Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

MUZICA BAROCA.

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "MUZICA BAROCA."— Transcriere de prezentare:

1 MUZICA BAROCA

2 S-a dovedit stiintific, ca atunci cand oamenii uita totul, ei pot asculta muzica si pot sa -i simta frumusetea.

3

4

5 Elias van Nijmegen - Instrumente baroce

6 Dramatism, accentuarea detaliilor pana la exagerare, grandoare iesita din comun, cam asa s-ar putea descrie pe scurt, Barocul, unul dintre cele mai importante curente artistice care a avut loc in secolele Si-a avut inceputurile la Roma, apoi s-a raspandit in toata Europa, dar numele lui vine din portugheza - <<barroco insemnand perla cu suprafata imperfecta>> In italiana, cuvantul inseamna <<bizar>>. Astazi, numele de baroc se refera la perioada cuprinsa intre 1600 – 1750, limitata de Renascentism si Clasicism, in care detaliul in muzica, teatru, pictura si intreaga cultura, este considerat de experti <<un exces!>> Si totusi, Barocul a dat omenirii o minunata viziune asupra artei. In ciuda criticilor, uneori poate nedrepte, Barocul nu poate fi ignorat. Ba mai mult, este tot mai des reinviat, mai ales cand este vorba despre muzica.

7

8 Anton Domenico Gabbiani - Trei muzicieni la curtea de Medici

9

10

11

12 Barocul a aparut intr-o perioada in care absolutismul era in voga (curtea regala detinea puterea absoluta). Aristocratia atinsese deja un grad avansat de extravaganta, dusa pana la decadenta. Biserica europeana se separa – cea catolica (Italia, Franta, Spania) si cea protestanta (Anglia, Germania, Olanda, Suedia). Stilul muzical baroc se imparte in trei categorii: italian, francez si englez si, in acelasi timp, este de factura sacra si laica. Va apune prin 1750, odata cu disparitia lui Bach si Haendel. In perioada baroca au aparut numeroase instrumente, multe dintre ele pastrandu-se pana in zilele noastre. Si putem aminti de vioara Stradivarius!

13

14 Jan Miense Molenaer - Famile facand muzica

15

16

17 Caravaggio - Cantaret la lauta (detaliu)

18 Muzica baroca aduce o serie de imbunatatiri, care vor pune bazele muzicii clasice. Este vorba despre ceea ce specialistii denumesc <<textura polifonica>> , insemnand inmultirea vocilor si a liniilor melodice, in acelasi timp. Acest lucru a favorizat aparitia de noi genuri muzicale - oratoriile, cantatele sau operele. Dar si a sonatelor si concertelor. Opera a aparut din dorinta de a proslavi grandoarea si fastul vietii curtilor regale, dar si pentru a compara capetele incoronate cu eroii din antichitate. Prima opera cunoscuta – Euridice (1600), insa primul spectacolul de opera a fost totusi <<Orfeo>> de Claudio Monteverdi (1607). Prima Opera House a fost infiintata la Venetia, in 1637.

19

20 O pagina din Bach

21

22

23 Dar ce a insemnat cu adevarat o revolutie in muzica baroca a fost aparitia contratenorilor, sau cum li se spunea in acea perioada <<castrati>>. In perioada in care Biserica catolica interzicea ca femeile sa vorbeasca in biserica, iar imnurile sau alte cantari trebuiau totusi interpretate, a aparut varianta numita <<castrati>> Desigur, nu era ceva nou, ea venea din antichitate, insa in perioada baroca, atinge apogeul. Prin Bula papala, din 1589, Biserica Sf. Petru, angajeaza, oficial, <<castrati>> in corul sau.

24

25 Fenomenul ia o amploare atat de mare, incat peste 70% din cantaretii din Italia proveneau in acea perioada, din randurile <<castrati>>. Nu toti cei supusi, prin diverse tertipuri (biserica interzicea amputarea vreunei parti a corpului uman, exceptie facand cazurile de natura medicala), operatiei de emasculare, deveneau faimosi. Cursurile de canto pe care trebuiau sa le urmeze erau intr-atat de dure incat, numai 10% din ei reuseau. Dar cand reuseau aveau lumea la picioare! Cand nu aparuse playback-ul, sintetizatoarele sau alte mijloace de amplificare a timbrului vocal, <<castrati>> puteau atinge note muzicale ce tineau minute in sir fara intrerupere. Cel care va incredinta prima oara partituri importante in operele sale acestor interpreti, a fost Monteverdi, urmat de Haendel, Gluck, Vivaldi, Bach si mai tarziu de Mozart.

26

27

28

29

30 Plini de ifose si cu tabieturi pe care si le impuneau in fata tuturor, <<castrati>> erau atat de adulati si de proslaviti incat practic nu se mai putea tine un spectacol fara ei. Unii ajunsesera atat de renumiti incat pana si capetele regale faceau totul pentru a-i avea in anturajul lor. Dar, pe departe, vocea ce a ramas in istoria muzicii baroce a fost Farinelli ( ). Se perfectionase atat de mult incat se spunea ca putea atinge 250 de sunete intr-o rasuflare. Denumit <<cantaretul regilor>>, Farinelli ajunge la 30 de ani la curtea regelui Spaniei, Filip al V-lea, implicandu-se tot mai mult in politica. In timpul lui Carol al III-lea, a fost alungat din Spania si s-a retras la Bologna, unde s-a dedicat operelor caritabile, pana la sfarsitul vietii.

31 Carlo Broschi (Farinelli)

32

33 In 1994, apare co-productia internationala - Farinelli – o drama biografica, in regia lui Gerard Corbiau, avand in rolul principal pe Stefano Dionisi.

34

35

36

37 Stralucirea <<castrati>> incepe sa apuna la sfarsitul sec
Stralucirea <<castrati>> incepe sa apuna la sfarsitul sec. 18, inceputul sec 19, mai ales dupa ce o alta Bula papala admitea prezenta femeilor in corurile bisericesti. In sec 19, doar Rossini mai scrie cateva arii pentru <<castrati>>, dupa care fenomenul care cucerise Europa, apune complet. In 1870 practica <<castrati>> a fost interzisa in Italia, iar in 1902, Papa Pius al X-lea interzice oficial angajarea <<castrati>>in corul Capelei Sixtine.

38

39 Considerata drept combinatia perfecta dintre linia melodica si armonie, muzica baroca functioneaza exact pe acea frecventa pe care functioneaza si creierul uman. Poate si din acest motiv se considera ca genereaza o stare de <<relaxare>>totala. Pe muzica boroca neuronii capata un ritm specific geniilor – afirma prof. dr. Iamandescu, in primul studiu de muzicoterapie, realizat la catedra de Psihologie Medicala si Psihosomatica din cadrul UMF, Carol Davila – Bucuresti. <<Nicio muzica nu poate depasi pragul pe care il atinge muzica baroca, de exemplu, ale carei unde sonore au frecvente care se inscriu in zona de activare optima a activitatii cerebrale. Daca ascultam muzica baroca, neuronii capata un ritm de activitate ciclica intre 8 si 12 cicli pe secunda, ceea ce se intampla numai in cazul geniilor! Numai ca geniile il au permanent, in vreme ce omul care asculta muzica il are doar cat asculta muzica, dar este suficient, pentru ca imbunatateste memoria.>>

40

41 Puebla (Mexic), considerata de specialisti drept una dintre cele mai fascinante destinatii turistice din lume, a inaugurat in 2016, Muzeul International al Barocului. O combinatie atat de interesanta intre vechi si nou, realizata de arhitectul nipon, Toyoo Ito.

42 Imagine din Puebla

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54 SFARSIT ANGI IMAGINI SI INFORMATII DE PE NET
MUZICA - MUZICA BAROCA (Voci extrem de rare - RADU MARIAN - R. Moldova) 2018

55


Descărcați ppt "MUZICA BAROCA."

Prezentări similare


Publicitate de la Google