Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

PRIMUL RĂZBOI MONDIAL ( )

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "PRIMUL RĂZBOI MONDIAL ( )"— Transcriere de prezentare:

1 PRIMUL RĂZBOI MONDIAL (1914-1918)
Prof. Zidaru Ionuț Gabriel, Clasa a-VII-a, Liceul Teologic ,,Elim”, Pitești

2

3 INTRODUCERE Primul Război Mondial a fost un Război Total. Numit și Războiul Cel Mare. CARACTERISTICILE RĂZBOIULUI TOTAL: Război naţional – ideea naţională determină entuziasmul populaţiei. Război de propagandă – promovarea ideiilor patriotice şi ura faţă de inamic  Război economic – câstigă războiul tabăra care produce şi transportă pe front mai mult armament Război al resurselor naturale. Război al populaţiei civile: în fabrici lucrează femei şi copii, bombardarea oraşelor şi a fabricilor de armament Război tehnologic: noi arme: avionul (de bombardament, de vânătoare), tancul, gazele de luptă, submarinul, torpila – manual pg Război naval-economic: ţintele sunt navele de transport

4 CAUZELE PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL
Naționalismul- a provocat competiția dintre națiuni pentru instaurarea supremației. Cursa înarmărilor- devine generală și susține competiția imperialistă pentru materii prime și piețe de desfacere. Formarea alianțelor politico-militare: Tripla Alianță *Puterile Centrale*( Germania, Austro-Ungaria și Italia) și Tripla Înțelegere *Antanta* (Franța, Rusia, Marea Britanie). Problemele coloniale. Concurența economică.

5 PRETEXTUL PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL
Atentatul de la Sarajevo- 28 iunie Arhiducele Franz Ferdinand, moștenitorul tronului Austro-Ungariei este asasinat împreună cu soția sa Sophia de Hohenberg. Asasinatul a fost pus la cale de un grup de naționaliști sârbi: Gavrilo Princip, Grabez și Cabrinovic care făceau parte din Mâna Neagră (o societate secretă fondată de naționaliști pro-sârbi, cu legături în armata Serbiei). Efectul a fost atacarea Serbiei de către Austro-Ungaria la 15 Iulie 1914 și intrarea apoi în acțiune a alianțelor politice. Conflictul a devenit unul european și mondial.

6 Pretextul:

7 BELIGERANȚI 1914 – Serbia, Rusia, Franța, Belgia, Marea Britanie, Japonia. 1915- Italia. 1916 – România, Portugalia. 1917 – Grecia, S.U.A. 1914 – Germania, Imperiul Austro-Ungaria, Imperiul Otoman. 1915- Bulgaria. ANTANTA PUTERILE CENTRALE

8 FRONTURILE DE LUPTĂ Frontul de Vest Frontul de Est

9 FRONTURILE DE LUPTĂ Principalele fronturi de luptă au fost în Europa: DE EST (RUSIA) ŞI DE VEST (BELGIA, FRANŢA), SERBIA, ITALIA, ROMÂNIA.

10 Arme noi, invenții

11 DESFĂȘURAREA PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL
ANUL 1914 – Campania surprizelor: Frontul de Răsărit și Balcanic. Austro-Ungaria atacă Serbia, dar aceasta rezistă surprinzător. Rușii sunt înfrânți, de germani, la Tannenberg și Lacurile Mazuriene. Frontul de Vest – Germania atacă Franța, încălcând neutralitatea Belgiei. Războiul fulger este oprit pe râul Marna de către trupele franceze, conduse de generalul Joseph Joffre și corpul expediționar britanic. Războiul din 1914 este unul de mișcare.

12 ACTIVITATE DE ÎNVĂȚARE
,,Cu sânge rece, generalul Joffre, comandantul şef al armatelor franceze, salvează o situaţie care părea iremediabil compromisă. Profitând de greşeala tactică a germanilor, care au traversat în grabă Marna, neglijind garnizoana din capitală comandată de Gallieni şi întărită pe flancul drept, acesta lansează pe septebrieo puternică ofnsivă care, după pru zile d4e lupte grele, îi obligă pe nemţi să se retragă. ,, Victoria de pe Marna’’, dublată de sccesul din jurul oraşului Nancy şi de victoria ruzşilor în luptele din Galiţia cu austriecii, schimbă total faţa războiului. Selectaţi două caracteristici ale luptei. Numiţi doi conducători ai celor două forţe combatante. Precizaţi o consecinţă a bătăliei.

13 BĂTĂLIA DE PE MARNA (1914) Armata germană era condusă de generalul Alexander von Kluck. Guvernatorul militar al Parisului, Gallieni a ordonat Armatei a 6-a franceze a generalului Maunoury , să atace flancul descoperit al lui von Kluck. Generalul Joffre, comandantul şef al armatelor franceze a coordonat un atac masiv. Pe 7 septembrie, englezii şi francezii s-au infiltrat în sectorul mai puţin apărat al frontului. Pe 9 septembrie , englezii trec Marna pe la Las Ferte sous Jouanne, sprijiniţi de Armata a 6-a franceză la nord şi de Armata a 5-a la sud. Generalul Alexander von Kluck este înfrânt. Se ordonă retragerea generală. Pe 13 septembrie , von Falkenhayn îl înlocuieşte pe von Moltke comandantul forţelor germane. Parisul era salvat. Noua linie de apărare franceză s-a refăcut puţin la sud de Marna..

14 DESFĂȘURAREA PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL
ANUL 1915 – Războiul de poziții: Se construiesc tranșee, în care se îngroapă trupele. Se întinde sârmă ghimpată și se pun mine. Pierderi uriașe umane și materiale. Principalele operațiuni militare: În 1915 are loc debarcarea franco-engleză de la Salonic. Italia intră în război de partea Antantei. Aliații înceracă să străpungă frontul la Artois și Champagne,iar britanicii sunt zdrobiți la Gallipoli.

15

16 BĂTĂLIA DE LA GALLIPOLI (1915)
Anul 1915 este pentru Aliaţi anul iniţiativelor nereuşite. Bătălia de la Gallipoli a avut loc în peninsula cu acelaşi nume din Turcia, din aprilie şi până în decembrie 1915,  în vremea Primului Război Mondial. O uniune militară dintre Imperiul Britanic și Franța a încercat cucerirea capitalei Imperiului Otoman, Istanbul, și securizarea unei rute maritime, vitală pentru menținerea Rusiei în război. Această tentativă a eșuat, cu pierderi însemnate pentru ambele părți. În Turcia, campania este cunoscută ca și Çanakkale Savașları, după denumirea provinciei Çanakkale. În Marea Britanie este cunoscută ca și Campania Daradanelelor sau Campania Gallipoli. În Franța este cunoscută ca Les Dardanelles. În Turcia, bătălia este prezentată ca fiind un moment hotărâtor în istoria poporului turc, finalul surghinului Imperiului Otoman. Mai târziu (aproximativ opt ani) Atatürk a devenit fondatorul Republicii Turce, fiind marcat de această luptă. Campania de la Gallipoli din a fost o tragedie..

17 BĂTĂLIA DE LA GALLIPOLI (1915)
Comandantul britanic Generalul Sir Ian Hamilton Comandantul german Otto Liman von Sanders.

18 DESFĂȘURAREA PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL
ANUL 1916 – Războiul de uzură: Frontul de Vest - ofensiva germană oprită la Verdun. România intră în război de partea Antantei (Ofensiva în Transilvania). În iulie – contraofensiva aliată de pe Somme. Se desfășoară lupte în Galiția pe Frontul de Est.

19 BĂTĂLIA DE LA VERDUN (1916) Anul 1916 este cel al marilor ofensive, lansate alternativ de Antantă şi Puterile Centrale, care se soldează alternativ cu băi de sânge înfiorătoare. În februarie, Falkenhayn lansează o ofensivă împotriva sistemului de fortificaţii din jurul orăşelului Verdun. Pe 25 februarie ajunge la Verdun de Castelnau, comandantul adjunct al lui Joffre, care decide să păstreze malul drept cu orice preţ, încredinţându-i sectorul lui Philippe Petain. Acesta lansează o serie de contraatacuri îndârjite, susţinute de întăririle care vin pe Calea Sacră, un drum aflat sub focul artileriei germane de-a lungul căruia francezii fac să folosească până la de oameni pe zi. Pus în faţa alternativei de a opri ofensiva sau de a lărgi frontul, Erich von Falkenhayn hotărăşte să transforme Verdunul într-o mare bătălie de uzură. Philippe Petain a reuşit şi a devenit eroul de la Verdun şi a fost promovat comandant al grupului de armate centrale. Locul lui a fost luat Robert Nivelle. Pe 29 august, neputând cuceri oraşul, Falkenhayn este înloînlocuit de Hindenburg în funcţia de şef al Statului Major General.

20 BĂTĂLIA DE LA VERDUN (1916) Erich von Falkenhayn Robert Nivelle

21 ACTIVITATE DE ÎNVĂȚARE
Bătălia de la Verdun (21 februarie iulie 1916), din timpul Primului Război Mondial, a mai fost numită și "Abatorul" deoarece numărul de morți, răniți și dispăruți se ridică la de persoane. Dacă la Marna în 1914 a fost o bătălie în stil clasic, care s-a clarificat in câteva zile, la Verdun a fost prima bătălie care a avut toate caracteristicile războiului de tip nou. Bătălia de la Verdun a fost cunoscută după remarca "Ils ne passeront pas" (Ei nu vor trece) atribuită lui Robert Nivelle. Pentru francezi bătălia de la Verdun a fost, după cea de la Marna, al doilea moment culminant al Primul Război Mondial. Atacul de la Verdun (germanii i-au dat numele de cod „Judecata") a aparut ca urmare a unui plan al Maiorului General german, von Falkenhayn. Identificaţi, localizaţi, dataţi bătălia. Selectaţi două caracteristici ale luptei. Numiţi doi conducători ai celor două forţe combatante. Explicaţi de ce Bătălia de la Verdun a fost numită ,, Abatorul“.

22 BĂTĂLIA DE PE SOMME (1916) Bătălia de pe Somme 1 iulie 1916 ocupă un loc important în memoria colectivă a armatei britanice. Pentru a despresura Verdunul englezii au început Bătălia de pe Somme. A fost una dintre cele mai lungi bătălii din timpul războiului (încheindu-se pe 19 noiembrie, 4 luni mai târziu) şi a fost prima mare operaţiune lansată de armata britanică pe Frontul de Vest. Bătălia de pe Somme a durat 141 de zile și ea poate fi împărțită în șase perioade distincte. Au existat trei perioade de lupte intense pe un front larg - pe 1 iulie, pe 14 iulie și între 15 și 25 septembrie. Între aceste perioade putem vorbi de două episoade de lupte continue, dar mai puțin extinse, între 2 și 13 iulie și 15 iulie și 14 septembrie. Iar într-un final, perioada cuprinsă între sfârșitul lunii septembrie și sfârșitul bătăliei, în care toate operațiunile au fost zădărnicite de vremea rea. Mulți cunosc bătălia doar pentru ceea ce s-a întâmplat în prima zi. Pe 1 iulie, 14 divizii britanice - aproximativ de oameni - au atacat liniile germane pe un front ce se întindea pe o distanță de 18 kilometri.

23 BĂTĂLIA DE LA SOMME (1916)

24 Sir Douglas Haig, comandantul forțelor britanice
BĂTĂLIA DE PE SOMME (1916) Sir Douglas Haig, comandantul forțelor britanice Soldaţi englezi

25

26 DESFĂȘURAREA PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL
ANUL 1917 – TURNURA RĂZBOIULUI: S.U.A. intră în război de partea Antantei. În aug. – ofensiva germană pe frontul românesc oprită la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz Pe 25 oct/7 nov – revoluţia comunistă în Rusia - Rusia iese din război, România rămâne singura pe frontul de est.

27 BĂTĂLIA DE LA CAPORETTO (1917)
Bătălia de la Caporetto (24 octombrie 1917) este o înfrângere de proporţii suferită de Italia în timpul Primului Război Mondial, când trupele italiene s-au retras din faţa ofensivei austro-germane, lângă Trieste, pe frontul Isonzo. Mai mult de de militari italieni s-au predat sau au dezertat. Franţa şi Anglia, aliaţii Italiei, au trimis întăriri şi ulterior au înfiinţat Consiliul suprem de război, cu scopul de a spori puterea aliaţilor.

28 BĂTĂLIA DE LA CAPORETTO 1917

29 ACTIVITATE DE ÎNVĂȚARE
În seara zilei de 24 octombrie 1917, o armată austro – ungară atacă liniile italiene în sectorul Plezzo şi Tolmino, la joncţiunea dintre Armatele I şi a II-a. Cifrele sunt impresionante: de morţi, de răniţi, aproape de prizonieri,tot atâţia dispăruţi şi peste de refugiaţi, întreaga provincie Friuli ocupată. Bătălia de la Caporetto nu este o înfrângere militară ca atâtea altele, ci este evenimentul –cheie al Marelui Război italian. Implică frontul intern, reactivând conflicte şi polemici între neutralişti şi intervenţionişti. Este o înfrângere cu consecinţe militare : înlocuirea lui Cadorna cu Armando Diaz, impusă de Aliaţi şi consecinţe politice : formarea unui nou guvern, Boselli e înlocuit în fruntea guvernului de Vittorio Emanuele Orlando. Bătălia de la Caporetto este prăbuşirea unei armate obosite şi demoralizate, conduse în luptă pe baza unei discipline de fier, căreia i s-a cerut doar o supunere pasivă. Identificaţi , localizaţi şi dataţi bătălia . Selectaţi două caracteristici ale Bătăliei. Menţionaţi două evenimente care au influenţat anul 1917. Prezentaţi un moment al Bătăliei folosind informaţiile din text.

30 DESFĂȘURAREA PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL
ANUL 1918 – SFÂRȘITUL COȘMARULUI: În Martie are loc ultima ofensivă germană oprită pe Marna. Trupele aliate sub conducerea generalului Ferdinand Foch, obțin victoria în fața germanilor. În consecință are loc capitularea și semnarea armistițiului: 29 sept – Bulgaria 30 oct – Turcia 3 nov – Austro- Ungaria 11 nov – Germania (Compiegne). Bătăliile din au puţine puncte comune cu cele din 1914, ba chiar, în multe privinţe, reprezintă o repetiţie generală a tacticilor care vor fi aplicate în cel de Al Doilea Război Mondial. Anul 1918 a marcat sfârșitul Primului Război Mondial.

31 BĂTĂLIA DE LA AMIENS (1918) Bătălia de la Amiens 8 august Operațiunea Michael (Michel, Mihiel) a început pe data de 21 martie 1918, cu un atac contra forțelor Marii Britanii, pe direcția Amiens. Intenția lui Ludendorff a fost să separe armatele britanice și franceze în acest punct. Forțele germane au reușit să avanseze 60 de km. Pentru prima dată, după 1914, manevrele militare au fost întrebuințate iarăși pe Frontul de Vest. Contraofensiva Aliaților, cunoscută ca Ofensiva de o sută de zile a început la 8 august Bătălia de la Amiens a inclus: Armata a IV-a britanică - pe flancul stâng, Armată I franceză - pe flancul drept, și forțe canadiene și australiene - în centru. Aliații au utilizat tancuri de clasa Mark IV și Mark V și de soldați. Forțele Antantei au reușit să pătrundă 12 km în doar șapte ore. Erich Ludendorff a numit această zi "ziua neagră a armatei germane".Pentru germani, pierderile din acea zi sunt impresionante:27 000de morţi şi răniţi, de prizonieri.Armata lui Ludendorff se desteramă.

32 BĂTĂLIA DE LA AMIENS 1918

33 BILANȚUL RĂZBOIULUI Durata – 52 luni 28 de state antrenate în război
75 milioane de oameni mobilizaţi 10 milioane soldaţi morţi 3 milioane soldaţi dispăruţi 13 milioane civili morţi 22 milioane răniţi 9 milioane orfani 5 milioane văduve 10 milioane supravieţuitori cu infirmitate permanentă 331,6 miliarde dolari cheltuieli militare directe ale beligeranţilor 36,9 miliarde dolari pagube pricinuite de război 225 milioane de dolari datoria statelor beligerante Regiuni întregi pustiite, dezorganizarea economiei şi a transporturilor, inestimabile valori spirituale distruse, traume psihice

34 Bilanțul pierderilor omenești:
Soldați Aliați morți (Antanta) Soldați ai Puterilor Centrale morți Civili morți Imperiul Britanic: Franţa: Rusia: , etc. Total: Germania: Austro-Ungaria: Bulgaria: Turcia: Total: Germania: Austro-Ungaria: Belgia: Regatul Unit: Bulgaria: Franţa: Grecia: România: Rusia: Serbia: Turcia:


Descărcați ppt "PRIMUL RĂZBOI MONDIAL ( )"

Prezentări similare


Publicitate de la Google