Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Sistemul circulator Sistemul sangvin Sistemul limfatic O Este alcatuit din: O INIMA O VASE SANGVINE O SINGE O Compus din: O ORGANE LIMFATICE O VASE LIMFATICE.

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Sistemul circulator Sistemul sangvin Sistemul limfatic O Este alcatuit din: O INIMA O VASE SANGVINE O SINGE O Compus din: O ORGANE LIMFATICE O VASE LIMFATICE."— Transcriere de prezentare:

1

2 Sistemul circulator Sistemul sangvin Sistemul limfatic O Este alcatuit din: O INIMA O VASE SANGVINE O SINGE O Compus din: O ORGANE LIMFATICE O VASE LIMFATICE O LIMFA CIRCULARA

3 Functiile sistemului limfatic O Rol în sistemul imunitar prin prezena leucocitelor; O Reîntoarcerea în circuitul sangvin a unor proteine, grăsimi i metabolii; O Rol de drenaj i epurare.

4 Limfa circulara O Limfa este un lichid transparent, incolor, care circulă prin vasele i ganglionii limfatici, precum i în spaiile intercelulare, mediind schimbul de substane între sânge i esuturi. O Aceasta este formată ca un lichid interstiial. Pătrunde în vasele limfatice prin filtrare, trecând cel puin printr-un ganglion limfatic înainte să se verse în sânge în vena subclaviană. O Limfa circulă de la esuturi la sânge, preluând deeurile. O Organismul uman are în jur de 1,5 l de limfă.

5 Organele limfatice O Splina reprezintă cel mai mare organ limfatic al corpului. Are o culoare purpurie închisă şi este situată sub rebordul costal, în partea stângă a abdomenului.

6 ÎNVELIŞURILE SPLINEI O Splina este acoperită şi protejată de o capsulă subţire, alcătuită din ţesut conjunctiv dens fibroelastic. în acest ţesut se găsesc fibre musculare care permit splinei să se contracte peri­o -dic. Prin aceste contracţii, sângele filtrat de splină este reintrodus în cir­culaţie. O La exteriorul capsulei, splina este înconjurată în totalitate de perito­nei stratul subţire de ţesut conjunc­tiv care căptuşeşte cavitatea abdomi­nală şi acoperă organele din interio­rul ei. O Splina O Splina este delimitată de o capsulă a cărei prelungiri (trabecule) pătrund în interiorul său. Trabeculele au rol de susţinere a ţesutului splenic moale şi conţin numeroase vase de sânge. O Prin secţionarea suprafeţei se poate vizualiza ţesutul splenic propriu-zis, care este compus din zone palide cuprinde în interiorul unui fundal de culoare roşie, cele două tipuri de ţesu­turi fiind cunoscute sub denumirea de pulpă albă şi pulpă roşie.

7 O Pulpa alba O Pulpa alba - prezinta tesut limfatic. aduce sângele la splină. O Pulpa rosie O Pulpa rosie - formata din capilare sinusoidale. Conţine globule roşii şi macro-fage (celule care pot îngloba şi dis­truge alte celule). O Acest ţesut are funcţia de filtrare a sângelui şi de îndepărtare a globu­lelor roşii deteriorate (degradate) din circulaţie. O Imagine de microscopie a splinei, în care se observă zone de pulpă albă (încercuite) încastrate în matricea formată de pulpa roşie. Flecare zonă de pulpă albă are o arteră centrală.

8 Ganglionii limfatici O Ganglionii sunt localizati numai in anumite zone, pe traiectul vaselor limfatice (nu orice umflatura este un ganglion) O - Nu este normal ca ganglionii sa fie palpabili, un ganglion palpabil este de obicei patologic (bolnav) O - Frecvent ganglionii sunt mariti in boli de sange, metastaze si infectii O - Diagnosticul de cauza a adenopatiei se pune cel mai corect prin biopsia ganglionului marit

9 Activitatea individuala O Determinati trasaturile caracteristice ganglionilor limfatici dupa urmatoarele creiterii: O Dimensiunile. O Functiile O Traectoria parcursa de limfa prin ganglion O Structura ganglionului limfatic.

10 O Ganglionii limfatici sunt formatiuni de dimensiuni variabile – 3,6mm in diametru. O Ei sunt statiuni de filtrare a limfei si produc celule imune. O Prezinta structuri spongioase acoperite la exterior cu o capsula fibroasa. O Limfa patrunde in ganglion prin vasul colector aferent si paraseste prin vasul eferent. O Ganglionii sunt formati din numeroase foliculi limfatici separati prin septe provenite din capsula fibroasa externa. O Foliculii externi- alc.din B- limfocite,spatiile dintre foliculi este complectat de T- limfocite, iar limfa circula prin centrul foliculelor. O Fiecare ganglion limfatic este irigat de o arterasi pleaca printr-o venula. O Limfa in spatiile sinusoidale(partea centrala) se filtreaza si se supune epurarii de macrofagi. Limfa aduce si substante antigenice ceea ce provoaca reactii imune si produc anticorpi.

11

12 Vasele limfatice O Organismul are doua sisteme circulatorii: unul vascular (cu artere si vene) si unul limfatic (cu vase limfatice). O Vasele limfatice pot fi localizate superficial (sub piele), sau profund (in torace, abdomen, pelvis etc); ele transporta limfa, un lichid incolor care se gaseste in jurul tuturor celulelor. O Limfa merge de la tesuturi catre inima prin vasele limfatice, pe traseul carora se gasesc din loc in loc ganglioni, care au rol de filtre. Ei retin toate elementele care nu trebuie sa ajunga in sistemul circulator al organismului: microbi, celule canceroase, celule anormale – cum sunt cele leucemice. Prin retinerea acestor elemente, are loc o reactie locala care duce la marirea ganglionilor = adenopatie. Adenopatia, daca este la ganglionii de sub piele, se poate palpa de pacient sau medic.

13 O Ganglionii purifica limfa si actioneaza ca o bariera contra bolilor. Atunci cand filtreaza un focar infectios, ei incep sa fabrice anticorpi ce lupta contra intrusilor. De aceea se si umfla, si devin durerosi atunci cand lupta puternic. O Asteapta si nu te ingrijora. Marirea in volum a ganglionilor se datoreaza, cel mai adesea, unei infectii. Daca organismul o poate combate singur, umflatura va disparea spontan in cateva zile sau in 2-3 saptamani. Daca nu dispare dupa aceasta perioada, va fi necesar un tratament medical.

14 Sfaturi: O - Râsul este benefic pentru sănătate! Faptul că râsul grăbeşte vindecarea a fost demonstrat ştiinţific. Când râdem, inima bate mai repede, respiraţia se accelerează iar organismul produce mai mulţi anticorpi care luptă împotriva microbilor. Iată de ce, în anumite ţări, spitalele pentru copii angajează clovni, care să-i distreze pe micii pacienţi!

15 Tema pentru acasa: De studiat tema 25 pag91-93 Exerciiul 6 pag.93


Descărcați ppt "Sistemul circulator Sistemul sangvin Sistemul limfatic O Este alcatuit din: O INIMA O VASE SANGVINE O SINGE O Compus din: O ORGANE LIMFATICE O VASE LIMFATICE."

Prezentări similare


Publicitate de la Google