Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

ALBUMIŢA FLOAREA DE COLŢ

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "ALBUMIŢA FLOAREA DE COLŢ"— Transcriere de prezentare:

1 ALBUMIŢA FLOAREA DE COLŢ
FLOAREA DE COLŢ / ALBUMIŢA Această rară şi gingaşă specie se mai numeşte Albumeală, Steluţă, Floarea reginei. Steluţa albă, îmblănită, de o aleasă delicateţe, pe care amatorii o numesc “floare” este în realitate o grupă întreagă de inflorescenţe. Originară din Asia Centrală, în ţara noastră planta apare pe rocile calcaroase ale celor mai înalţi munţi. Este ocrotită în toată ţara încă din anul 1931, fiind declarată MONUMENT AL NATURII. Inflorescenţa în formă de stea a fost adoptată ca simbol al ocrotirii naturii în România. LEONTOPODIUM ALPINUM LEONTOPODIUM ALPINUM ALBUMIŢA FLOAREA DE COLŢ

2 GAROFIŢA PIETREI CRAIULUI
DIANTHUS CALLIZONUS Înfloreşte în iulie-august. Se presupune că ar fi o specie relictă care a evoluat izolat în Munţii Piatra Craiului. Brânele şi stâncăriile versantului vestic al Masivului Piatra Craiului sunt unicul loc din lume unde creşte această frumoasă garofiţă decretată MONUMENT AL NATURII.

3 BUJOR ROMÂNESC PAEONIA PEREGRINA var. ROMANICA Bujorul românesc înfloreşte în mai şi iunie. Creşte spontan în regiunile extracarpatice, sudice ale ţării, prin poieni şi la margini de păduri. Florile mari, de 6-7 cm în diametru, sângerii, sunt foarte atrăgătoare, motiv pentru care planta a fost recoltată abuziv. Începând cu anul 1939 bujorul românesc este ocrotit prin lege.

4 CYPRIPEDIUM CALCEOLUS CYPRIPEDIUM CALCEOLUS
Este una dintre cele mai frumoase flori din ţara noastră.."Când o vezi pentru întaia oară, te opreşti ca în faţa unui tablou vestit. Deodata nu-ţi dai seama: e o bijuterie de safire, rubine şi diamante,cum pare când picătura de rouă se opreşte în corola ei,sau un fluture rar, ori un colibri ratacit în plaiurile noastre". (Ion Simionescu). Creşte în locurile umbroase ale pădurii pe un sol calcaros. Primăvara, dupa topirea zăpezii,eleganta orhidee răsare din rizomul subteran.Pe tulpina se dezvolta 4-5 frunze,cu nervuri proeminente iar in vârful ei apare o singură floare (foarte rar doua). De o frumuseţe neasemuită floarea pare un papucel de catifea, pentru o prinţesă din basme. Buza de jos a florii(labelul)e ca un balonaş galben, stropit pe dinăuntru cu puncte si linii rubinii. Înăuntrul lui e ascuns nectarul mult căutat de insecte. Pe laturi o înconjoară patru petale brune-purpurii. Supranumită si "Don Quijote" vegetal, această plantă a fost culeasă fara milă dispărând din multe regiuni ale ţării. PAPUCUL DOAMNEI CYPRIPEDIUM CALCEOLUS PAPUCUL DOAMNEI CYPRIPEDIUM CALCEOLUS

5 SÂNGELE-VOINICULUI NIGRITELLA RUBRA Este o plantă din familia orhideelor. Florile, foarte mici si numeroase, sunt strânse la vârful tulpinii într-un ghem oval, de culoare roşie - purpurie întunecată, care răspândesc un puternic şi foarte plăcut parfum de vanilie. Înfloreşte în iunie - august. Este destul de rară şi este localizată în locuri ierboase, însorite, mai ales in pajiştile şi pe brânele nepăşunate. Este o plantă MONUMENT AL NATURII şi este ocrotită prin lege.

6 BUJOR DE CÂMP - PAEONIA TENUIFOLIA
Prin lunile aprilie şi mai, când înfloreşte, planta umple câmpurile cu jarul florilor ei trandafirii. Această specie se întâlneşte sporadic pe dealuri însorite din zona de stepă a ţării: Turnu-Severin; Greci, lângă Măcin; Basarabi, aproape de Constanţa; Transilvania, la Zau de Câmpie.

7 TISA - TAXUS BACCATA Arbust sau arbore (10-20/25m). În ţara noastră se găseşte în etajul montan dar coboară şi la dealuri. Adeseori se cultivă ca arbore / arbust ornamental sau pentru garduri vii. Creşte foarte încet, dar are o viaţă foarte lungă, ajungând până la 2000 – 3000 de ani. Toate părţile plantei, afară de aril (cupa roşie care înveleşte sămânţa), sunt toxice. La noi tisa a devenit tot mai rară, în unele locuri a fost adeseori exterminată. Pentru salvarea de la pieire, tisa a fost declarată MONUMENT AL NATURII fiind pusă sub ocrotirea legii.

8 SMIRDARUL / BUJORUL DE MUNTE RHODODENDRON KOTSCHYI
Smirdarul (Rhododendron kotschyi) este un arbust de 50 cm cu frunze eliptice, persistente şi flori roşii purpurii sau roz aprins, mai rar albe; prefera locurile stâncoase din etajul alpin. Se întâlneşte în Carpaţii Orientali şi Meridionali. Adeseori se asociază cu afinul şi cu merişorul. Înfloreşte în iunie - iulie. Vara, muntele acoperit de smirdar încărcat cu flori roşii-purpurii, reprezintă o mare atracţie turistică. Din flori se prepară o dulceaţă apreciată. Este ocrotit prin lege.

9 NYMPHAEA LOTUS var. THERMALIS
NUFĂR TERMAL / DREŢE NYMPHAEA LOTUS var. THERMALIS  Rezervaţia Naturalǎ "Pârâul Peţea" Bǎile 1 Mai de lângă Oradea este renumită prin nufărul tropical (dreţe) care supravieţuieşte de aproximativ de ani în această zonă a globului datorită izvoarelor termale care alimentează pârâul Peţea. Frunzele plutitoare, circulare au cm în diametru. Florile alb-gălbui cu un diametru de aproape 20 cm , slab parfumate, înfloresc din iulie până în septembrie. Floarea stă deasupra apei 4-7 zile, fiind deschisă de la ora 21 până a doua zi pe la ora 10, în restul zilei rămânând închisă.


Descărcați ppt "ALBUMIŢA FLOAREA DE COLŢ"

Prezentări similare


Publicitate de la Google