Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Operaii cu radicali. Propriet ă i Puterea cu exponent natural a unui num ă r real CLASA A VII-A.

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Operaii cu radicali. Propriet ă i Puterea cu exponent natural a unui num ă r real CLASA A VII-A."— Transcriere de prezentare:

1 Operaii cu radicali. Propriet ă i Puterea cu exponent natural a unui num ă r real 10.10.2022 CLASA A VII-A

2 Reguli de calcul cu puteri cu exponent natural

3 Operaii cu radicali

4

5 Scoaterea factorului de sub radical extragerea rădăcinii pătrate este inversa operaiei de ridicare la pătrat; mai exact, atunci când extragem radical dintr-un număr pozitiv ridicat la puterea a doua, obinem numărul respectiv. radicalul unui produs este egal cu produsul radicalilor.

6 Scoaterea factorilor de sub radical

7 Pentru a scoate factorii de sub radical, vom proceda în felul următor: descompunem numărul în factori primi (împărim numărul dat la numere prime: 2, 3, 5, 7, etc); factorii care se repetă, se grupează câte doi i reinem doar unul din ei; factorii astfel grupai vor iei în faa radicalului i se înmulesc, iar factorii fără pereche (cei încercuii) rămân sub radical i se înmulesc; dacă toi factorii au pereche, atunci numărul respectiv este pătrat perfect i nu vom mai avea radical; dacă nu există factori pereche, atunci scoaterea factorilor de sub radical nu este posibilă.

8

9

10


Descărcați ppt "Operaii cu radicali. Propriet ă i Puterea cu exponent natural a unui num ă r real CLASA A VII-A."

Prezentări similare


Publicitate de la Google