Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

“Citeşte şi fă-i să citească”

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "“Citeşte şi fă-i să citească”"— Transcriere de prezentare:

1 “Citeşte şi fă-i să citească”
Organizator : Partener: Finanţat prin: Coordonator local YB: Coordonator naţional YB: LECTURA E COOL-TURĂ! “Citeşte şi fă-i să citească” - campanie de promovare a lecturii în rândul tinerilor - Parteneri YB şi sponsori: Partener local: Sponsor: Finanţat prin: O iniţiativă a: Susţinut de: Sponsorizat de: Parteneri principali locali:

2 Campania se intitulează LECTURA E COOL-TURĂ
Campania se intitulează LECTURA E COOL-TURĂ! “Citeşte şi fă-i să citească” şi este iniţiată de Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor. Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor este o substructură a Consiliului Naţional al Elevilor şi are ca partener Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Consiliul Elevilor reprezintă o formă de organizare asociativă a elevilor cu un rol important în viaţa şcolară şi a relaţiilor profesor-elev. Prin intermediul acestei organizaţii, elevii îşi pot alege reprezentanţii, pot formula puncte de vedere şi pot elabora propuneri pentru îmbunătăţirea calităţii învăţământului. Această structură este formată exclusiv din elevi, pentru şi despre elevi. Această campanie a primit şi o finanţare din partea YouthBank, care este un program de educaţie non-formală destinat liceenilor. Programul YouthBank încurajează responsabilizarea tinerilor, iniţiativă civică şi contribuie la dezvoltarea comportamentului filantropic al acestora. Proiect finanţat prin programul YouthBank Oradea, coordonat local de Fundaţia Comunitară Oradea şi la nivel naţional de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare. Programul YouthBank Oradea este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile. Partenerii locali ai programului sunt VPK Packaging, UniCredit Ţiriac Bank şi Pro Cariere. Precum o arată şi numele proiectului: LECTURA E COOL-TURĂ! “Citeşte şi fă-i să citească” mizează atingerea a două obiective. În primul rând, partea de LECTURA E COOL-TURĂ!, care e mai degrabă informativă, educativă, analitică. Adică sunt prezentate istoria cărţii, evoluţia ei, prezentăm sondaje, sunt susţinute scurte discursuri de către profesori, autorităţi locale, etc. Cea de-a doua parte e “Citeşte şi fă-i să citească!”, care pune accent mai degrabă pe tot ceea ce este motivaţional, colocvial şi pe prezentarea beneficiilor spirituale aduse de către citit. Această campanie este una complexă, prin care ne propunem să atragem tinerii, dar nu numai, spre lectură.

3 Lectura e cool-tură

4 A fost odată...

5 Papirusul Papirusul este un tip de hârtie produs de vechii egipteni. În mod normal, papirusul se obţinea prin lipirea laolaltă a circa 20 de foi din măduva de papirus sau trestie de hârtie. Aceste foi erau aranjate în straturi alternative, aliniate vertical, apoi orizontal. Fâşiile erau apoi acoperite cu in şi bătute cu un ciocan de lemn. La sfârşit, papirusul era lustruit cu o piatră.

6 Manuscrisul Orice text scris de mână se numeşte manuscris. Termenul provine din limba latină, din ,,manus’’ (mână) și ,,scriptus’’ (scris). Literele sunt scrise cu o regularitate perfectă cu alternări armonioase de trăsături subţiri şi groase. Iniţialele, ornamentele şi ilustraţiile denotă o artă desăvârşită, neegalată până astăzi. Printre cei mai vestiţi copişti de manuscris se numără Jean Pucelle.

7 Cartea tipărită Cartea tipărită semăna la început cu un manuscris. Primii tipografi au luat ca model formatul paginilor, caracterul literelor, ilustraţile şi ornamentele celor mai frumoase manuscrise. Se obisnuieşte ca primele cărţi tipărite, până în 1500 inclusiv, să fie numite incunabule. Până acum au fost identificate circa , valoarea lor fiind considerabilă.

8 Cartea în zilele noastre
S-a vorbit foarte mult despre faptul că omul modern, stăpân al tehnicii, al automatizării, va renunta la carte, o va înlocui prin presă, film, radio, televiziune sau de ce nu audiobook-uri sau E-Book-uri. Cu toate acestea, cartea tipărită îşi are locul bine stabilit în bibliotecile din întreaga lume şi în viaţa fiecăruia dintre noi, după cum o spun şi statisticile. Audiobook-urile sau E-Book-urile sunt metode alternative de a te bucura de lectură citind sau chiar ascultand cărţile preferate.

9 Ştiaţi că...? Cea mai mare carte din lume este "Atlasul Klencke" şi pentru a o ridica, este nevoie de şase persoane. Cea mai renumită librărie de pe mapamond se numeşte Shakespeare and Company. Cartea ce nu conţine litera ,,e’’.Este vorba de "Gadsby", de Ernest Vincent Wright. Cartea nu conţine nici măcar o singură literă ,,e’’, deşi aceasta este cea mai folosită literă în limba engleză. Cea mai vestită bibliotecă antică a fost Biblioteca din Alexandria (Egipt). În anul 300 î.Hr. acolo existau aproape 1 milion de volume (papirusuri). Biblioteca ,,Academiei Române’’ a fost înfiinţată în 1867 şi numără în prezent peste 8 milioane de volume, fiind una dintre cele mai importante biblioteci din ţară. La scurt timp după ce fusese inventat, tiparul este introdus – în 1507-în ţara noastră de către călugărul Macarie. El a tipărit la Târgovişte cărţi bisericeşti, Ţara Românească fiind, astfel, prima ţară din această parte a Europei în care au apărut cărţi tipărite.

10 Cea mai scumpă carte are doar 13 pagini, însă valoarea sa ajunge la 153 de milioane de euro. Titlul său este «The Task», iar autorul ei, Tomas Alexander Hartmann, a explicat că valoarea sa constă în conţinutul pe care îl include. Cartea oferă, astfel, răspunsul la 300 de întrebări fundamentale ale umanităţii, ca de pildă de unde venim, încotro ne îndreptăm, care este misiunea noastră pe care o putem încă realiza etc. În secolul al XII-lea, apare în Europa un nou material ca suport pentru scriere: hârtia; de fapt, hârtia fusese inventată de chinezi cu aproximativ o mie de ani înainte. În cazul textelor importante, sulul de pergament era protejat de un toc de piele - strămoşul copertelor de astăzi. În evul mediu, pe lângă obiect de cultură, cartea devenise şi obiect de lux: filele aveau ornamente, majusculele erau împodobite migălos, coperta era confecţionată din metale rare, fin cizelate, şi era împodobită cu pietre preţioase. În Italia s-a înfiinţat, în anul 1929, un ,,Institut de patologie a cărţilor’’ care şi-a propus să studieye bolile cărţilor şi să găsească cele mai bune mijloace pentru a le restaura.

11

12 Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor vă aşteaptă în data de 23 aprilie la etapa judeţeană a campaniei care va avea loc la Biblioteca Universităţii din Oradea. Nu trebuie să rataţi această invitaţie, deoarece vă pregătim un program inovator presărat cu multe surprize.....


Descărcați ppt "“Citeşte şi fă-i să citească”"

Prezentări similare


Publicitate de la Google