Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Caracteristicile si beneficiile unei retele Lan

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Caracteristicile si beneficiile unei retele Lan"— Transcriere de prezentare:

1 Caracteristicile si beneficiile unei retele Lan
Profesor coordonator: prof. ARDELEAN ADRIAN EUGEN Elev: TATH R ALEXANDRU DUMITRU Clasa a XII-a A

2 Reţeaua de calculatoare reprezintă un ansamblu de calculatoare interconectate prin intermediul unor medii de comunicaţie, asigurându-se în.. acest fel utilizarea în comun de către un numar mare de utilizatori a tuturor resurselor fizice(hardware), logice (software şi aplicaţii de bază) şi informaţionale (baze de date)de care dispune ansamblul de calculatoare conectate.

3 Principalele componente ale unei reţele de calculatoare sunt:
Placa de reţea Cabluri de reţea Hub(Cutia centrala a reţelei) sau concentrator Punţi Switch Router(repartitor) Modem Transceiver Terminator Conector

4 Clasificarea reţelelor
După tehnologia de transmisie: - reţele cu difuzare (broadcast); - reţele punct - la - punct; După scara la care operează reţeaua (distanţa); - reţele locale LAN; - reţele metropolitane MAN; - reţele de arie întinsă WAN; - Internet-ul; După topologie: - reţele tip magistrală (bus); - reţele tip stea (star); - reţele tip inel (ring); - reţele combinate.; După tipul sistemului de operare utilizat: - reţele peer-to-peer; - reţele bazate pe server.

5 Reţele de tip magistrală
În cadrul acestui tip de reţele toate calculatoarele sunt interconectate la cablul principal al reţelei. Calculatoarele conectate în acest tip de reţea au acces în mod egal la toate resursele reţelei.

6 Reţele de tip stea Acest tip de reţea face legatura între calculatoare prin intermediul unui concentrator sau hub.reţelele care au această topologie oferă administrare centralizată.

7 Reţele de tip ring Tipul de reţea circular face legătura între calculatoare prin intermediul unui port de intrare (In Port) şi a unui port de ieşire (Out Port). În această configuraţie fiecare calculator transmite date către următorul calculator din reţea prin portul de ieşire al calculatorului nostru către portul de intrare al calculatorului adresat.

8 Reţele cu difuzare (broadcast) sunt acele reţele care au un singur canal de comunicaţie care este partajat (este accesibil) de toate calculatoarele din reţea. Topologia satelit Magistrală comună Topologia inel

9 Reţele punct la punct sunt acele reţele care dispun de numeroase conexiuni între perechi de calculatoare individuale Structură centralizată(stea); Structură completă..(multistea) Structură tip..buclă..(inel) Structură ierarhizată..(arbore)

10 Pentru utilizarea eficientă a resurselor sistemului de calcul, unele sisteme de operare pot gestiona execuţia concurentă a mai multor procese, asigurând proceselor din sistem accesul concurent la resursele sistemului sau partajarea resurselor. - monotasking, care nu asigură execuţia concurentă şi nici partajarea resurselor între mai multe procese. Sub controlul unui sistem de operare monotasking, la un moment dat, în sistemul de calcul se poate executa un singur program; - multitasking sunt acele sisteme de operare care asigură execuţia concurentă a mai multor procese care există concomitent în sistem.

11 CD-ul – până la apariţia DVD-ului a fost cel mai folosit mijloc de stocare a informaţiei pe suport digital. Cd-rom-ul este partea hardware folosită pentru citirea cd-urilor, Cd Writer-ul este unitatea folosită pentru scrierea şi citirea CD-urilor. (capacitate 700 Mb)

12 DVD-ul – în prezent este cel mai popular suport pentru stocarea informaţiei; are aceleaşi dimensiuni ca şi CD-ul, dar capacitatea de stocare este de peste 6 ori mai mare;

13 Blu-ray-ul – este ultima tehnologie lansată pe piaţa de stocare a informaţiei digitale şi a formatelor video high definition. Bd-rom-ul este folosit pentru citirea discurilor, iar BD-writer-ul este folosit pentru scriere şi citire. (Capacitatea unui disc blu-ray cu un singur strat este 25 Gb, iar cu două straturi este 50 Gb).

14 HD DVD – este un disc de densitate optică mare (up-grade al DVD-ului) o versiune îmbunătăţită a DVD-ului.

15 USB flash drive-ul (stick-ul) – este o componentă folosită de asemenea pentru stocarea informaţiei, compusă dintr-o memorie integrată ce se poate conecta la orice sistem de calcul printr-o iesire USB, este mic, uşor şi poate fi rescris la infinit. (Capcitatea diferă de la 128 Mb până la 64 Gb). Floppy disk-ul este o componentă pentru stocarea informaţiei. În acest moment este complet depasită deorece poate oferi doar 1,38 Mb spaţiu pentru stocare.

16 Plotter-ul se utilizează de obicei în domeniul industrial, deoarece oferă utilizatorilor posibilităţi de tipărire pe formate de dimensiuni mai mari decât formatul A0. Imprimanta reţelei este un printer partajat care oferă la toti utilizatorii reţelei posibilitatea de tipărire

17 Serverul este un dispozitiv (calculator) din reţea destinat satisfacerii diverselor servicii necesare într-o reţea LAN. În funcţie de serviciile pe care le oferă serverele, acestea pot fi : servere de fişiere, servere de tipărire şi servere de aplicaţii.


Descărcați ppt "Caracteristicile si beneficiile unei retele Lan"

Prezentări similare


Publicitate de la Google