii”. ,și ,,Dobanda”. Opinia mea e cǎ din aceste capitole am ȋnvǎţat cele mai ulte lucruri neștiute de noi. Acest opţional m-a fǎcut sǎ privesc banii cu alţi ochi, sǎ fiu mai cumpǎtat, sǎ vreau sǎ economisesc bani pentru a face ceva mai util cu ei cȃnd va veni momentul și sunt fericit cǎ am reușit sǎ deslușeșc anumite taine legate de lumea fascinantǎ a banilor!

10 vĂ mulȚumim!


Descărcați ppt "LICEUL CU PROGRAM SPORTIV ,, AVRAM IANCU ” ZALĂU, JUDETUL SALAJ"

Prezentări similare


Publicitate de la Google