Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

PENDULUL LUI FOUCAULT DOCUMENTAR.

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "PENDULUL LUI FOUCAULT DOCUMENTAR."— Transcriere de prezentare:

1 PENDULUL LUI FOUCAULT DOCUMENTAR

2 Panthéon, Paris interior, pendulul lui Foucault

3 Léon Foucault Paris fizician francez care a inventat giroscopul, a aratat că Pământul se roteşte în jurul axei sale, a descoperit curenţii induşi în masele metalice care astăzi se numesc curenţii Foucault şi a determinat viteza luminii.

4 Mormântul din cimitirul Montmartre

5 Panthéon este o clădire în Cartierul Latin din Paris, Franţa
Panthéon este o clădire în Cartierul Latin din Paris, Franţa. A fost construit ca biserică dedicată sfintei Genevieve (Sainte-Geneviève), dar în ziua de astăzi combină funcţiile bisericeşti cu un loc de veci faimos. Este un exemplu a arhitecturii neoclasiciste, cu o faţadă modelată pe cea a Panteonului din Roma.

6 Anul 1851 (februarie), Paris, Panthéon
Anul 1851 (februarie), Paris, Panthéon. Fizicianul francez Léon Foucault începe demonstrarea experienţei sale celebre (care, ulterior, avea să-i poarte numele) cu urmatoarele cuvinte: „Acum vă veţi putea convinge că Pământul se roteşte”. Dispozitivul admirat cu multă curiozitate de numerosul public parisian venit în Panthéon, printre care şi viitorul împărat al Franţei Napoleon al III-lea, reprezenta o sferă metalică – ghiulea de tun- de 28 kg suspendată sub cupola clădirii de o sârmă de oţel lungă de 67 m. Fiind abătut din poziţia de echilibru, pendulul efectua oscilaţii cu amplitudinea de 6 metri. Mare a fost însă mirarea celor prezenţi când au observat că la fiecare mişcare a pendulului planul de oscilaţie a acestuia se roteşte aparent în sensul mişcării acelor de ceasornic, adică de la est spre vest, faţă de podea.

7 La Ecuator pendulul oscilează într-un plan fix.
Animaţia mişcării pendulului Foucault în Paris, forţa Coriolis deviază spre nord planul de oscilaţie Planul de oscilaţie se roteşte în sensul acelor de ceas în emisfera nordică, invers în cea sudică. La Ecuator pendulul oscilează într-un plan fix. La fiecare mişcare a pendulului planul de oscilaţie al acestuia se roteşte aparent în sensul mişcării acelor de ceasornic, adică de la est spre vest, faţă de podea.

8 Panthéon, Paris interior, pendulul lui Foucault

9 Se ştie încă de la Galilei că planul oscilaţiilor libere a pendulului gravitaţional nu poate varia. Care este explicaţia? De ce spectatorii aveau senzaţia că simt cum se roteşte Pământul sub picioare? Într-adevar, Pământul este acela care în realitate se roteşte în jurul axei sale de la vest spre est, deci se roteşte şi podeaua de sub pendul, şi acest fapt este demonstrat în mod evident de pendulul lui Foucault.

10 Animaţie ce prezintă mişcarea de rotaţie a Pământului

11 Pendulul lui Foucault făcu senzaţie la Exposition de Paris din 1851, când acesta demonstră rotaţia Pământului şi prezenţa forţei Coriolis într-un sistem de referinţă neinerţial - în mişcare de rotaţie, forţa care a determinat schimbarea planului de oscilaţie, vârful sferei descriind rozeta. Perioada de rotaţie era de 16,5s, amplitudinea de 6m şi timpul de amortizare de 6h.

12

13 De-a lungul timpului, experienţa lui Foucault a fost şi este demonstrată practic pe toate meridianele globului. Elementul de atracţie al sălii pentru vizitatorii Adunarii Generale a ONU este un pendul aurit de circa 80 kg, suspendat de o sârmă de oţel inoxidabil de circa 22 m lungime. Pendului lui Foucault instalat în catedrala Sf. Isaakie din Peterburg are lungimea de 98 m.

14 Pendulul lui Foucault la polul nord.
Pendulul oscilează într- un plan fix în raport cu stelele, în timp ce dedesubt Pământul se roteşte în mod independent.

15 Reconstituirea pendulului lui Foucault în 1995
Panthéon, Paris

16 PENDULUL LUI FOUCAULT - Muzeul de arte şi meserii din Paris

17 Pendulul lui Foucault din Franklin Institute Philadelphia

18

19

20 La începutul lunii martie 2006, la Universitatea de Stat din Moldova a fost instalat Pendulul lui Foucault. Pendulul instalat în blocul 4 al USM are dimensiuni mai modeste: lungimea firului de oţel este de 19 metri, în schimb masa sferei de plumb acoperită de cupru este de tocmai 155 kg. Aceasta masă coincide cu cei 155 de ani de când a fost lansat celebrul pendul.

21 Concepţie şi realizare RAISSA DYMNY

22


Descărcați ppt "PENDULUL LUI FOUCAULT DOCUMENTAR."

Prezentări similare


Publicitate de la Google