Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Protejarea mediului înconjurător Liceul Tehnologic “Ion Nistor”

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Protejarea mediului înconjurător Liceul Tehnologic “Ion Nistor”"— Transcriere de prezentare:

1 Protejarea mediului înconjurător Liceul Tehnologic “Ion Nistor”
Realizat de Hasna Cătălin clasa a X-a A Protejarea mediului înconjurător

2 Cuprins 1. Mediul înconjurător 2. Influenţa irigaţiei asupra factorilor de mediu 3. Ponderea padurilor pe principalele forme de relief 4.Reguli pentru a proteja natura 5.Apa 6.Sfaturi Utile

3 Mediul înconjurător Pana nu demult resursele naturale regenerabile ale Terrei erau suficiente pentru nevoile omenirii.In prezent, ca urmare a exploziei demografice si a dezvoltarii fara precedent a tuturor ramurilor de activitate, necesarul de materie prima si energie pentru productia de bunuri a crescut mult, iar exploatarea intensa a resurselor pamantului releva, tot mai evident, un dezechilibru ecologic.

4 Pe parcurs, omul si-a creat un mediu propriu de viata, cel artificial, alcatuit din casele, curtile si culturile de cereale, animale si cladiri publice. Azi, mediul nostru de viata este un amestec de natura si ansamblu artificial, la tara fiind mai aproape de natura, iar la oras, de mediul artificial. Dar oricum ar fi mediul, el trebuie sa ne asigure oxigenul pe care-l putem respira, apa curata care inlesneste transportul la celulele corpului, al substantelor care realizeaza metabolismul nostru. Mediul in care s-a dezvoltat omul a fost natura cu: padurile, poienile, campiile, pasunile ei verzi, izvoarele, raurile, florile si animalele.

5 Influenţa irigaţiei asupra factorilor de mediu
Ţara Suprafaţa (mil. ha) %din suprafaţa irigatǎ Irigatǎ Afectatǎ de salinizare India 54,0 5,4 10,00 China 47,0 7,0 14,89 Fosta URSS 20,8 2,5 12,02 USA 19,3 5,2 26,94 Pakistan 16,0 3,2 20,00

6 Numarul oamenilor creste mereu, iar dezvoltarea industriala face ca satele sa se schimbe in orase, iar orasele in metropole. Spatiul pentru noile cladiri este luat tot din natura. Ca urmare a acestor actiuni, natura se micsoreaza ca intindere si, o data cu aceasta industrializare, unele produse folositoare produc si o seama de reziduuri care sunt toxice si daunatoare vietii omului, plantelor si animalelor.

7 De la începutul secolului XX şi până astăzi, temperatura a tot crescut cu repeziciune. În Europa, numărul dezastrelor naturale legate de climă s-a dublat în anii ’90 în comparaţie cu deceniul anterior. Nivelul apei şi mărilor este în creştere – fapt alarmant pentru locuitorii zonelor joase, iar calota glaciară s-a redus cu 10% faţă de mijlocul anilor Pe termen lung, schimbările climatice ar putea determina catastrofe majore, cum ar fi reducerea rezervelor de hrană şi de apă, ceea ce ar duce la apariţia conflictelor pe glob şi la dispariţia multor specii de animale şi de plante sălbatice, incapabile să supravieţuiască la temperaturi mai ridicate. Dacă nu acţionăm pentru stoparea climei sau a încălzirii globale, lumea pe care o ştim se va schimba, făcând ca viaţa să devină mai grea pentru noi toţi.

8 Distributia padurilor dupa principalele forme de relief ale judetului se prezinta astfel: in zona de munte 25%, in zona de deal si Subcarpati 41%, la campie 34%. Rolul padurilor montane şi de campie este esential pentru clima Ponderea padurilor pe principalele forme de relief

9 Reguli pentru a proteja natura
1. Reciclare 2. Refolosire 3. Reducere (econimisirea resurselor finite) 4. Evitarea poluarii 5. Strangerea gunoiului lasat de altii (sunt necesare sacrificii dar asta e) 6. Reducerea despaduritului (limitarea taierii copacilor) 7. Vanatul si pesuitul cu o anumita masura 8. Protejarea animalelor si ale plantelor ocrotite prin lege 9. Utilizarea cosurilor speciale pentru fabrici, combinate si uzine 10. Nu calcati spatiul verde (in zonele protejate) 11. Raspandeste aceste idei prietenilor pentru o viata mai buna

10 1,2 miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă
1,2 miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă. Dacă temperatura la nivel global continuă să crească, este foarte probabil că lor li se vor adăuga alţi 2,4 miliarde de oameni.

11 Sfaturi Utile 1)Vrei un ceai? Atunci foloseşte numai atâta apă cât ai nevoie, nu umple ibricul până sus. 2)Zborul cu avionul produce creşterea cea mai rapidă a emisiei de CO2. Ce-ar fi să îţi petreci vacanţa în ţara ta sau să descoperi o altă parte a Europei călătorind cu trenul? Automobilele produc 10% din emisiile de CO2, în UE. De ce să nu mergi cu mijloacele de transport în comun? Ori să mergi cu bicicleta sau pe jos, opţiuni mult mai sănătoase şi mai ieftine. 3)Dacă intenţionezi să cumperi un frigider nou, o maşină de spălat sau alte aparate casnice, verifică eticheta de eficienţă energetică, obligatorie în Europa, care arată dacă acestea fac parte din categoria de eficienţă economică “A”. Clasa “A” arată o eficienţă energetică ridicată.

12 4)Cumpără becuri economice
4)Cumpără becuri economice. Ele costă mai mult decât becurile obişnuite, dar fac toţi banii, pentru că au o durată de funcţionare mai mare şi consumă de cinci ori mai puţină energie. 5)Nu exagera cu încălzirea casei tale. Reducerea temperaturii cu doar 1°C poate micşora cu până la 7% factura de energie a familiei tale. 6)Dacă ai de gând să cumperi o maşină nouă, cumpără un model mic, cu consum redus de combustibil, Toate automobilele noi poartă o etichetă pe care este înscrisă cantitatea de CO2 emisă în aer. 7)Nu pune mâncarea în frigider când e fierbinte sau caldă; las-o mai întâi să se răcească. 8)Caută produsele cu eticheta ecologică europeană – o floare mică. Ea arată că produsele respective sunt ecologice şi că protejează mediul mai mult decât cele fără etichetă. 9)Când aeriseşti casa, pentru a nu fi nevoit să utilizezi ulterior în mod excesiv instalaţiile de încălzire/răcire, lasă fereastra deschisă numai câteva minute.

13 APA Apa este una dintre cele mai preţioase resurse naturale. Nu putem trăi fără ea, dar ne comportăm de parcă ni se cuvine. Apa de la robinet este bună de băut aproape peste tot în Europa, dar, înainte de a fi trimisă prin conducte, ea trebuie tratată. Acesta este un procedeu costisitor, dar necesar, deoarece apa poate fi contaminată de îngrăşăminte, pesticide, substanţe chimice industriale sau de germeni de la gunoaiele umane sau animale. Principalii poluanţi sunt îngăşămintele şi pesticidele. La contactul cu apal, ele sunt transportate spre râuri şi fluvii şi de acolo în mare. Reducerea poluării este extrem de importantă, nu numai pentru conservarea rezervelor de apă potabilă, ci şi pentru protecţia animalelor care trăiesc în râuri, în lacuri şi în mări.

14 Referinte

15 De ce am ales acest proiect?
“Omul nu poate să supravețuiască fără natură,pe când natura poate exista și fără prezența oamenilor”  “Natura este arta lui Dumnzeu cel veşnic ” zicea Dante Aligheri. Şi de felul cum protejăm această artă pe care totuşi gratis am primit-o, aşa o vom avea. 


Descărcați ppt "Protejarea mediului înconjurător Liceul Tehnologic “Ion Nistor”"

Prezentări similare


Publicitate de la Google