Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Educația financiară - lecții de viață pentru copii și părinți

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Educația financiară - lecții de viață pentru copii și părinți"— Transcriere de prezentare:

1 Educația financiară - lecții de viață pentru copii și părinți
Școala Gimnazială Nr.195, București, Sector 3 Mai 2019

2 „ Banul economisit este de două ori câştigat”
Alexandru Gh. Radu

3 Educația financiară – lecții de viață pentru copii și părinți”
TITLUL PROIECTULUI: Educația financiară – lecții de viață pentru copii și părinți” ECHIPA DE IMPLEMENTARE: Coordonatori: prof. înv. Gabriela Șmuleac și prof. înv. Mariana Canepescu Elevi: Milena Maria Lățea Sânziana Soare Sandu Necșoiu Radu Cîrciumaru PERIOADA DE IMPLEMENTARE : an școlar SCOP : dobândirea de abilități de management al banilor și de adoptare a deciziilor care au consecințe financiare, utilizând forme și activități de învățare diferite. OBIECTIVE: O1: Să folosească elementele de limbaj specific domeniului financiar-bancar; O2: Să utilizeze terminologia specifică domeniului financiar-bancar în rezolvarea de probleme; O3: Să recunoască elemente specifice fenomenului bancar în contexte practice diferite. O4: Să dobândească cunoștințe în vederea formării cetățeanului capabil să gestioneze corect situațiile financiare pe tot parcursul vieții.

4 BANCHERI CENTRALI PENTRU O ZI – VIZITA LA BNR (1)
Stiati ca ...primele monede au aparut pe teritoriul Romaniei la malul Marii Negre?

5 BANCHERI CENTRALI PENTRU O ZI – VIZITA LA BNR (1)
Curiozitate: Am fost uimiți de bogăția faunei reprezentată pe bancnotele și monedele mai multor țări. Peste 100 de specii și subspecii din fauna lumii pot fi admirate pe cele peste 200 de însemne monetare expuse. Banca Naţională a României este banca centrală a României, e singura instituţie autorizată să emită monede și bancnote. A luat fiinţă la 17 aprilie 1880 BNR administrează rezervele valutare ale țării. Rezerva de aur este de peste 103 tone aur.

6 AM FOST ȘI NOI PARTE DIN...GLOBAL MONEY WEEK!
Educația financiară este o necesitate permanentă și generală. Școala noastră oferă elevilor susținere în organizarea unor acțiuni dedicate promovării educației financiare. Participarea la proiectul Global Money Week a fost un prilej de bucurie, de punere în practică a cunoștințelor dobândite și de evaluare a căilor de dezvoltare viitoare. Am participat la un târg de produse tradiționale. Elevii ajutați de părinți au pregătit după rețete tradiționale cele mai delicioase prăjituri, pe care le-au vândut la prețuri atent ”cântărite”. Am învățat despre: negociere, vânzare-cumpărare, valoarea muncii. Am simțit satisfacția valorificării bunului pentru care am muncit, am gândit bugete și evaluat rezultatele investițiilor noastre. Principalele concluzii desprinse: Participând la acest proiect de Educație financiară, vom știi să fim chibzuiți, să evaluăm riscurile și să luăm decizii financiare corecte. Noi trebuie sa devenim viitorii antreprenori responsabili!

7 ÎMPREUNĂ PENTRU COLEGUL NOSTRU, VLĂDUȚ (1)
Cu siguranță ați aflat de la televizor despre colegul nostru de numai 6 ani, Vlăduț, care are o boala gravă. Ei bine, copiii din Școala Gimnazială Nr. 195 s-au mobilizat și au organizat un târg cu vânzare. Toate încasările au fost pentru el. Nimeni nu s-a mai gândit la profitul propriu. Am încercat să ne vindem cât mai scump dulciurile preparate de mame pentru a-l ajuta. Pe de alta parte, clienții noștri au fost mult mai darnici. Au plătit și cumpărat mult! Iată o situație în care legile economiei funcționează altfel .... primează căldura sufleteasca și dorința de a face bine unui copil.

8 ÎMPREUNĂ PENTRU COLEGUL NOSTRU, VLĂDUȚ (2)
Și nu vrem să ne oprim aici...încă mai are nevoie de sprijinul nostru.

9 ÎNDEMNUL PREFERAT AL COPIILOR: ”HAI LA JOC”!
În joacă, dar mereu cu gânduri serioase, am descoperit jocul Kids – o afacere de succes. Am intrat într-o lume minunată, cu povești despre bani, bănci și afaceri de succes. Am fost fascinați de informațiile descoperite. Cu fiecare pas acest joc ne ajută să devenim mici antreprenori, să înțelegem importanța banilor și a gândirii economice. Provocarile sunt multe, iar noi, cu atenție și iscusință, reușim sa le facem față! Primim informații prețioase de la o bancă de încredere – ALPHA BANK

10 PROIECTĂM-GÂNDIM VIITORUL (1)
Treptat, la educație financiară am fost încurajați să ne dezvoltăm creativitatea și spiritul de inovație, gândirea logico-matematică și viziunea asupra viitorului nostru. Am trecut prin experiențe frumoase, am exersat managementul resurselor financiare și am înțeles importanta banilor pentru viața de zi cu zi. Suntem încrezători în forțele noastre și deja gândim proiecte mari...imobiliare -ecologice, în măsură să protejeze planeta.

11 PROIECTĂM-GÂNDIM VIITORUL (2)
Nu în ultimul rând, în viața de zi cu zi observăm ca viitorul plăților va fi cu carduri diverse și performante. Un foarte bun exemplu sunt cele emise sub marca MASTERCARD, cu care, și părinții noștri fac tranzacții mai rapide, mai simple, mai convenabile și mai sigure. Am învățat însă la educație financiară ca în asemenea demersuri majore, cel mai important partener al investitorului este o BANCĂ de încredere. Specialiștii bancari sunt cei mai în măsură să ne ajute cu multe produse și servicii bancare: credite, depozite, schimburi valutare, carduri, operațiuni de încasări și plăți, consultanță, asigurări. Pe termen lung, vom avea succes dacă vom înțelege riscurile, costurile acestor servicii și îndatoririle ce ne revin în calitate de clienți.

12 PROIECTĂM-GÂNDIM VIITORUL (3)
Am participat la proiectul național organizat de BCR „Școala de bani" . Am învățat de la profesorii din BCR ce înseamnă economisirea, bugetul personal, care este diferența dintre nevoie și dorință, ce este valuta și cum ne ajută banii economisiți să ne îndeplinim visele.

13 CE TRANSMIT PĂRINȚII COPIILOR IMPLICAȚI ÎN PROIECT?(1)
„Dacă vrei să afli valoarea banilor, încearcă să te împrumuți.” — Benjamin Franklin „ Dacă nu ştii cum să ai grijă de bani, banii vor sta departe de tine” – Robert T. Kiyosaki "Un om sărac nu este un om fără bani. Un om sărac este cel care nu are nici un vis” - Henry Ford

14 CE TRANSMIT PĂRINȚII COPIILOR IMPLICAȚI ÎN PROIECT?(2)
Mie mi se pare ca acest concurs este o inițiativă foarte buna, o ocazie excelentă de a învăța lucruri practice, utile, aplicabile în viața de zi cu zi, într-un mod inedit și creativ. .. Am aflat de la Sandu ca echipa s-a întâlnit la școală și au venit cu idei, au făcut 😊brainstorming, s-au gândit despre ce ar putea sa scrie. Astfel de competiții aplicate pe teme din viața noastră cotidiană (bani, tehnologie, mediu) îi ajuta pe copii să fie ancorați în realitate, sa se responsabilizeze, sa devină mai cumpătați și. .. speram niște oameni mai buni 😊(Isabela Necșoiu, părinte) Radu a fost extrem de încântat de participarea în acest proiect. A preluat inițiativa, a vorbit cu colegii, a devenit extrem de responsabil dorindu-și ca acest proiect să fie o reușită pentru întreaga echipă. Dincolo de lectura obligatorie din manual, a căutat informații pe internet care să îl ajută să înțeleagă și mai bine această zonă financiară. Apreciez extrem de mult ca părinte inițiativa unui astfel de proiect și beneficiile aduse colateral copiilor.(Claudia Constantinescu, părinte)

15 SFATURI PENTRU A CREȘTE COPII EDUCAȚI FINANCIAR
Arată-i cum se câștigă banii, nu doar cum se cheltuie. Învață-i să aibă niște țeluri și să economisească pentru ele. Fă diferența între „a vrea” și „a avea nevoie”. Arată copiilor că tu îți faci planuri pentru viitor. Oferă-le și altora. Fă alegeri, nu sacrificii.

16 Echipa Școlii Gimnaziale Nr.195
Vă mulțumește pentru atenția acordată! Și nu uitați! Banii nu aduc Învățătură, dar învățătura aduce banii!


Descărcați ppt "Educația financiară - lecții de viață pentru copii și părinți"

Prezentări similare


Publicitate de la Google