Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

OUG 13 Art. I Efecte 11 Feb. 1. Nepedepsirea infractiunii de favorizare a faptuitorului 2. Modificarea infractiunii de abuz in serviciu: • paguba peste.

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "OUG 13 Art. I Efecte 11 Feb. 1. Nepedepsirea infractiunii de favorizare a faptuitorului 2. Modificarea infractiunii de abuz in serviciu: • paguba peste."— Transcriere de prezentare:

1 OUG 13 Art. I Efecte 11 Feb. 1. Nepedepsirea infractiunii de favorizare a faptuitorului 2. Modificarea infractiunii de abuz in serviciu: • paguba peste lei • actul sanctionat de catre legea penala sa reprezinte o incalcare a unor dispozitii exprese dintr-o lege/OG/OUG; • diminuarea pedepsei de la 2-7 ani la 6 luni - 3 ani alternativ cu pedeapsa amenzii penale. 3. Dezincriminarea infractiunii de neglijenta in serviciu. 4. Dezincriminarea partiala a infractiunii de conflict de interese. 5. Dezincriminarea faptei de neglijenta in serviciu si de conflict de interese in conditii art. 308 C. Pen. - functionar simplu. Se modifica Codul Penal (e.g. art Abuz in serviciu, art Neglijenta in serviciu - abogare, art Conflictul de Interese etc.)

2 OUG 13 Art. II Efecte 1 Feb. Se completeaza cazurile in care actiunea civila este lasata nesolutionata de catre instanta penala. Se stabileste durata controlului judiciar si a prelungirilor succesive (maxim 60 de zile). Lipsirea de efecte juridice a denuntului formulat mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei. 4. Completarea procedurii referitoare la mandatul de executare a pedepsei. Se modifica Codul de Procedura Penala (e.g. art. 215/1 - Durata controlului judiciar, art Denuntul etc.)

3 OUG 14 La publicarea Efecte in M.O. Art. I - OUG nr. 13/2017 se abroga
Art. II - Se modifica Codul de Procedura Penala (e.g. art. 215/1 alin 2. Durata controlului judiciar, abrogari) Art. III - Intrarea in vigoare a OUG nr. 14/2017 Art. I Abrogarea integrala a OUG nr. 13/2017. Art. II Se completeaza cazurile in care actiunea civila este lasata nesolutionata de catre instanta penala. Se stabileste durata controlului judiciar si a prelungirilor succesive (maxim 60 de zile). Se elimina restrictionarea efectelor denuntului la 6 luni (introduse prin OUG 13). 4. Se elimina completarea procedurii mandatului de executare a pedepsei (introdusa prin OUG 13).

4 OUG nr. 13/2017 nu va produce niciun efect juridic.
Parlamentul aproba OUG 14 Parlamentul NU aproba OUG 14 OUG nr. 13/2017 va produce efecte juridice, intrand in vigoare. Vor intra in vigoare toate modificarile prevazute la art. I si II din OUG nr. 13/2017. Se va putea aplica legea penala mai favorabila tuturor cauzelor penale (continut constitutiv, pedepse, eventuale dezincriminari etc.). Daca prin legea de aprobare este respinsa OUG 13/2017, aceasta isi va inceta efectele de la data legii de respingere (art. 115 din Constitutie). Orice efecte produse pana la acest moment vor putea atrage aplicarea legii penale mai favorabile. OUG nr. 13/2017 nu va produce niciun efect juridic. Nu se vor semnala situatii de aplicare a legii penale mai favorabile - OUG nr. 13/2017 neintrand niciodata in vigoare. Intra in vigoare modificarile prevazute la art. II din OUG nr. 14/2017.

5 Formulare exceptie de neconstitutionalitate ref. OUG nr. 14/2017
Avocatul Poporului (din oficiu sau la solicitarea CSM, a Procurorului General al Romaniei etc.) In caz de admitere a exceptiei de neconstitutionalitate - OUG nr. 14/2017 nu va mai produce efecte juridice (pentru viitor), iar OUG nr. 13/2017 poate deveni aplicabila. In caz de respingere a exceptiei de neconstitutionalitate - OUG nr. 14/2017 va produce in continuare efecte juridice.


Descărcați ppt "OUG 13 Art. I Efecte 11 Feb. 1. Nepedepsirea infractiunii de favorizare a faptuitorului 2. Modificarea infractiunii de abuz in serviciu: • paguba peste."

Prezentări similare


Publicitate de la Google