Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

"VALORI UMANE ȘI VALORI MONETARE"

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: ""VALORI UMANE ȘI VALORI MONETARE""— Transcriere de prezentare:

1 "VALORI UMANE ȘI VALORI MONETARE"
proiect realizat în cadrul concursului național „Olimpiada micilor bancheri" Clasa a IV-a C "cutezătorii" Școala gimnazială „ion basgan" focșani Coordonator: prof. mirela barcan

2 În echipa de proiect, eu gestionez resursele materiale și financiare.
Bine v-am găsit! Sunt Bianca Maria Smeu, o fată prietenoasă și ambițioasă. Îmi plac atelierele creative și scriu cu bucurie compuneri. Sunt pasionată de echitație, sport pe care îl practic de la 5 ani. În cadrul acestui proiect mă ocup de promovarea activităților și de comunicarea între grupurile de lucru. Mă bucur să vă cunosc! Numele meu este Matei Lungu. De când am auzit de această olimpiadă, mi-am dorit să iau parte la activități. Îmi place mult matematica, iar dorința mea e să ajung un mare producător de ceaiuri. Rolul meu în proiect? Eu răspund de organizarea unor activități, pornind chiar de la ideile mele sau ale colegilor. Gânduri bune tuturor! Sunt Denisa Florentina Cofărea. Sunt organizată, ambițioasă și iubesc matematica, deoarece este exactă. Merg cu bucurie la concursuri și consider că fiecare participare e un câștig. Îmi place să cânt și să dansez. În echipa de proiect, eu gestionez resursele materiale și financiare.

3 Împreună cu colegii noștri din clasa a IV-a C formăm echipa „CUTEZĂTORII".
Activitățile noastre pun accent pe învățarea prin cooperare. Profesorii noștri se asigură de faptul că noi, elevii, împărtășim lucrul în mod egal și ne motivează să reușim tot ce ne propunem. Nivelul nostru de autonomie se dezvoltă continuu și suntem din ce în ce mai responsabili. Ne încurajăm și ne sprijinim reciproc, elevi și profesori. Avem încredere în noi, ne străduim, greșim și învățăm din fiecare experiență. Comunicăm unii cu alții, oferim și primim sprijin la nevoie, găsim rezolvări la situaţiile conflictuale și la problemele apărute. Suntem un grup de studiu dar, mai presus de toate, formăm o ECHIPĂ pentru care contează și PROCESUL, nu doar PRODUSUL învățării, fapt care adaugă VALOARE fiecărei activități.

4 1. Un nou început – Descoperim împreună "Banii pe înțelesul copiilor"
Orice activitate nouă, în clasa noastră, începe cu un "asalt de idei". Am înțeles repede că vom actualiza informații deja cunoscute și că vom învăța lucruri noi pentru a le aplica în viața cotidiană. Pentru că, așa cum a spus o persoană înțeleaptă, "viața nu este împărțită pe discipline" (J. Moffett), am integrat aplicațiile specifice educației financiare în toate activitățile clasei. Am dansat pe melodia "Money, money, money" - descoperind trupa ABBA - și pe melodia "Banii vorbesc" a trupei Holograf. Am aflat cum deosebim banii reali de cei falși și am verificat cu un instrument special. Am aflat ce bunuri și servicii putem cumpăra și am făcut troc cu diferite produse aduse de acasă.

5 2. Învățăm și aplicăm - Banii se obțin prin muncă și se cheltuie cu minte
Tot ce facem în clasă se construiește pas cu pas. Florile pentru înfrumusețarea școlii și cărțile pentru biblioteca clasei – aduse în locul tradiționalelor buchete individuale, la început de an școlar – costă bani. Noi am decis să dăm un rost acestor cheltuieli și să câștigăm ceva pe termen lung. De exemplu, notițele adezive, primite de noi în prima zi de școală, au fost folosite pe tot parcursul unui proiect dedicat Centenarului, iar șabloanele ne sunt de folos la geografie. Cărțile-flori ne sunt de folos tuturor și ne bucurăm de ele, începând de la cărțile pentru lectura de plăcere, până la dicționarele pe care le folosim în clasă. Rechizitele din clasă sunt sortate, etichetate, depozitate și folosite cu rost și cu chibzuință.

6 3. Viață frumoasă și sănătoasă și-n... a treia sală de clasă
În cei 5 ani de când suntem elevi am schimbat 3 săli de clasă, pe care le-am amenajat așa cum am crezut că e mai bine pentru a ne fi bine la școală. Încă de la început, părinții și învățătoarea noastră au luat decizia înființării unei asociații, pentru a putea colecta fonduri și pentru a le putea gestiona în mod transparent și eficient. Toate proiectele bugetare, toți banii strânși cu greu și cheltuiți cu înțelepciune ne determină să fim foarte grijulii cu lucrurile noastre și să contribuim cu ce și cât putem face cu mâinile noastre. Avem multe idei și le punem în practică, dar gândim bine bugetul necesar.

7 4. Reciclăm în mod creativ, ajutăm natura, economisim resurse și ne jucăm împreună
Suntem prietenoși cu natura. Încă din clasa pregătitoare, când am vopsit cauciucuri vechi, am pus în ele pământ și am sădit flori, am înțeles că lucrurile pot fi refolosite , sub altă formă. Anul acesta, folosind materiale și tehnici diverse am construit hrănitoare pentru păsările cerului, în timpul iernii. Avem în dulapul clasei o cutie mare, în care adunăm produse bune de reciclat. Inventăm jocuri de mișcare și de strategie și folosim astfel de resurse.

8 5. Proiect cu suflet - "Un an de recunoștință (și nu doar atât)"
Proiectul acesta a început cu un an în urmă. Considerăm – copii și învățător – că RECUNOȘTINȚA se învață și se aplică. Anul trecut am realizat activități minunate și, printre ele, a fost și "Borcanul cu amintiri". Am desenat pe table o axă a timpului, pentru fix un an ( – ). Am citit bilețelele și am ordonat cronologic întâmplările/ideile/amintirile. Am personalizat literele pentru titlul proiectului nostru (am gândit titlul astfel încât numărul de litere să fie egal cu numărul copiilor din clasă). Am redactat compuneri tematice, scriind gândurile noastre pline de recunoștință. Am vizionat fotografiile realizate în acest interval de timp, în activitățile noastre, am căutat citate despre recunoștință. Am combinat matematica și educația financiară, am studiat cataloage comerciale, am stabilit un meniu de sărbătoare, am calculat bugetul necesar, am făcut cumpărături. Am pregătit masa festivă, în clasă, locul unde simțim foarte bine. Ne-am exprimat gândurile în legătură cu ceea ce avem fiecare, bucurându-ne de "Oglinda recunoștinței" – o lucrare colectivă, realizată din frunzele decorate cu elementele de limbaj plastic studiate.

9 6. Proiect cu suflet – "Cartea mare" a prieteniei și a generozității
De ce să oferim cartea mare unei singure clase pregătitoare? Noi avem 4 în școală. Am discutat problema și am căzut de acord: urma să facem 4 cărți, iar originalul să rămână în clasă, pentru a fi predat viitorilor școlari, la toamnă, ca ștafetă de suflet. A doua problemă: cartea urma să propună jocuri și aplicații pe care micii școlari să le rezolve scriind și desenând. Cum să facem pentru ca școlarii să se bucure în număr cât mai mare de carte? Păi s-o facem interactivă. Cum? O laminăm! Bravo! Super idee! Și uite-așa a apărut o nouă problemă: a bugetului. Multiplicarea color a foilor A3 și laminarea lor nu costă puțin... Facem? Facem! Dacă oferim cartea pe 6 decembrie, ce-ar fi să pregătim mici daruri pentru copiii din clasele pregătitoare? Câte daruri pregătim? Păi... rotunjim la 120. Ce pregătim? Să facem felicitări și plicuri! Să le oferim bomboane. Cum? În ce la punem? Hai să facem bomboane-ambalaje pentru... bomboane! O decorațiune pentru casă merge? Merge! Facem un brăduț? Facem!!! Și uite-așa, educația financiară s-a împletit armonios și constructiv în activitățile proiectului nostru. Copiii au fost la magazine de specialitate și au cercetat piața: produse, servicii și costuri. Cât costă multiplicarea/ laminarea/ materialele pentru realizarea cadourilor? Copiii au proiectat un buget, au făcut calcule, au găsit surse de finanțare, au cumpărat produsele necesare, s-au ocupat de realizarea cărților și de plata serviciilor. Au studiat facturi și bonuri fiscale.

10 7. Decizii care contează – Cum cheltuim banii de buzunar?
Excursii, tabere, plimbări în oraș, teatru, librării, cofetărie, restaurant, muzeu... Fiecare loc implică și cheltuieli. Mai mici sau mai mari... Plecăm de acasă cu un buget. În general ne gândim bine înainte de a cheltui banii. Facem diferența între necesitate și dorință. În astfel de cazuri, dorința învinge aproape mereu...

11 8. Proiect cu suflet – Cine este Secret Santa?
Am combinat din nou matematica și educația financiară, dar și cu educația civică. Am stabilit bugetul necesar, am studiat cataloage comerciale, am făcut cumpărături. Am pregătit bradul, cadourile pentru colegii cărora le-am fost „Secret Santa". Ne- am exprimat gândurile bune pentru anul viitor, ne-am urat unii altora numai bine. Am sărbătorit împreună al cincilea Crăciun.

12 9. Educație financiară și aplicații digitale: "Kids – o afacere de succes"
Luni - prima zi din cel de-al doilea semestru. Educație financiară. Telefoanele și tabletele se împrietenesc rapid cu aplicația ''Kids - o afacere de succes''. Copiii dovedesc abilități - nu doar de operare a tehnologiei digitale - ci și antreprenoriale. Alături de ''Alexandra'' sau ''Ionuț'', alegând nivelul complex (suntem clasa a IV-a), cu conturi deschise în lei și în euro, mergând la magazin pentru cumpărături, apoi la atelier pentru a confecționa minunate obiecte, noțiunile specifice ''credit'', ''extras de cont'', ''economisire'', ''schimb valutar'', ''utilități'', ''chirii'', ''salarii'' etc. sunt descifrate într-un mod foarte prietenos. Bucuria de a avea ''profit'' a compensat faptul că activitatea a durat doar 45 de minute.

13 10. „Global Money Week" - Jocuri cu și despre bani
Totul a început cu personalizarea literelor din titlul evenimentului. Acest tip de activitate a devenit un "brand" al clasei, fiecare proiect având propria tematică și, evident, propria galerie de litere desenate de elevi. "Caruselul banilor" a provocat atenția, memoria, concentrarea elevilor, comunicarea pozitivă, găsirea și negocierea soluțiilor. Vocabularul specific și cunoștințele tematice au fost valorificate în jocurile de memorie, în construirea șirurilor logice, în operațiuni bancare – jocuri de rol ("Bancomatul"; "Casa de schimb valutar"; "La bancă").

14 11. „Global Money Week" - Creativitate și gândire aplicată
"Fabrica de povești" și-a dezvoltat "Baza de date" cu locuri, personaje, cauze, acțiuni, lucruri, stări, emoții și sentimente. Propunerile au fost negociate, iar selecția realizată a lăsat hazardul să stabilească ce cuvinte-cheie au avut de folosit elevii în scrierea imaginativă de tip "Story cubes" și de ilustrat în benzile desenate. "Avem bani, n-avem probleme!" s-a numit activitatea matematică în cadrul căreia elevii au compus, în echipe, diverse tipuri de probleme legate de viața cotidiană și de utilizarea banilor. Problemele au fost date spre rezolvare altor echipe și apoi verificate cu toată clasa. Activitatea de planificare a bugetului i-a provocat pe elevi să-și imagineze "Vacanța de vis", punându-i în situația de a se documenta pe internet privind costurile reale ale unor călătorii cu avionul, servicii hoteliere, vizitarea unor obiective turistice, achiziționarea unor produse necesare etc.

15 12. „Global Money Week" - Cheltuim, economisim, donăm
"Cine umple pușculița?" a fost un joc de strategie, de tip concurs, care a pus la încercare tot bagajul de achiziții teoretice însușite de la începutul anului școlar. "Dobânda" - dacă răspunsul era corect, echipa primea un premiu în bani (specimene). Suma era diferită în funcție de dificultatea problemei. "Suntem acționari!" - unele câmpuri de joc puteau trimite echipajul înainte, altele înapoi. Când echipa înainta, primea 100 de lei - "dividende". Când echipa era trimisă înapoi, dădea coordonatorului 100 de lei – acțiunile "scădeau". Evident, echipa care a acumulat cei mai mulți bani la sfârșitul jocului, a câștigat. "Oameni... valori și valori... monetare" a fost o activitate complexă, care a presupus documentarea privind personalitățile și obiectivele ilustrate pe bancnotele românești, realizarea unui poster-fluviu și prezentarea într-o manieră cât mai ingenioasă a produselor realizate. Din nou reciclare creativă și valorificare de idei ingenioase - indiferent "Cum arată o pușculiță?", știm de acum că e de dorit să cheltuim cu măsură, să economisim bani pe termen lung și să dovedim generozitate față de cei în nevoie, prin acțiuni de caritate.


Descărcați ppt ""VALORI UMANE ȘI VALORI MONETARE""

Prezentări similare


Publicitate de la Google