Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Produsele agricole ecologice, o sansa pe piata Uniunii Europene

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Produsele agricole ecologice, o sansa pe piata Uniunii Europene"— Transcriere de prezentare:

1 Produsele agricole ecologice, o sansa pe piata Uniunii Europene
Nastasia Belc Institutul de Bioresurse Alimentare

2 Ecologizarea agriculturii vest-europene a aparut ca alternativa la agricultura conventionala, intensiva, care are tot mai multe influente negative asupra mediului inconjurator, precum si, neajunsuri in ceea ce priveste periclitatea produselor obtinute. Dupa cum se subliniaza in Reglementarea Consiliului Europei (CEE) nr.2092/1991 toate eforturile s-au concentrat asupra extensificarii productiei si aplicarii metodelor ecologice de productie. In functie de ponderea suprafetei agricole ecologice a fiecarui stat membru in suprafata agricola ecologica totala a Uniunii Europene, J.Hansen a realizat in studiul sau urmatoarea ierarhizare: Italia 26%, Austria, Germania si Spania peste 5%, iar celelalte state sub 5%.

3 Prin modul de productie ecologica se realizeaza obtinerea produselor agroalimentare ecologice de origine vegetala si animala, in stransa legatura cu mediul inconjurator si limitarea riscului poluarii, cu mentinerea fertilitatii solului. Romania dispune de conditii pentru dezvoltarea agriculturii ecologice: soluri fertile si productive intinse pe o mare suprafata de teren arabil; chimizarea si tehnologizarea nu au atins nivelurile tarilor UE; parcele care se preteaza foarte bine la aplicarea practicilor agriculturii ecologice; prin obtinerea unor produse de inalta calitate aliniate la standardele comunitare si mondiale, exploatatiile agricole familiale romanesti ar avea sanse mai mari de dezvoltare si consolidare.

4 si sporirea interesului pentru spatiul rural
cresterea suprafetelor si crearea unei piete interne de produse ecologice cu o contributie potentiala la necesitatile societatii, precum siguranta hranei si un mediu curat, contribuie la promovarea unei economii rurale viabile cu ocuparea populatiei din mediul rural si sporirea interesului pentru spatiul rural

5 SITUATIA INTERNA ACTUALA: Obiectivele strategiei ale Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale il constituie ca in anul 2005 Romania sa fie pregatita pentru a depune la Comisia Europeana dosarul pentru includerea pe lista tarilor terte. Scopul este ca treptat suprafata cultivata cu produse ecologice sa ajunga in anul 2007 la ha (1,7%) din suprafata arabila si deasemenea sa se dezvolte in paralel si sectorul de procesare.

6 Legislatia romaneasca din acest domeniu este integral armonizata cu legislatia comunitara, respectiv cu Reglementarea (CEE) nr.2092/91 al Consiliului din 24 iunie 1991 privind modul de productie ecologic al produselor agricole si prezentarea sa pe produsele agricole si alimente. Legislatia romaneasca cuprinde un numar de 6 acte normative care stabilesc: tipul de produse, reguli de etichetare, reguli de productie, sistemul de inspectie si importul din terte tari. Anexele la aceste acte legislative cuprind principiile de productie ecologica, lista produselor permise care se pot utiliza in agricultura ecologica precum si ingredientele care pot fi folosite pentru prepararea alimentelor ecologice.

7 s-a infiintat Autoritatea Nationala pentru Produse Ecologice;
s-a acreditat primul organism romanesc de inspectie si certificare; au fost agreate organisme de inspectie si certificare din strainatate pentru teritoriul Romaniei; s-au intensificat actiunile de promovare a conceptului de agricultura ecologica de catre Agentia Nationala de Consultanta Agricola, Federatia Nationala de Agricultura Ecologica, asociatiile de agricultura ecologica, institutii si statiuni de invatamant superior si cercetare, prin organizarea de: simpozioane, mese rotunde, conferinte, editare de reviste, pliante. s-au infiintat module experimentale de tip microferma ecologica, ca exemple concrete pentru producatorii care doresc sa treaca de la agricultura conventionala la cea ecologica in cadrul a diferite proiecte; s-au organizat stadii de pregatire pentru formatori producatori, procesatori si inspectori.

8 Dinamica suprafetelor agricole exploatate in sistem ecologic in perioada 2000-2003
Culturi de camp Culturi horticole

9 Dinamica efectivelor de animale exploatate in sistem ecologic in perioada 2000-2003

10 Dinamica productiilor ecologice inregistrate in perioada 2000-2003
Productie vegetala Productie animala


Descărcați ppt "Produsele agricole ecologice, o sansa pe piata Uniunii Europene"

Prezentări similare


Publicitate de la Google