Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

SERVICIUL COMBATEREA INFRACŢIONALITĂŢII TRANSFRONTALIERE

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "SERVICIUL COMBATEREA INFRACŢIONALITĂŢII TRANSFRONTALIERE"— Transcriere de prezentare:

1 SERVICIUL COMBATEREA INFRACŢIONALITĂŢII TRANSFRONTALIERE
R O M Â N I A MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI DE FRONTIERĂ ROMÂNE SERVICIUL COMBATEREA INFRACŢIONALITĂŢII TRANSFRONTALIERE COMPARTIMENTUL PENTRU COMBATEREA INFRACŢIUNILOR LA REGIMUL DREPTURILOR DE PROPRIETATE INTELECTUALĂ

2 CAZURI DE BUNURI CONTRAFĂCUTE STATISTICI ŞI CAZURI REALE
R O M Â N I A MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI DE FRONTIERĂ ROMÂNE CAZURI DE BUNURI CONTRAFĂCUTE STATISTICI ŞI CAZURI REALE

3 MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ
ROMÂNIA MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ România devine un factor important în lupta internaţională împotriva contrafacerilor, bazându-se pe următoarele considerente: România, în general, nu poate fi considerată ca fiind o sursă de produse contrafăcute; România este o importantă ţară de tranzit pentru produsele venind din spaţiul ex-sovietic, din Orientul Apropiat, şi cel îndepărtat (China); România a adoptat cadrul legislativ necesar luptei împotriva contrafacerilor, acesta perfecţionându-se continuu conform cu cerinţele internaţionale din acest domeniu; România este considerată ca fiind o ţară ce poate juca un rol important în organizarea unei reţele de luptă împotriva contrafacerilor.

4 S.C.I.T. PRODUSE CONTRAFĂCUTE ŞI PIRATATE
Principalele rute de introducere in România a produselor contrafăcute si piratate DVD-uri, Cd-uri, Tigari, din Transnistria, Belarus si Rusia, Textile din China via R. Moldova Textile China Textile, incaltaminte Turcia Principalele produse contrafăcute S.C.I.T.

5 MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ
ROMÂNIA MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ Protejarea drepturilor de proprietate intelectuală ca formă de acţiune a instituţiilor statului cu atribuţii în acest sens, aflată în atenţia organismelor internaţionale precum şi a evaluatorilor Uniunii Europene, a fost abordată de Poliţia de Frontieră Română ca o problemă prioritară, sens în care au fost executate numeroase acţiuni la nivel naţional.

6 MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ
ROMÂNIA MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ ANUL 2004 S.C.I.T.

7 MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ
ROMÂNIA MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ În ianuarie 2004 au început cercetările penale într-un dosar în care erau implicate mai multe firme importatoare de mărfuri contrafăcute, firmele ale căror mărci şi însemne au fost contrafăcute fiind FENDI, LOUIS VUITTON, CHANNEL, GIANNI VERSACE.

8 MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ
ROMÂNIA MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ În acest context ofiţerii S.C.I.T. din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră au acţionat pe linia stopării fenomenului de contrafacere şi piraterie, iar în luna iunie 2004 s-a început urmărirea penală împotriva numitului POPA GABRIEL, administrator al S.C. DAPOGAB TRANS S.R.L., pentru săvârşirea infracţiunilor de concurenţă neloială şi nerespectarea indicaţiilor geografice şi a mărcilor, care a importat în luna mai 2004 peste 9500 produse de îmbrăcăminte şi încălţăminte contrafăcute, purtând mărci protejate, valoarea acestora fiind de aproximativ euro.

9 MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ
ROMÂNIA MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ Dosarul a fost înaintat instanţelor judecătoreşti, urmand a se pronunţa sentinţa.

10 MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ
ROMÂNIA MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ În baza unor informaţii deţinute de ofiţerii S.C.I.T. din cadrul I.G.P.F., în luna septembrie 2004 împreună cu procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, beneficiind şi de sprijinul RO-ACT, a fost organizată o acţiune finalizată cu prinderea în flagrant a numitului D.D., care producea şi comercializa produse audio video contrafăcute. Valoarea mărfurilor ridicate în vederea confiscării, peste 2200 unităţi CD-uri şi DVD-uri precum şi aparatura aferentă, fiind de aproximativ 1,5 miliarde lei.

11 CAPTURĂ DE DVD-URI ŞI VCD-URI LA IAŞI
( VALOARE APROXIMATIVĂ DE 1,5 MILIARDE LEI ) ACŢIUNE REALIZATĂ SUB STRICTA SUPRAVEGHERE A PARCHETULUI DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL IAŞI ŞI CU SPRIJINUL RO - ACT

12 MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ
ROMÂNIA MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ ANUL 2005 S.C.I.T.

13 MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ
ROMÂNIA MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ Pe fondul cazului mai sus menţionat, în luna iunie 2005 împreună cu procurorul desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, ofiţeri ai D.P.F. Iaşi cu sprijinul RO-ACT, au organizat o acţiune finalizată prin descinderea la domiciliile unor suspecţi, care produceau şi comercializau produse audio video contrafăcute. Valoarea mărfurilor ridicate în vederea confiscării, peste 2200 unităţi CD-uri şi DVD-uri precum şi aparatura aferentă, fiind de aproximativ 3 miliarde lei.

14 unitatea PC, monitorul, modemul si imprimanta,
descoperite în apartament. balconul apartamentului unde au fost descoperite sacoşe cu C.D.-uri, cartuşe imprimanta, cabluri conexiune,liste cu muzica si filme.

15 mapele cu liste filme şi muzică şi o mapă suport cu CD-uri

16 debaraua din holul apartamentului cu detalii ale obiectelor găsite în aceasta

17 unitatile PC, monitorul, imprimanta, descoperite în apartament
detalii a rafturilor biroului in care au fost gasite C.D.-urile

18 biblioteca din dormitorul apartamentului unde au fost gasite C.D.-uri
unitatile P.C. si cantitatea de C.D.-uri descoperite

19 MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ
ROMÂNIA MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ În baza unor informaţii deţinute de ofiţerii S.C.I.T. din cadrul I.G.P.F., în luna ianuarie 2005, a fost organizată o acţiune finalizată cu reţinerea pe şoseaua de centură a Municipiului Bucureşti a două autocamioane încărcate cu produse de îmbrăcăminte contrafăcute (acestea având liberul de vamă). Au fost astfel ridicate în vederea cercetărilor bucăţi pantaloni blue jeans contrafăcuţi, care erau inscripţionaţi cu mărci protejate (ARMANI, DOLCE&GABBANA, GUCCI, DIESEL, NIKE, PUMA, TOMMY HILFIGER, HUGO BOSS ), în valoare de aproximativ USD (valoare de piaţă). Prejudiciul solicitat de firmele prejudiciate se ridică, până în prezent,la EURO. Cercetările în dosar se efectuează sub supravegherea procurorului desemnat de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

20

21 MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ
ROMÂNIA MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ În luna iunie a anului 2005 fost organizată o acţiune în incinta Biroului Vamal Băneasa, unde sub supravegherea procurorului de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Municipiului Bucureşti, a fost efectuat un control asupra unui autocamion care venea din Turcia, fiind descoperită cantitatea de parfumuri suspecte de a fi contrafăcute, toate purtând mărci protejate.

22 MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ
ROMÂNIA MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ ANUL 2006 S.C.I.T.

23 MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ
ROMÂNIA MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ În cadrul măsurilor de prevenire şi combatere a infracţiunilor de contrafacere a unor mărci protejate, prevăzute în Strategia Naţională în Domeniul Proprietăţii Intelectuale, sub directa coordonare a procurorilor desemnaţi din cadrul Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, în colaborare cu Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor au reuşit documentarea activităţii infracţionale a trei societăţi comerciale româneşti ce vindeau în regim duty-free produse din tutun ce aduceau atingere dreptului de proprietate intelectuală. Aceste activităţi erau desfăşurate în punctele de lucru ale societăţilor, în cauză fiind depistate aproximativ de pachete de ţigări contrafăcute. S.C.I.T.

24 MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ
ROMÂNIA MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ Acţiunea s-a desfăşurat pe raza a 7 judeţe, 14 puncte de trecere a frontierei şi două Zone Libere (Curtici şi Constanţa Sud Agigea), fiind indisponibilizate pachete de ţigări, din care pachete ţigări marca Ronson, pachete ţigări marca Sovereign şi pachete ţigări marca Memphis, în valoare totală de aproximativ euro. În cauză a fost întocmit dosar penal, fiind continuate cercetările pentru documentarea tuturor activităţilor infracţionale pe linia contrafacerii unei mărci înregistrate, în vederea finalizării cazului si luării masurilor legale ce se impun. S.C.I.T.

25 MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ
ROMÂNIA MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ pChris Harrison Deputy Director HM Revenue &Customs Custom House 20 Lower Thames Street London, EC3R 6EE Dear Mr Pop, I am writing to thank you for the assistance provided by your service to HMRC in the seizure on 19th January 2006 of over 38 million counterfeit cigarettes from various locations in Romania. The seizure represents an excellent result and is a wonderful example of international co­operation between Romania and the United Kingdom. As you know, HMRC is opening a Fiscal Liaison Office in the British Embassy in Bucharest later this year. This seizure reinforces our confidence in your service's commitment to working with us to tackle tobacco smuggling and organised crime. Yours sincerely, Chris Harrison Deputy Director HM Revenue & Customs S.C.I.T.

26 MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ
ROMÂNIA MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ La data de la P.T.F. Albiţa, cadrele poliţiei de frontieră împreună cu lucrătorii vamali, au efectuat un control asupra unui autocamion ce venea din Turcia, despre care se deţineau informaţii că ar transporta produse contrafăcute. Cu ocazia controlului au fost identificate şi inventariate mai multe produse suspecte de a fi contrafăcute, după cum urmează: flacoane parfumuri inscripţionate cu mărci protejate internaţional; 6699 articole de îmbrăcăminte, încălţăminte şi marochinărie inscripţionate cu mărci protejate internaţional. Dând dovadă de profesionalism şi de implicare în lupta de combatere a infracţiunilor la regimul Drepturilor de Proprietate Intelectuală, sub supravegherea procurorilor, cadrele Poliţiei de Frontieră Vaslui, au identificat în data de , alte două autocamioane suspecte. S.C.I.T.

27 MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ
ROMÂNIA MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ Cu ocazia controlului acestor autocamioane, s-a constatat faptul că acestea erau încărcate cu produse cosmetice şi de parfumerie, inscripţionate cu mărci protejate internaţional. Valoarea totală a bunurilor indisponibilizate, este de aproximativ euro, fiind întocmită lucrare penală în cauză. Din declaraţiile persoanelor implicate, a rezultat că aceste autocamioane, fac parte dintr-un convoi de 8 camioane, restul de 5 fiind în Bulgaria în aşteptare. Acestea au fost date în consemn, fiind depistate 3 la PTF Halmeu, unul la PTF Negru Vodă, iar ultimul la PTF Siret. În toate camioanele au fost depistate mărfuri contrafăcute (articole de îmbrăcăminte, încălţăminte şi parfumuri), în valoare de peste euro. S.C.I.T.

28 MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ
ROMÂNIA MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ La data de , pe platforma de pe bd. Theodor Pallady, nr. 45 (zona Policolor), cu sprijinul RO-ACT România şi sub supravegherea procurorului desemnat de Parchetul de pe lânga Tribunalul Bucureşti, Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor s-a procedat la distrugerea, în conformitate cu prevederile legale, a produselor piratate. Cu aceasta ocazie, s-au distrus peste de DVD-uri şi CD-uri contrafacute (aproximativ 1 tonă), marfuri care au fost depistate de poliţia de frontieră, în colaborare cu organizaţiile cu atribuţii în domeniul protejării drepturilor de proprietate intelectuală.

29

30 MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ
ROMÂNIA MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ La data de cadrele poliţiei de frontieră au oprit în trafic autocamionul cu numărul de înmatriculare B-97-UCA care a intrat în ţară în aceeaşi zi prin P.T.F. Ostrov. Cu ocazia unui control de rutină asupra cabinei şoferului şi a lăzii cu scule a autocamionului, au fost descoperite în locaşuri special amenajate mai multe categorii de bunuri printre care enumerăm: - 6 centrale termice de apartament; - 200 buc. sticle a 100 ml cu parfumuri contrafăcute purtând mărci protejate internaţional; - piese şi subansamble auto; - băuturi alcoolice.

31 MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ
ROMÂNIA MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ Prin Hotărârea Guvernului nr din , privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr /2003 pentru aprobarea Strategiei naţionale în domeniul proprietăţii intelectuale ( ) şi privind aprobarea Planului de acţiune pentru implementarea Strategiei naţionale în domeniul proprietăţii intelectuale ( ), s-a aprobat desemnarea unor ofiţeri de poliţie de frontieră cu competenţe exclusive în investigarea infracţiunilor la regimul drepturilor de proprietate intelectuală. S.C.I.T.

32 MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ
ROMÂNIA MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ La nivelul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră în cadrul Serviciului de Combatere a Infracţionalităţii Transfrontaliere s-a înfiinţat Compartimentul combaterea infracţiunilor la regimul drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea 4 ofiţeri. La nivel teritorial, în cadrul Birourilor de Combatere a Infracţionalităţii Transfrontaliere îşi desfăşoară activitatea: ofiţeri în cadrul direcţiilor teritoriale; - 2 ofţeri în cadrul inspectoratelor judeţene teritoriale. . S.C.I.T.

33 MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ
ROMÂNIA MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR POLIŢIA DE FRONTIERĂ ROMÂNĂ Vă mulţumim…


Descărcați ppt "SERVICIUL COMBATEREA INFRACŢIONALITĂŢII TRANSFRONTALIERE"

Prezentări similare


Publicitate de la Google