Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Serilebiblice.ro.

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Serilebiblice.ro."— Transcriere de prezentare:

1 serilebiblice.ro

2 Potopul lui Noe: inundație locală sau cataclism global?
A existat cu adevărat potopul din vremea lui Noe? Ce ne spune Sfânta Scriptură? MARȚI, 4 IUNIE 2019, ORA 18.00, GALAȚI

3 De ce această întrebare?
De unde această îndoială în legătură cu un subiect care pare a fi foarte clar în Sfânta Scriptură? Ce zice de fapt Sfânta Scriptură? Ce zic Sfinții Părinți? Ce zic oamenii de știință?

4 Dacă nu credem că Potopul lui Noe a existat cu adevărat atunci cum vom cred în alte mari minuni din istoria umanitații? Cum vom crede că: Dumnezeu a create lumea în 6 zile? Dumnezeu a vorbit cu Adam și Eva față către față? Dumnezeu a înmulțit limbile oamenilor la Turnul Babel? Dumnezeu a dat cele 10 plăgi egiptenilor? Dumnezeu a trecut pe Moise și poporul lui Israel prin Marea Roșie? Israelul a rezistat 40 de ani prin deșertul Egiptului, călăuziți fiind de Dumnezeu? Dumnezeu a scos apă din piatră pentru evrei în pustie? Dumnezeu a vorbit prin nor cu Moise? Dumnezeu a plouat mană (pâine) din cer pentru a potopoli foamea evreilor? Dumnezeu a adus vânt mare și prepelițe pentru a mânca evreii carne în pustie?

5 Cum vom crede că: Poporul lui Israel a învins toate poaperele din țara făgăduinței și a obținut terenul mult dorit? Ilie a făcut atâtea minuni? (a înviat morți, a pogorât foc din cer, etc.) Daniel a rezistat în groapa leilor? Cei trei tineri au rezistat în cuptorul de foc al lui Nabucodonosor? Îngerii lui Dumnezeu au intervenit de atâtea ori în istoria umanității ca mesageri ai lui Dumnezeu sau ca soldați care împlineau o minsiune? Dumnezeu S-a făcut om și a rămas om în veșnicie? Iisus Hristos este Dumnezeu-Omul? Fecioara Maria a rămas însărcinată fără sămânță bărbătească? A născut în mod supranatural rămânând fecioară? Vindecările și minunile făcute de Iisus Hristos? Învierile din morți săvârșite de Iisus Hristos?

6 Cum vom crede că: Iisus Hristos a înviat?
Apostolii au primit pe Duhul cel Sfânt? Că apostolii fricoși au devenit cei mai curajoși oameni ai planetei încreștinând fără frică un imperiu? Minunile făcute de apostoli? Puterea de a muri ca mucenic pentru credința în Iisus Hristos? Toate minunile făcute de sfinți

7 Potopul și Arca lui Noe Au fost o lucrare specială a lui Dumnezeu în istorie. Dacă nu credem în intervenția lui Dumnezeu și-n puterea Lui de a schimba lumea, atunci nu vom putea crede nici în toate celelalte lucrări de după potop. Dacă nu credem că Dumnezeu a putut să-i dea putere lui Noe să construiască arca, să-i trimită animalele, și să-i țină vii pe toți în timpul potopului, atunci cum vom crede toate celelalte minuni făcute de Dumnezeu cu oamenii? La Dumnezeu toate sunt cu putință, și omul cu Dumnezeu pe toate le poate face.

8 Ce ne spune Sfânta Scriptură?
“Văzând însă Domnul Dumnezeu că răutatea oamenilor s-a mărit pe pământ şi că toate cugetele şi dorinţele inimii lor sunt îndreptate la rău în toate zilele, I-a părut rău şi s-a căit Dumnezeu că a făcut pe om pe pământ.Şi a zis Domnul: "Pierde-voi de pe faţa pământului pe omul pe care l-am făcut! De la om până la dobitoc şi de la târâtoare până la păsările cerului, tot voi pierde, căci Îmi pare rău că le-am făcut". (Facerea 6, 5-7) Istorisirea subliniază universalitatea răului, care cuprindea și pe tineri și pe bătrâni Pedeapsa lui Dumnezeu duce la un nou început al umanității prin dreptul Noe (un fel de nou Adam)

9 “Noe însă a aflat har înaintea Domnului Dumnezeu
“Noe însă a aflat har înaintea Domnului Dumnezeu. Iată viaţa lui Noe: Noe era om drept şi neprihănit între oamenii timpului său şi mergea pe calea Domnului. Şi i s-au născut lui Noe trei fii: Sem, Ham şi Iafet.". (Facerea 6, 5-7) Sf. Părinți arată cât de mare era virtutea lui Noe, fiind atât de drept în mijlocul unei lumia tât de căzute. Și noi putem virtuoși trăind în vremuri atât de căzute. Adam a avut poate sute de copii iar Noe doar 3, asta arătând că se înfrâna și de la legiutul pat al nunții.

10 “Pământul însă se stricase înaintea feţei lui Dumnezeu şi se umpluse pământul de silnicii. Şi a căutat Domnul Dumnezeu spre pământ şi iată era stricat, căci tot trupul se abătuse de la calea sa pe pământ. Atunci a zis Domnul Dumnezeu către Noe: "Sosit-a înaintea feţei Mele sfârşitul a tot omul, căci s-a umplut pământul de nedreptăţile lor, şi iată Eu îi voi pierde de pe pământ.". (Facerea 6, 11-13) Dumnezeu vorbește față către față cu Noe, și-i spune că atât de mult s-a umplut pământul cu răutăți încât trebuie curățat. Potopul lui Noe este un fel de botez, o curățire prin apă a păcatelor întregii umanități.

11 “Tu însă fă-ți o corabie de lemn de salcâm
“Tu însă fă-ți o corabie de lemn de salcâm. În corabie să faci despărţituri şi smoleşte-o cu smoală pe dinăuntru şi pe din afară. Corabia însă să o faci aşa: lungimea corăbiei să fie de trei sute de coţi, lăţimea ei de cincizeci de coţi, iar înălţimea de treizeci de coţi. Să faci corăbiei o fereastră la un cot de la acoperiş, iar uşa corăbiei să o faci într-o parte a ei. De asemenea să faci într-însa trei rânduri de cămări: jos, la mijloc şi sus". (Facerea 6, 14-16) Un cot = dimensiunea de la cot la capătul palmei. Un cot = 46 cm (aprox.) Dimensiunile corabiei: Lungimea = 138 metri Lățimea = 23 metri Înălțimea = 13,8 metri Era o luntre mare, rectangulară, având ca singur rol: Să țină deasupra apei pe Noe cu copiii săi și animalele luate cu el în timpul potopului.

12 Imagini caricaturale ale arcei lui Noe, care nu reflectă realitatea
Imagini caricaturale ale arcei lui Noe, care nu reflectă realitatea. Arca lui Noe nu era o bărcuță ci o navă imensă.

13 Imagini caricaturale ale arcei lui Noe, care nu reflectă realitatea
Imagini caricaturale ale arcei lui Noe, care nu reflectă realitatea. Arca lui Noe nu era o bărcuță ci o navă imensă.

14 Arca lui Noe în dimensiuni reale, biblice
Arca lui Noe construită ca muzeu în Statele Unite ale Americii, la dimensiunile exacte din Biblie. Ark Encouter Williamstown, Cincinnati/ Kentucky Cea mai mare construcție din lemn din SUA. Cea mai mare structură din lemn din întreaga lume. Detalii pe: arkencounter.com

15 Ark Encounter Museum Un parc tematic de distracții care a costat 102 milioane de dolari

16 Ark Encounter Museum

17 Ark Encounter Museum

18 Ark Encounter Museum

19

20

21 Dimensiunile comparative ale Arcei lui Noe

22 Capacitatea arcei: echivalentul a 522 vagoane feroviare de marfă

23 Arca lui Noe era lungă cât 3 navete spațiale ale NASA, și odată și jumătate cât un teren de fotbal
Arca lui Noe era înaltă cât o clădire cu 4 etaje, fiind destul spațiu pentru 3 punți foarte înalte așa cum ne spune Scriptura. Arca avea aceeași capacitate de stocare ca și aproximativ 450 de semiremorci standard. O remorcă standard de animale deține aproximativ 250 de oi, astfel încât Arca a avut capacitatea de a susține cel puțin de oi.

24 Puține nave de lemn s-au apropiat vreodată de mărimea Arcei lui Noe
Puține nave de lemn s-au apropiat vreodată de mărimea Arcei lui Noe. Un posibil echivalen sunt navele chinezești de comori ale lui Zheng He în anii Un concurent mai vechi este trirema Tessaronteres din Grecia antică. Arca este aproape de dimensiunea maximă cunoscută a fi posibilă pentru un vas din lemn. În construirea arcei lui Noe, am folosit sute de grinzi și bușteni uriași. Unii dintre buștenii de sprijin central au mai mult de 1 metru în diametru și aproape 15 metri lungime! Peste 3,1 milioane de metri pătrați de cherestea au fost folosiți la construcția arcei. Un picior de bord este de 12 centimetri cu 12 centimetri cu 1 inch.

25 Construcția navei a durat între 55 și 75 de ani.
De unde știm acest lucru? Biblia nu spune exact, dar putem deduce din vârstele lui Noe și a fiilor lui. Noe avea 500 de ani când s-a născut primul său fiu (Iafet) (Facerea 5:32). Observați că Șem l-a avut pe Arphaxad la 2 ani după Potop, când avea 100 de ani (Facerea 11:10), prin urmare Șem avea doar 98 de ani când a venit Potopul, iar Ham este declarat cel mai tânăr (Facerea 9:24). Dar când Dumnezeu i-a dat lui Noe instrucțiuni pentru a construi Arca, i-a spus să ia și pe cei 3 fii ai lui și cu nevestele lor (Fac. 6: 14-18). Acceptăm 30 de ani ca fii să crească mari și să se căsătorească și astfel observăm că rămân 70 de ani pentru construcția arcei. 70 de ani în care Noe a putut lucra la această navă împreună cu fii lui și cu nevestele lor. Noe avea 600 de ani când a venit potopul. (Facerea 7, 6)

26 120 ani în care Dumnezeu cheamă la pocăință pe poporul cel fărădelege.
Noe: “Aveți grijă, vine un potop uriaș!” 1. Iar după ce au început a se înmulţi oamenii pe pământ şi li s-au născut fiice, 2. Fiii lui Dumnezeu, văzând că fiicele oamenilor sunt frumoase, şi-au ales dintre ele soţii, care pe cine a voit. 3. Dar Domnul Dumnezeu a zis: "Nu va rămâne Duhul Meu pururea în oamenii aceştia, pentru că sunt numai trup. Deci zilele lor să mai fie o sută douăzeci de ani!" Din acest moment începe numărătoare inversă până la marele potop. Oamenii văzându-l pe Noe construind arca și aflând de viitorul mare cataclism natural, s-ar fi putut întoarce de la faptele lor, s-ar fi putut pocăi schimbându-și viața. Dumnezeu ar fi anulat astfel această pedeapsă, așa cum a făcut-o mai târziu cu ninitivenii care aflaseră de la Ione de viitoarea pedeapsă.

27 Creștinii care cred în evoluționism
Vor susține existența unui potop al lui Noe local. Ei jefuiesc, involuntar poate, căderea în păcat al lui Adam de consecințelor sale grave. Ei au pus fosilele, care mărturisesc despre boală, suferință și moarte înainte ca omenirea să apară, înainte ca Adam și Eva să păcătuiască și să aducă moarte și suferință în lume. În acest fel, ei subminează sensul morții și învierii lui Hristos. Un astfel de scenariu, de asemenea, golește de orice sens afirmația pe care Dumnezeu o face la sfârșitul creației sale ca fiind „foarte bună”.

28 Inundație „universală” sau „la nivel mondial”
Unii predicatori vor spune că ei cred într-o inundație „universală” sau „la nivel mondial”, dar nu cred cu adevărat că potopul a acoperit întreg pământul. Ei consideră termenul de „universal” și „mondial” numai în ceea ce privește limită imaginară a habitatului uman la vremea respectivă. Ei își închipuie de exemplu că dacă oamenii trăiu doar într-o vale din Mesopotamia la vremea respectivă atunci potopul a ucis toți oamenii din acele vremuri istorice, fără a fi un potop global cu adevărat.

29 Dovezi biblice despre potopul global
Nevoia unei arce Dacă potopul ar fi fost local, de ce trebuia Noe să construiască o Arcă? Ar fi putut merge de cealaltă parte a munților și ar fi scăpat. Călătorind cu doar 20 km pe zi, Noe și familia sa ar fi putut călători peste de kilometri în șase luni. Dumnezeu ar fi putut pur și simplu să-l avertizeze pe Noe să fugă, așa cum a făcut cu Lot în Sodoma.

30 Dimensiunea Arcei În cazul în care potopul a fost local, de ce a fost Arca suficient de mare pentru a susține toate tipurile de animale vertebrate terestre din lume? Dacă ar fi urcat la bord doar animalele mesopotamiene sau doar animalele domestice, Arca ar fi putut fi mult mai mică.

31 De ce animalele trebuiau să fie pe Arcă
De ce animalele trebuiau să fie pe Arcă? Dacă potopul a fost local, de ce Dumnezeu a trimis animalele la Arcă pentru a scăpa de moarte? Ar fi existat și alte animale care să reproducă aceste feluri (specii), chiar dacă ar fi murit în zona locală. Sau le-ar fi putut trimite într-o regiune neinundată.

32 De ce păsările trebuiau să fie pe Arcă
De ce păsările trebuiau să fie pe Arcă? Dacă potopul ar fi fost local, de ce ar fi fost transportate păsările la bord? Acestea ar fi putut pur și simplu să aterizeze pe un teren mai îndepărtat. Păsările pot zbura câteva sute de kilometri într-o singură zi.

33 Judecata a fost universală Dacă potopul ar fi local, oamenii care nu trăiau în vecinătate nu ar fi fost afectați de el. Ei ar fi scăpat de judecata lui Dumnezeu asupra păcatului Iisus a spus că inundațiile au ucis pe toți cei care nu erau pe Arcă (Matei 24: 37-39). „Şi precum a fost în zilele lui Noe, aşa va fi venirea Fiului Omului. Căci precum în zilele acelea dinainte de potop, oamenii mâncau şi beau, se însurau şi se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie, și n-au ştiut până ce a venit potopul şi i-a luat pe toţi, la fel va fi şi venirea Fiului Omului.”

34 Potopul a fost chipul judecății universale
În A doua epistolă Sobornicească a Sfântului Apostol Petru în capitolul 3, judecata universală viitoare care se va realiza prin foc este asemănătă cu judecata prin apă a potopului lui Noe: „și prin apă lumea de atunci a pierit înecată, iar cerurile de acum şi pământul sunt ţinute prin acelaşi cuvânt şi păstrate pentru focul din ziua judecăţii şi a pieirii oamenilor necredincioşi.” ( 2 Ptr. 3, 6-7).

35 Apele erau deasupra munților
Dacă potopul ar fi local, cum ar putea apa să se ridice la 15 coți (8 metri) deasupra munților (Fac. 7,20)? Apa se întinde peste tot pământul păstrându-și același nivel. Nu se putea ridica pentru a acoperi munții locali lăsând restul zonelor neatinse.

36 Durata potopului Noe și familia au stat în Arcă timp de un an și zece zile (Fac. 7:11, 8:14) – cu siguranță o perioadă excesivă de timp pentru orice inundație locală? A durat mai mult de șapte luni de zile înainte ca vârfurile munților să devină vizibile. Cum s-ar fi putut ei plimba într-o inundație locală atât de lungă, fără să vadă munți?

37 Și-a încălcat Dumnezeu promisiunea?
Dacă potopul ar fi fost local înseamnă că Dumnezeu și-a încălcat în mod repetat promisiunea Lui de a nu mai trimite niciodată un astfel de potop. În ultimii ani au avut loc inundații „locale” uriașe: de exemplu, în Bangladesh, unde 80% din țara respectivă a fost inundată sau în Europa în 2002.

38 Toți oamenii sunt descendenți ai lui Noe și ai familiei sale
Genealogiile lui Adam (Facere 4: 17-26, 5: 1-31) și Noe (Fac. 10: 1-32) sunt exclusive – ne spun că toți oamenii din perioada pre-potop au descins din Adam și toți de după potop au descins din Noe. Descendenții lui Noe trăiau împreună la Babel și refuzau să „umple pământul” așa cum li s-a poruncit (Fac. 9,1). Așa că Dumnezeu le-a înmulțit limbile și i-a împrăștiat (Fac. 11, 1-9).

39 Povești despre inundație în culturi din întreaga lume
Există dovezi izbitoare că toate popoarele de pe Pământ au descins din Noe, găsite în poveștile despre inundații din multe culturi din întreaga lume – America de Nord și de Sud, Insulele Mării Sudului, Australia, Papua Noua Guinee, Japonia, China, India, Orientul Mijlociu, Europa și Africa. S-au adunat sute de astfel de povești. Poveștile cele mai apropiate de zona de dispersie de la Babel sunt cele mai apropiate în detalii de ceea ce spune Scriptura – de exemplu, epopeea lui Gilgamesh.

40 Terminologia biblică arată clar potopul drept un cataclism global real, istoric
Cuvântul "pământ" este folosit de 46 de ori în relatarea inundațiilor din Facerea 6-9, precum și din Facere 1. Legătura explicită cu imaginea de ansamblu a creației, în special în Facere 6: 6-7, arătă în mod clar un potop universal. În plus, judecata lui Dumnezeu este pronunțată nu doar asupra tuturor oamenilor, ci și asupra întregului pământ: "Sosit-a înaintea feţei Mele sfârşitul a tot omul, căci s-a umplut pământul de nedreptăţile lor, şi iată Eu îi voi pierde de pe pământ.” (Fac. 6:13).

41 Expresia "pe toată faţa pământului" (Fac
Expresia "pe toată faţa pământului" (Fac. 7:3, 8:9) se conectează în mod clar cu aceeași expresie din relatarea facerii în care Adam și Eva primesc plantele de pe toată fața pământului pentru a le mânca (Facerea 1:29). În mod clar, în porunca lui Dumnezeu mandatul este universal - întregul Pământ este domeniul lor. Dumnezeu folosește aceeași fraza din Facere și în relatarea despre dispersia oamenilor la Turnul Babel (Facerea 11: 8, 9) - iar contextul este întreaga suprafață a globului. Nicăieri în cartea Facerii nu mai este folosită exact aceeași frază.

42 Expresia "fața pământului", folosită de cinci ori în relatarea inundațiilor, trimite de asemenea la contextul universal al creației (Facerea 2: 6), subliniind din nou universalitatea potopului. Expresia "tot trupul" (Heb. Kol-basar) este folosită de 12 ori în istorisirea inundațiilor și nicăieri altă pare în cartea Facerii. Dumnezeu a spus că va distruge "tot trupul", în afară de cele de pe Arcă (Facerea 6: 13,17), și a făcut așa (Facerea 7: 21-22). În contextul Inundațiilor, "tot trupul" include în mod clar toate animalele terestre respirabile, precum și omenirea - vezi Facerea 7: Expresia "tot trupul" nu putea fi limitată la valea Mesopotamiei. Unele traduceri redau greșit "tot trupul" din Facerea 6:13 ca "tot omul“.

43 Expresia "toate vietățile" (Heb
Expresia "toate vietățile" (Heb. Col chai) este folosită din nou în relatarea potopului (Fac. 6:19, 8: 1,17) și în relatarea creației (Facerea 1:28). În contextul creației, expresia este folosită în contextul domniei lui Adam și Evei asupra animalelor. Dumnezeu a spus (Facere 7: 4) că va distruge "toate făpturile" pe care El le-a făcut și acest lucru s-a întâmplat - numai Noe și cei cu el pe Arcă au supraviețuit (Facerea 7:23). Expresia "care erau sub cer" (Fac. 7:19) este folosită de șase ori în Vechiul Testament în alte locuri decât potopul lui Noe, și întotdeauna cu acest înțeles de universal (Deut 2:25, 4:19, Iov 28:24, 37: 3, 41:11, Dan 9:12). De exemplu, "Tot ce se află sub ceruri este al Meu.", a spus Domnul (Iov 41:11).

44 Expresia "toate izvoarele adâncului celui mare"
Expresia "toate izvoarele adâncului celui mare". Izvoarele adâncului sunt menționate doar în relatarea potopului (Fac. 7:11, 8: 2) și Proverbele 8:28. "Adâncului celui mare" (Heb. Tehom) face referire înapoi la facerea lumii (Fac. 1:2), unde se referea la unicul ocean care acoperea întreaga lume înainte de formarea pământului. Și nu spune doar "izvoarele adâncului mare", ci "toate izvoarele adâncului celui mare" care s-au deschis.

45 Un cuvânt evreiesc a fost folosit special pentru potop: mabbul.
În fiecare din cele 13 ocazii când se folosește acest cuvânt, se referă la potopul lui Noe. O singură folosire în afara carții Facerii, Psalmul 28:10, se referă la suveranitatea universală a lui Dumnezeu care împărățește peste potop. Noul Testament are, de asemenea, un cuvânt special rezervat pentru potop, cataclysmos, din care derivă cuvântul nostru românesc "cataclism".

46 Afirmațiile din Facerea 9 paralele cu cele din Facerea 1
În Facerea 9:1 Dumnezeu îi dă omului exact aceeași împuternicire ca în Facerea 1:28 - "Creșteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul". De asemenea, el dă omului stăpânire peste "toate fiarele pământului" (Fac. 9:2, la fel ca în Facere 1:28) și omul este instruit cu privire la ceea ce poate și nu poate mânca (Facerea 9:4-5), care vine iarăși în paralel cu afirmația din Facerea 1:29-30. Aceste porunci din Facerea 1 sunt universale în dimensiunea lor, și în mod clar sunt universale și aici după Potop. Dacă Adam și urmașii lui aveau să stăpânească întregul pământ, același lucru urmau să facă și Noe și urmașii lui. Dacă "pământul" din Facere 9: 1 este întregul pământ, așa cum toți sunteam de acord, este cu siguranță întregul pământ și în contextul potopului din Facerea 8: 13!

47 Noul Testament vorbește despre potop ca fiind global
Pasajele Noului Testament care vorbesc despre potop folosesc limbajul universal: "a venit potopul şi i-a luat pe toţi" (Iisus, Matei 24:39); "a venit potopul şi i-a nimicit pe toţi." (Iisus, în Luca 17:27); "Şi n-a cruţat lumea veche, ci a păstrat numai pe Noe, ca al optulea propovăduitor al dreptăţii, când a adus potopul peste cei fără de credinţă" (2 Petru 2: 5); "puţine suflete, adică opt, s-au mântuit prin apă" (1 Petru 3:20); Noe "a osândit lumea" prin credința în Dumnezeu (Evrei 11: 7); "Şi prin apă lumea de atunci a pierit înecată" (2 Petru 3: 6). Toate aceste afirmații presupun o inundație globală, nu un eveniment localizat.

48 Concluzii Potopul lui Noe este o inundația globală.
Toată Sfânta Scriptură susține acest lucru. Domnul nostru Iisus Hristos pomenește acest eveniment ca pe unul istoric, real. Sfinții Apostoli și Sfinții Părinți care tâlcuiesc cartea Facerii abordează potopul în primul rând ca un eveniment istoric, și abia apoi vorbesc și despre un simbolism teologic al curății prin apa potopului.

49 “La început a făcut Dumnezeu cerul şi pământul.” (Facerea 1,1)


Descărcați ppt "Serilebiblice.ro."

Prezentări similare


Publicitate de la Google