Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

PROIECTUL: CETĂȚEANUL

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "PROIECTUL: CETĂȚEANUL"— Transcriere de prezentare:

1 PROIECTUL: CETĂȚEANUL
Liber și nu dependent! Stop consumului de substanțe interzise de către minori!

2 PROBLEMA Noi, clasa a VII-a B, am decis sa ne axa pe problema consumului de substante nocive, ilegale in scolile din Romania. In primul rand, as dori sa atrag atentia asupra unor cifre ingrijoratoare. Tinerii cu varste intre 7 si 18 ani din tara nostra consuma extrem de multe substante interzise, cum ar fi ciupercile halucinogene, cocaina, amfetamina, substante psihoactive sau ecstasy. Conform unei statistici a Agentiei Nationale Anti-Drog, “9 din 10 elevi consuma alcool, chiar si droguri’’. Aceste informatii nu pot fi trecute cu vederea, mai ales ca nu vorbim de cazuri izolate. Pe tot cuprinsul tarii observam aceeasi problema: copiii si tinerii tind sa isi gaseasca o falsa alinare in substatele acestea.

3 Problema drogurilor a luat amploare in jurul anului 2007, cand Romania adera la Uniunea Europeana. Se deschid granitele si tot mai multe substante nocive isi fac loc pe “piata neagra” a elevilor. Insa originea problemei este, in opinia mea, emigratia masiva a parintilor acestor tineri. In calitate de copil, cateva zile fara mama ta sunt un cosmar, ce sa mai vorbim de ani in care micutul traieste cu bunicii, nevazandu-si parintii decat la Pasti si la Craciun, daca e norocos? Ei bine, acesti copii devin adolescenti ce cauta atentie, cauta alinare. Astfel, ajung sa faca aproape orice de dragul anturajului, fumatul fiind una dintre cerintele de admitere in grup.

4 Propunerea politicii publice Soluția propusă
În urma unui vot deschis, elevii clasei a VII a B au ales ca soluții: Creșterea numărului de specialiști psihologi din cadrul școlilor spre a se preveni și combate consumul de substanțe Organizarea unui program de voluntariat adresat foștilor dependenți de substanțe a cărui scop va fi promovarea ședințelor de consiliere susținute de specialiști.

5 Avantajele și dezavantajele soluției alese
Creșterea gradului de informare a elevilori cu privire la riscurile consumului de substanțe interzise minorilor Costuri ridicate; Birocrație; Refuzul copiilor / și al părinților copiilor de a participa la programele derulate de specialiști; Încurajarea elevilor în participarea la programe asemănătoare Mai multe locuri de muncă pentru specialiștii psihologi

6 Argumentele Creșterea alarmantă a consumului de substanțe interzise de către elevii minori în ultima jumătate de deceniu Lipsa informării minorilor cu privire la riscurile consumului acestor substanțe Necesitatea prezenței unui personal specializat în cadrul școlar

7 Legislație actuală cu privire la problema abordată
Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului ilicit de droguri clasifică substanțele supuse controlului național în droguri de risc și droguri de mare risc, în funcție de criteriul pericolului pe care îl prezintă consumul ilicit al acestora pentru sănătatea persoanei și sănătatea publică. Legea nr. 522/2004 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 143/2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.155 din 7 decembrie 2004. 

8 Declarația de constituționalitate
Actul normativ propus de clasa noastră respectă drepturile omului prevăzute în Declarația Universală a Drepturilor Omului, în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, precum și cele prevăzute de Constituția României în titlul 2- Drepturile, libertățile și îndatoririle fundamentale. De asemenea, actul normativ al cărui scop este prevenirea și combaterea consumului de substanțe interzise în perimetrul școlii respectă reglementările europene.

9 Alte abordări ale problemei
Problema consumului de substanțe interzise de către minori a fost abordată și de către organizația „ Salvați Copiii ” pe data de Articolul prezintă riscurile consumului de substanțe interzise, simptomele dependenței și alte informații cu privire la acest subiect adresate minorilor.

10 PLANUL DE ACȚIUNE Sustin: Autoritati publice(primarii, consilii judetene, institutiile de invatamant, biserica) Organizatii/grupuri de persoane fundatii cu activitati de combatere/eliminare a consumului de substante Persoane fizice: parinti, cadre didactice, medici, psihologi, persoane care au avut de suferit in urma consumului de astfel de substante; Impiedica: Firme, persoane fizice care distribuie aceste substante.

11 Factori care pot influenta problema identificata
Institutii care raspund de astfel de cazuri cu ar fi: Primaria, Consiliul Local/ Judetean, Agentia Nationala Anti-Drog, Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei, Centre de dezalcoolizare, institutii de invatamant, organizatii non-guvernamentale;

12 Factori care pot influenta problema identificata
Persoane : - parintii - direct interesati de soarta copiii lor; -cadrele didactice, consilierii scolari, psihologii; - persoanele publice – prin sustinerea initierii acestor acte normative; - sportivii de performanta care pot da un exemplu in acest sens; Institutiile media care sustin campanii de promovare a aprobarii actului normativ, la tv, radio, on-line pe retelele de socializare;

13 Comunicarea cu cei din jur
Comunicarea cu cei din jur, este foarte importanta. Putem cere ajutorul unor: - medici, psihologi, care sa sustina efectele negative ale consumului acestor substante; - fosti consumatori de substante daunatoare pentru a povestii cum a reusit sa renunte la consumul lor si sa ne ajute sa intelegem riscurile imense pe care ni le asumam daca consumam aceste substante; - persoane care au pierdut fiinte apropiate ca urmare a consumului de droguri.

14 Legi in vigoare care privesc problema identificata
-Legea nr 143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilegal de droguri. -Legea nr 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

15 SCRISOAREA OFICIALĂ Către Primăria Municipiului Iași,
Subsemnații, elevii clasei 7B de la Școala Gimnazială Nr. 22 B.P. Hașdeu din localitatea Iași, coordonați de dna. profesor de cultură civică Diana Hogaș, în baza dreptului de petiționare, prevăzut la articolul 51 din Constituția României și având în vedere că, în conformitate cu prevederile OG nr. 27/2002, cu modificările ulterioare, privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor (prin petiție se înțelege cererea, reclamația, sesizarea sau propunerea formulată în scris ori prin poșta electronică, pe care un cetățean sau o organizație legal constituită o poate adresa autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, serviciilor publice descentralizate ale ministerelor și ale celorlalte organe centrale, companiilor și societăților naționale, societăților comerciale de interes județean sau local, precum și regiilor autonome) vă adresăm propunerea atașată.

16 Considerăm că noi, elevii, suntem cei care înțeleg cel mai bine problema copiilor dependenți de substanțe interzise, sau riscurile la care se expun cei care consumă tutun și alcool, pentru că noi știm cât de greu și de dureros este să ne privim colegii mai mari sau chiar de vârsta noastră consumându-și bani și timp în plăceri false. Suntem siguri că orice elev afectat de consumul substanțelor interzise poate fi ajutat să treacă peste și să renunțe la consumul de droguri, tutun sau alcool, sprijinit de specialiști în domeniu dar și cu încrederea celorlalți cetățeni care trebuie să conștientizeze că percepția unui copil asupra a tot ce îl înconjoară este ușor de influențat atât în rău, cât și in bine. Trebuie să luăm toate măsurile posibile înainte ca acești copii să devină adulți, să se izoleze complet de societate și să ajungă fără speranțe. Schimbarea începe cu noi înșine, acesta fiind motivul pentru care ne-am mobilizat, am muncit împreună și am format o echipă capabilă și cu dorința de a schimba orașul nostru în bine și vă cerem ajutorul în legătură cu această problemă cu care elevii din municipiul Iași se confruntă zi de zi, atât direct, cât și indirect.

17 Prezenta propunere este rezultatul activităților realizate de clasa noastră în cadrul orelor de cultură civică și este însoțită de argumentele principale pe care le-am identificat în favoarea propunerii noastre. Vă rugăm să ne comunicați răspunsul dumneavoastră în termenul legal la această adresă de . Achirei Marcu, Anghelina Maria, Antohi Paul, Botaru Octavian, Chirilă Mihai, Cojan Oana, Gafincu Daria, Ganea Cosmin, Gârneț Adelina, Grosu Rareș, Hatescu Riccardo, Leuștean Ioan, Miron Andreea, Munteanu Magda, Negrescu Sabina, Niță Bianca, Onciulescu Catrinel, Orășanu Daria, Pânzaru Dragoș, Percă Nadia, Petrariu Ilinca, Sănduleanu Ana, Sănduleanu Ioana, Sitaru Călin, Strungaru Răzvan, Timircan Mircea, Tofănescu Ștefan, Tudosie David, Țintă Melina, Ungureanu Ilinca, Zugravu Maria

18 Denumirea proiectului
Clasa a VII-a B a hotărât ca proiectul creat ”Fii liber! Trăiește fără dependență!” să fie popularizat prin intermediul rețelelor sociale.

19 Idei concrete de acțiune
Prima idee propusă a fost crearea unei pagini de Facebook dedicată acestui proiect. Aici vor fi afișate videoclipuri, imagini referitoare la problema abordată, scopul fiind informarea populației.

20 Idei concrete de acțiune
Poster La nivel de școală s-a propus realizarea unor fluturași pentru a aduce la cunoștință celorlalte clase existența acestui proiect. Un alt mod de răspândire a informației a fost cel de a crea un afiș.

21 Idei concrete de acțiune
O altă propunere demnă de luat în considerare este cea de a fi animat un videoclip de către unii dintre elevii clasei a VII-a B. Acesta va fi transmis prin intermediul rețelelor sociale.

22 Vă mulțumim pentru atenția acordată!
Clasa a VII- a B


Descărcați ppt "PROIECTUL: CETĂȚEANUL"

Prezentări similare


Publicitate de la Google