Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Cine sunt evreii? - o scurtă introducere

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Cine sunt evreii? - o scurtă introducere"— Transcriere de prezentare:

1 Cine sunt evreii? - o scurtă introducere www.tikvahedu.ro

2 Evrei în lume

3 Câteva informații evreii sunt un grup etnic și religios
există aproximativ 14 milioane de evrei în lume, dintre care peste 80% trăiesc în Israel și în Statele Unite aproximativ 1,5 milioane de evrei trăiesc în Europa, cei mai mulți în Franța, în Marea Britanie și în Germania în prezent, în România trăiesc doar câteva mii de evrei

4 De unde au venit?

5 Localizare Conform Bibliei, Avraam și-a condus poporul din orașul Ur în Canaan în jurul anului 1900 î.e.n. și a rămas acolo circa 100 de ani, organizând populația în cele 12 Triburi. În jurul anului 1800 î.e.n. evreii au migrat în Egipt în urma unei secete. După mulți ani, după perioada de sclavie din Egipt, Moise a scos poporul din Egipt (și din sclavie) și l-a condus prin Deșertul Sinai înapoi în Canaan. Moise a murit cu puțin timp înainte ca aceștia să ajungă în Canaan, însă Iosua i-a condus în siguranță în ceea ce ei numeau „Ținutul Promis."

6 Cronologie c î.e.n.: israeliții ajung în ținutul Canaan: începe perioada Judecătorilor c : israeliții stabilesc un regat, primul sub Saul (c ), iar apoi sub David (c ) c. 970: Fiul lui David, Solomon, devine rege. El construiește Templul din Ierusalim c. 931: După moartea lui Solomon, Israel se împarte în două regate: Iudeea la sud, Israel la nord  

7 Când au plecat și unde?

8 Invazii Când țara în care trăiești este invadată poți să alegi să o părăsești, însă de multe ori ești silit să o faci. 722 (î.e.n.) - Asirienii Asirienii, un popor puternic din nordul Mesopotamiei (astăzi, nordul Irakului), au invadat Regatul Israelului din nord și i-au deportat pe evrei în alte regiuni ale Imperiului asirian. 586 (î.e.n.) - Babilonienii După căderea Imperiului asirian, regele babilonian Nabucodonosor al II-lea, a cucerit Ierusalimul. Cei mai influenți evrei din Iudeea au fost deportați în Babilonia (aprox. Irakul de astăzi). 538 (î.e.n.) – Perșii Regele Cirus al Persiei (Iranul de astăzi) a cucerit întregul Imperiu babilonian, le-a permis evreilor să se întoarcă din Babilonia și a acceptat o formă de guvernare administrativă evreiască în Ierusalim.

9 Invazii 332 (î.e.n.) - Grecii Regele Macedoniei, Alexandru cel Mare, a cucerit Imperiul Persan și a dobândit controlul asupra Iudeii. După moartea sa, Imperiul său elenistic a fost divizat în trei regiuni, evreii fiind “striviți” între conducătorii greci aflați în concurență. 63 (î.e.n.) – Cucerirea romană Romanii au cucerit Imperiul elen seleucid, transformând ulterior Iudeea într-o provincie romană obișnuită. 66– 70 e.n și e.n. – Rebeliuni și distrugerea Israelului A urmat o serie de revolte evreiești în timpul cărora romanii au distrus Ierusalimul, ulterior redenumind teritoriul“Palaestina”.

10 Diaspora evreiască, 70-500 e.n.
Sursă:

11 Prezența evreilor pe teritoriul românesc Câteva informații
primele dovezi materiale (artefacte) ale prezenței evreilor pe teritoriul Daciei datează din epoca ocupației romane, evreii probabil ajungând pe acest teritoriu cu legiunile romane sec. XII-XIII - evrei din Ungaria s-au deplasat spre Moldova și Țara Românească din fața persecuțiilor sec XIV-XV – evrei tranzitează Moldova, Țara Românească și Bucovina atât în scopul comerțului, cât și ca mediatori ai diplomației otomane. În multe cazuri evreii au fost intermediari între domnitori români și creștinătatea occidentală documente atestă stabilirea evreilor la București în 1550 și la Iași din a doua jumătate a sec. XVI populația evreiască a Transilvaniei: 2000 în 1766, 4166 în 1789

12 în Maramureș, după 1800, are loc împământenirea evreilor, ei devenind astfel, pe lângă negustori și meșteșugari, și păstori și agricultori meșteșuguri practicate de evrei: olărit, prelucrarea metalului, fierărit, tâmplărie, prelucrarea aramei, croitorie Pentru evrei, educația era o preocupare constantă. Pentru întâia oară de la așezarea lor în regiunile carpato-dunărene, evreii dobândesc drepturi cetățenești prin Constituția României din 1923 (drepturi care au fost anulate prin măsuri restrictive și de constrângere adoptate în timpul regimurilor dictatoriale de după 1938).

13 Au fost întotdeauna bineveniți?

14 Diaspora și expulzări Diaspora evreiască 70-1497 e.n.
Sursă:

15 Expulzări Câteva exemple
Secolul al XIII-lea - evreii sunt expulzați din Anglia Secolul al XIV-lea - evreii sunt expulzați din Franța Secolul al XV-lea - evreii sunt expulzați din Spania Secolul al XVI-lea - evreii sunt expulzați din Saxonia și din Praga Secolul al XVII-lea - evreii sunt expulzați din Franța (din nou) și din Viena Secolul al XVIII-lea - evreii sunt expulzați din Ucraina/provincii ruse Secolul al XIX-lea - evreii sunt expulzați din Moscova

16 Discriminare Pe lângă expulzări, numeroase țări au adoptat, în diferite perioade de timp, și măsuri și legi discriminatorii împotriva evreilor. Iată câteva exemple (relevante mai ales pentru sec. XX) de ceea ce evreii nu aveau voie să dețină sau să facă:

17 Persecuția nazistă și Holocaustul (Shoah)

18 În timpul regimului nazist, începând cu 1933, evreii au suferit persecuții din ce în ce mai grave de la un an la altul, fiind discriminați și înlăturați din viața de zi cu zi. Acestea au fost urmate, în 1938, de prima violență în masă împotriva evreilor, “Kristallnacht”, noaptea sticlei sparte. Sursă: Perioada de discriminare și persecuții a culminat odată cu implementarea , de naziști, a Soluției Finale la ceea ce ei numeau “chestiunea evreiască”.

19 Soluția Finală Plan pentru exterminarea sistematică, prin genocid, a populației evreiești din țările europene ocupate de naziști, dus la îndeplinire prin: gazare în camioane execuții în masă trimiterea la muncă forțată a evreilor apți de muncă, până la extenuare finală detenție în lagăre de concentrare până la moarte prin înfometare sau prin boli detenție în lagăre de exterminare până la pierderea capacității de muncă, urmată de ucidere prin gazare Se estimează că șase milioane de evrei au pierit până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

20 Persecuția în România Scurt context
În timpul guvernului condus de Octavian Goga (decembrie 1937 – februarie 1938) antisemitismul a devenit o politică de stat sistematică. Exemplu de măsură îndreptată împotriva minorității evreiești: retragerea cetățeniei unui număr de de evrei Măsurile antievreiești se mențin în timpul dictaturii regale (februarie 1938 – septembrie 1940) și li se adaugă altele noi, de exemplu deposedarea evreilor de proprietăți în mediul rural În septembrie 1940, Ion Antonescu devine conducătorul statului român, continuând măsurile represive față de populația evreiască, având alături Mișcarea Legionară (Garda de Fier). În timpul Rebeliunii legionare (21-23 ianuarie 1941) are loc pogromul de la București. Antonescu anihilează Mișcarea Legionară în ianuarie 1941 și rămâne conducătorul statului până în În timpul guvernului Antonescu au loc pogromul de la Iași, deportările în Transnistria a evreilor din Basarabia și Bucovina (în 1942).

21 Zile de comemorare 27 ianuarie– începând cu 2005, Organizația Națiunilor Unite desemnează această zi drept Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. În 27 ianuarie 1945 lagărul de exterminare de la Auschwitz (în Polonia ocupată) a fost eliberat de trupele sovietice. 9 octombrie – Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului. Această dată marchează începutul deportării evreilor în Transnistria în 1942, care a fost urmată de deportări ale rromilor. Anual sunt organizate evenimente de comemorare în localități din nordul Transilvaniei, care între se afla sub administrație maghiară și de unde evreii au fost deportați la Auschwitz.

22 Memoriale Memorialul “Eva Heyman” creat în amintirea copiilor evrei deportați din Oradea la Auschwitz (proiect al Asociației Tikvah realizat în regim de voluntariat). Sculptor: Flor Kent Situat în Parcul Bălcescu, Oradea Memorialul Holocaustului, București Arhitect: Peter Jacobi

23 Cultura evreiască Scurtă prezentare
Identitatea evreiască este definită prin: o religie (monoteistă) distinctă un set distinct de tradiții, sărbători, ritualuri; un calendar distinct o limbă distinctă (ebraica) un set de valori legate de comunitate o perspectivă comună asupra Israelului, considerat patria istorică, spirituală, religioasă a tuturor evreilor Calendarul evreiesc (lunisolar)

24 Legile Torei oferă reguli referitoare la conduita vieții de zi cu zi (viața religioasă, obiceiuri domestice, educație, creșterea copiilor, naștere, căsătorie, tradiții legate de înmormântare etc.). Inevitabil, există diferențe culturale între diferite populații evreiești ca urmare a influențelor diferite din țările în care au trăit. O persoană este considerată evreu prin naștere (tradițional, pe linie maternă) sau prin convertire. Reading from the Torah Citind din Tora

25 Menora Mezuza Marea Sinagogă Ortodoxă din Oradea Kippa Yad (arătător)

26 Bibliografie Victor Neumann, Istoria evreilor din România
Shalom! Despre iudaism și viață evreiască, expoziție realizată de Asociația Tikvah

27 Resursă realizată de Asociația Tikvah
Cu sprijinul financiar al: Joods Humanitair Fonds Bernard Charitable Trust


Descărcați ppt "Cine sunt evreii? - o scurtă introducere"

Prezentări similare


Publicitate de la Google