Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Introducere in Geoinformatica

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Introducere in Geoinformatica"— Transcriere de prezentare:

1 Introducere in Geoinformatica
Baza de data RASTER Sistemul VECTOR Resurse de baze de date free Software Android QGIS, Aplicatii

2 Geoinformatica Geoinformatica este stiinta și tehnologia care dezvolta si utilizeaza informatica pentru a aborda problemele legate de geografie , cartografie , geostiinta și ramurile conexe ale stiintei si ingineriei. Filialele de geoinformatica includ: Cartografie Geodezie Sisteme globale de navigatie prin satelit Fotogrammetrie Teledetectie Analiza spatiala Cartografierea web

3 Datele spatiale constituie baza de date cu care se opereaza softurile si contine harti sub forma digitala. Acestea sunt materializate prin fisiere continute intr-o baza de date spatiale. Dupa experiente indelungate s-a convenit ca reprezentarea interna a unei harti sa se faca in 2 sisteme: -sistemul vector sistemul raster

4 In sistemul raster imaginile sunt construite din celule: pixeli
Este cel mai mic element de pe o suprafata de afisare; O celula nu are decat o singura valoare si aceasta este variabila pe toata suprafata celulei; Pozitia ei este definita prin numar de linie si numar de coloana intr-o imagine si numai una. Tipuri de fisiere de stocare a datelor RASTER: JPG, MrSID, TIF, GEOTIF, ECW, PRJ, GEOPDF. Principalele avantaje: fiecare pixel din imagine trebuie codificat, diferenta intre capacitatea de memorie nu este semnificativa pentru hartile mici dar pentru cele mari ea devine foarte importanta.

5 Sistemul vectorial se bazeaza pe 5 primitive grafice
Punctul; Linia- formata din unirea punctelor; Nodul- punct care marcheaza capetele unei linii sau se afla la contactul dintre linii; Poligonul- arie delimitate de linii; Corpul- volum determinat de suprafete. Tipuri de fisiere de stocare a datelor vectoriale: shapefile, coverage, geodatabase, dwg, dxf ( dezvoltat de AutoCad) Principalele avantaje ale sistemului vector: memorarea datelor este mai eficienta, se foloseste de regula in realizarea hartilor la scara mare.

6 RESURSE DE BAZE GEOGRAFICE
Geospatial.org rsitate/114 trasee montane date vectoriale spatiale pentru ape, populatie, calitatea mediului oads/date in format VECTOR baze de date in fotmat RASTER, imagini satelitare de la toate misiunile Landsat).

7 Software Android Android este o platforma software si un sistem de operare pentru dispositive si telefoane mobile bazata pe nucleul Linux dezvoltat initial de Compania Google, iar mai tarziu de Open Handset Alliance. Aplicatiile android pot fi descarcate si instalate din diverse surse; Free to use Distance Formula Coordinates calculate rotation Polar calculates Mobile Cogo Mobile Topographer

8 QGIS QGIS este un sistem geografic informational cu sursa deschisa, popular, cu capabilitati avansate. Acest sistem e utilizat pentru a crea, stoca, a analiza și prelucra informații distribuite spațial printr-un proces computerizat. Tehnologia QGIS poate fi utilizată în diverse domenii științifice cum ar fi: managementul resurselor, studii de impact asupra mediului, cartografie, planificarea rutelor.

9 Aplicatie QGIS SURSA DE DATE: https://www.naturalearthdata.com/
Descarcati Natural Earth Quickstart Kit. Crearea hartii Japoniei, decorata cu elementele componente ale unei harti, grila, sageata nordului, scara și etichetele.


Descărcați ppt "Introducere in Geoinformatica"

Prezentări similare


Publicitate de la Google