Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Generalități despre fișiere

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Generalități despre fișiere"— Transcriere de prezentare:

1 Generalități despre fișiere
Profesor : Luncaș galina Gr.did.II

2 Introducere: Programele necesită date de intrare care sunt preluate direct de la tastatură. Această manieră de lucru devine incomodă cînd este vorba de un volum mare de informație. Pentru a evita acest neajuns se înregistrează datele pe un suport de pe care aceste date se pot citi direct prin program.

3 Noțiuni: Fișier este o structură de date cu componente numite înregistrări ce pot avea o dimensiune fixă sau variabilă.

4 Clasificarea fișierelor:
DIN PUNCT DE VEDRE AL ACCESULUI: Fișire cu acces secvențial, al căror înregistrări pot fi prelucrate numai în ordinea în care sunt stocate în fișier; Fișiere cu acces direct, ale căror componente pot fi prelucrate în orice ordine.

5 Clasificarea fișierelor:
DIN PUNCT DE VEDRE AL CONȚINUTULUI Fișiere text, care conțin numai caractere; Fișiere cu componente de alte tipuri, liber alese.

6 Limbajul Pascal acceptă fișiere:
Fișiere text, ale căror componente sunt numai caractere, accesul la componentele fișierelor de acest tip fiind secvențial; Fișiere cu tip, ale căror componente pot fi de orice tip, această categorie acceptînd și accesul direct la componentele sale; Fișiere fără tip, permițind accesul direct, fără a preciza tipul componentelor.

7 Fie f o variabilă de tip fișier (file)
Fie f o variabilă de tip fișier (file). Înainte ca variabila să fie utilizată este necesar să i se asocieze un fișier extern. Acest lucru se realizează prin intermediul procedurii ASSIGN. Operația de deschidere a fișierului ” pregătește” fișierul pentru a fi utilizat în mod citire și/sau scriere Pentru a deschide un fișier existent se utilizează procedura RESET. Încercarea de a deschide un fișier inexistent cu acestă procedură va genera o eroare.

8 Fișierele de tip text deschise cu procedura RESET permit numai operații de citire. Fișierele cu tip sau fără tip deschise cu procedura RESET permit atît operații de citire cît și operații de scriere.

9 Pentru a creea un fișier este utilizată procedura REWRITE
Pentru a creea un fișier este utilizată procedura REWRITE. Dacă se încercă deschiderea unui fișier cu nume deja existent prin intermediul acestei proceduri, conținutul acesteia va fi pierdut.

10 Fișierele de tip text deschise cu procedura REWRITE permit numai operații de scriere. Fișierele cu tip sau fără tip deschise cu procedura REWRITE permit atît operații de citire cît și operații de scriere.

11 Pentru a deschide un fișier text este utilizată și procedura APPEND
Pentru a deschide un fișier text este utilizată și procedura APPEND. Această procedură permițînd numai operații de scriere asupra fișierelui.

12 Un program PASCAL poate utiliza pe parcursul execuției sale și fișierele standard INPUT și OUTPUT. Aceste fișiere text sunt deschise automat în momentul în care începe execuția programului. INPUT este un fișier text care permite numai operații de citire și este asociat cu tastatura. OUTPUT este un fișier text care permite numai operații de scriere și este asociat cu ecranul.

13 După terminarea prelucrării unui fișier, acesta trebuie închis, ceea ce se realizează prin intermediul procedurii CLOSE. Poziția curentă dintr-un fișier ( zona în care se efectuiază operațiile de intrare/ieșire) se numește pointer de fișier.


Descărcați ppt "Generalități despre fișiere"

Prezentări similare


Publicitate de la Google