Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Instrument Virtual pentru Măsurarea Planeităţii Suprafeţelor

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Instrument Virtual pentru Măsurarea Planeităţii Suprafeţelor"— Transcriere de prezentare:

1 Instrument Virtual pentru Măsurarea Planeităţii Suprafeţelor

2 Instrument Virtual pentru Măsurarea Planeităţii Suprafeţelor
Măsurarea abaterilor de formă ale suprafeţelor în construcţia de maşini este o necesitate în vederea aprecierii calităţii produselor; Deşi modalitatea de apreciere a planeităţii este amănunţit descrisă în standardele de specialitate, modul efectiv de măsurare este ambiguu tratat; Toleranţa la planeitate este definită ca fiind distanţa între două plane paralele.

3 Instrument Virtual pentru Măsurarea Planeităţii Suprafeţelor
Pentru ca o suprafaţă plană să se încadreze în toleranţa la planeitate trebuie să poată fi cuprinsă integral în spaţiul dintre două plane.

4 Instrument Virtual pentru Măsurarea Planeităţii Suprafeţelor

5 Instrument Virtual pentru Măsurarea Planeităţii Suprafeţelor
Pentru măsurarea în condiţiile unei precizii riguroase se impune utilizarea unor mijloace moderne. Propunem în acest sens achiziţia computerizată a datelor şi un instrument virtual dedicat acestui scop.

6 Instrument Virtual pentru Măsurarea Planeităţii Suprafeţelor
Ipoteze de lucru punctele în care se face achiziţia de date (cele pentru care se măsoară cota Z normală la suprafaţa inspectată) sunt dispuse în nodurile unei matrice şi sunt echidistante. cele două plane reper sunt paralele cu suprafaţa de măsurat şi trec prin punctele „cel mai înalt” şi „cel mai jos” identificate prin achiziţia de date.

7 Instrument Virtual pentru Măsurarea Planeităţii Suprafeţelor
Poate fi selectată o anumită zonă dreptunghiulară a suprafeţei verificate. Doar de pe această zonă vor fi prelevate date. Descrierea acestei suprafeţe se face prin intermediul unui set minim de date:

8 Instrument Virtual pentru Măsurarea Planeităţii Suprafeţelor
Dispozitivul purtător al traductorului utilizat pentru măsurarea cotei este adus manual în poziţia în care se face prelevarea de date, iar apoi se comandă citirea şi memorarea cotei punctului curent. Preluarea valorii măsurate se face după poziţionarea corectă a dispozitivului de măsurare, la solicitarea utilizatorului, prin apăsarea unui buton de pe panoul frontal al aplicaţiei. La o astfel de declanşare se preiau 20 de valori, fiind memorată media lor.

9 Instrument Virtual pentru Măsurarea Planeităţii Suprafeţelor

10 Instrument Virtual pentru Măsurarea Planeităţii Suprafeţelor

11 Instrument Virtual pentru Măsurarea Planeităţii Suprafeţelor
Arhitectura Hardware: IV-ul pentru măsurarea planeităţii suprafeţelor necesită o arhitectură hardware relativ complexă, alcătuită din următoarele componente: calculator cu sistem de operare Windows; placă de achiziţie-distribuţie a datelor, minim AT-MIO 16; punte tensometrică; traductori adecvaţi [2]; dispozitiv de fixare a piesei/măsurare; conectică.

12 Instrument Virtual pentru Măsurarea Planeităţii Suprafeţelor
Concluzii Instrumentul virtual prezentat este util tuturor celor preocupaţi de utilizarea mijloacelor moderne de inspectare a calităţii produselor. Utilizarea IV-ului este deosebit de facilă, accesibilă şi persoanelor fără pregătire deosebită în utilizarea calculatoarelor. Totuşi, aspectele privitoare la efectuarea reglajelor preliminare, etalonarea aparaturii şi calibrarea instrumentului virtual sunt sarcini pe care trebuie să le rezolve un operator calificat în instrumentaţie virtuală.

13 Instrument Virtual pentru Măsurarea Planeităţii Suprafeţelor
Mulţumesc pentru atenţie

14

15


Descărcați ppt "Instrument Virtual pentru Măsurarea Planeităţii Suprafeţelor"

Prezentări similare


Publicitate de la Google