Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

LES VIOLONS DE L’ESPOIR

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "LES VIOLONS DE L’ESPOIR"— Transcriere de prezentare:

1 LES VIOLONS DE L’ESPOIR

2

3

4 Pour ne jamais oublier l’Holocauste, un luthier israélien répare les « violons de l’espoir »  Grâce au travail et à l'engagement d'un luthier de Tel-Aviv, des instruments de musique utilisés pendant la période de la Shoah connaissent une nouvelle vie.  « Pendant la guerre, les Allemands utilisaient ce violon pour piéger les juifs. Quand ils sortaient des trains, à l’arrivée au camp, entendaient le son du violon et se disaient ‘rien ne peut nous arriver ici, il y a un violon qui joue’. 50 mètres plus tard, c’était la chambre à gaz » 

5 Ce violon, c’est l’un de ceux que répare Amnon Weinstein
Ce violon, c’est l’un de ceux que répare Amnon Weinstein. Luthier israélien exerçant à Tel-Aviv, Amnon voue sa vie à une entreprise du souvenir. Depuis depuis près de vingt ans, il restaure des violons – et plus rarement, des violoncelles – qui ont servi pendant la Seconde Guerre Mondiale, dans les camps de concentration nazis et dans les ghettos.  La première rencontre d’Amnon avec un violon de ce type a eu lieu il y a 50 ans, expliquait-il en 2012 à la radio américaine NPR. Il lui aura fallu près de 30 ans pour se décider à initier un véritable projet de restauration et une exposition, baptisés a posteriori « Violins of Hope », les « Violons de l’Espoir ». Une fois les instruments restaurés, il est possible d’en jouer à nouveau. Amnon a confié l’un d’entre eux à David Russell, un vieil ami professeur de musique aux États-Unis. 

6

7 De simples instruments de musique, ces violons sont devenus récipiendaires de la mémoire collective, d’autant plus que le violon est un élément très populaire dans la culture juive – notamment par le Klezmer, une tradition ashkénaze de musique festive quasiment décimée par la Shoah. Parmi les violons qu’Amnon a restaurés, bon nombre sont ornés d’une étoile de David nacrée.  Restaurer ces violons, les faire sonner à nouveau, c’est œuvrer pour ne jamais oublier. Une manière universelle de se souvenir : « Le violon parle toutes les langues », affirme Amnon. Depuis qu’il a commencé, en 1996, le luthier a déjà restauré plus d’une trentaine de violons :  « C’est comme une grande forêt d’instruments qui jouent pour la mémoire de nombreuses personnes » 

8 Témoins du destin tragique de leurs anciens propriétaires, ces violons sont confiés à des concertistes qui leur redonnent vie sur scène. «J'ai donné des milliers de concerts, mais je n'ai jamais été autant bouleversé que lorsque j'ai tenu le violon d'Auschwitz entre mes mains», explique le soliste Guy Braunstein, premier violon de la Philharmonie de Berlin.  Guy Braunstein s'est produit à Tel Aviv devant un public ému aux larmes. Ce n'était pas la première fois. Le 26 janvier 2015, à l'occasion du 70ème anniversaire de la libération du camp d'Auschwitz, treize violons issus de la collection d'Amnon Weinstein étaient réunis sur la scène de la Philharmonie de Berlin pour un concert en hommage aux victimes de l'Holocauste, durant lequel les musiciens avaient joué des œuvres de Bach, Beethoven, Mahler et Bruch, rapportait alors le quotidien Berliner Zeitung. 

9 Viorile Sperantei. Este un nume simbolic pentru ca aceste viori care concerteaza in toata lumea au o poveste plina de dramatism dar si speranta. Este povestea puterii unor instrumente de a supravietui, odata cu oamenii, Holocaustului.

10 Instrumentele fac parte din colectia privata a lui AMNON WEINSTEIN (70 ani), renumit lutier, care traieste in Tel Aviv, si care si-a petrecut ultimii 20 de ani restaurand si colectionand viori ce au apartinut unor muzicieni, victime sau supravietuitori ai lagarelor de concentrare. Aceste instrumente au fost restaurate, fara a li se adauga nimic.

11 Prima vioara pe care a primit-o pentru a fi restaurata a apartinut unui supravietuitor, care canta la acest instrument pe cand coloane de evrei erau conduse catre camerele de gazare de la Auchswitz. Acest barbat i-a adus vioara in urma cu aproape 50 de ani si cand Amnon a desfacut-o a gasit in interiorul ei pulbere de cenusa!

12 Asa si-a amintit – povesteste el – de cele 400 de rude, dar si prieteni apropiati, care au pierit in Holocaust. Aceasta intamplare traumatizanta l-a facut sa se gandeasca sa renunte sa mai restaureze viori. Si totusi, in 1996, a inceput Proiectul VIORILE SPERANTEI. Asa a ajuns sa primeasca instrumente din toata lumea pentru a fi restaurate si redate scopului pentru care au fost construite. Numai ca acum aceste viori canta speranta ca nimic nu trebuie sa fie uitat sau repetat.

13 Viorile Sperantei concerteaza in toata lumea, incepand cu 2008 si primul concert a avut loc la Ierusalim. Colectia lui Amnon Weinstein cuprinde circa 50 de instrumente (in principal viori, dar si cateva violoncele). Ele poarta Steaua lui David sau au numele inscris in interior si au fost fabricate in ateliere din Germania sau Cehoslovacia. Dar, fiecare dintre aceste instrumente are in spate propria poveste tragica. Cei care manuiesc acum aceste viori sunt muzicieni din mai multe state.

14 Viorile Sperantei, la Ateneul Roman
Acolo unde concerteaza, cateva dintre viori sunt expuse publicului. Asa s-a intamplat si in Romania, unde in aprilie 2017, Viorile Sperantei au tinut un spectacol la Ateneul Roman.

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25 Aceasta vioara se numeste - Heil Hitler, deoarece cand proprietarul ei evreu o dusese candva la reparat, mesterul o deschisese in secret si desenase in ea o zvastica si scrisese salutul nazist. Vioara a supavietuit Holocaustului, dar nu va fi niciodata reconditionata si nici nu se va mai canta la ea.

26

27

28 Le court-métrage de l'ancienne coproductrice du Daily Show, Kahane Cooperman "n’est pas spécifiquement un film sur la Shoah, c’est davantage un film sur les relations humaines et sur l’espoir" Son film, « Joe’s Violin », est nominé pour l’Oscar du meilleur court métrage documentaire Joe Feingold est un Polonais de 93 ans, survivant de l’Holocauste. Il y a environ trois ans, le violoniste a réalisé qu’il n’avait plus la dextérité pour jouer à son niveau. Joe est alors monté à bord d’un bus et s’est rendu au Lincoln Center, où il a laissé son très cher violon. Les choses auraient pu s’arrêter là si Feingold et son instrument n’avait pas un passé si fascinant, et si la bénéficiaire, Brianna Perez, 12 ans à l’époque, n’avait cette belle carrière devant elle. Deux étrangers liés par un violon.

29 Joseph era nascut in Varsovia, in 1923
Joseph era nascut in Varsovia, in Copil fiind canta la vioara, acompaniindu-si mama, care avea o voce minunata. In 1939, familia se desparte si Joseph isi lasa in urma mama, cei doi frati si vioara. Ajunge intr-un lagar din Siberia, unde il gaseste si sfarsitul razboiului. Din toata familia lui, supravietuieste numai un frate.

30

31 Ulterior, vizitand o tabara de refugiati isi face rost de o vioara, in amintirea zilelor fericite traite in familie. Cand aude, dupa niste ani, la un post de radio ca se cauta instrumente pentru a sprijini o scoala de fete cu probleme din Bronx, Joseph s-a grabit sa-si duca vioara acolo. Conducerea scolii considera ca invatarea unui instrument ar putea rezolva unele probleme emotionale ale elevelor. Asa a ajuns vioara lui la Brianna Perez, o fetita de 12 ani, admiratoare a acestui instrument. Muzica are puterea sa uneasca, sa transforme, sa inspire relatii interumane, care nu tin cont de varsta, distanta, origine. Vioara lui Joseph este subiectul unui film documentar (Joe’s Violin), nominalizat la Premiile Oscar, in 2017.

32 Brianna canta la vioara lui Joe pentru prima data.

33

34 Vioara lui Joe - povestea a doi supravietuitori si a unei viori.

35 Violins of Hope Exhibit – Maltz Museum of Jewish Heritage in Beachwood, Ohio.

36

37

38

39

40

41 Viorile Sperantei intr-o expozitie organizata la Filarmonica din Berlin

42

43 Maltz Museum of Jewish Heritage – Beachwood, Ohio (SUA), inaugurat in 2005

44

45 Weinstein ascultandu-l pe Peter Otto cantand la una dintre Viorile Sperantei

46

47 Orchestra din Cleveland, alaturi de Viorile Sperantei, omagiind munca depusa de Amnon Weinstein

48

49 Studenti la Conservator prezentand doua viori reconditionate

50

51 Orchestra de camera din Ierusalim si Viorile Sperantei

52 ANGI SFARSIT IMAGINI SI INFORMATII DE PE NET MUZICA - SECRET GARDEN - Violin


Descărcați ppt "LES VIOLONS DE L’ESPOIR"

Prezentări similare


Publicitate de la Google