Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Lipidele sau grasimile alimentare

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Lipidele sau grasimile alimentare"— Transcriere de prezentare:

1 Controlul greutății Prezentarea nr. 4 Principii nutritive și alimente 2

2 Lipidele sau grasimile alimentare
Uleiuri – lichide la temperatura camerei. Grăsimi – solide la temperatura camerei Rolul lipidelor: Sursă de energie, 9 kcal/g Esenţiale pentru digestia şi absorbţia vitaminelor şi a altor substanţe liposolubile Aport de acizi graşi esenţiali Aport de colesterol Baza pentru compuşii liposolubili care determină aroma

3 Clasificarea lipidelor
Grasimile nesaturate Surse: Ulei de măsline , rapiţă, floarea soarelui, Alune, nuci Ulei de in, cătină, susan, avocado scad colesterolul LDL 10-12% din necesarul energetic 1/3 din cantitatea de lipide

4 Clasificarea lipidelor
Grasimile polinesaturate (omega 3 si omega 6) Surse: Animale : peste gras, fructe de mare Vegetale: ulei de porumb,de rapiță, de soia, de şofrănel, in, majoritatea nucilor (excepţie: cocos, caju) Efecte: Efecte antiaterogene, protector cardio-vascular Reduc riscul de moarte subită cardiacă şi de aritmii

5

6

7

8

9

10

11 Clasificarea lipidelor
Grasimi saturate Surse : Animale : untură, slănină, carne grasă: porc, ficat , unt Vegetale: ulei de cocos, ulei de palmier Risc de: ateroscleroză şi boală coronariană Cantitatea recomandata / zi = <10% din necesarul caloric (<7%) 1/3 din cantitatea de lipide

12 Clasificare lipidelor
Acizii grasi trans Surse : naturale – nu exista Comerciale: margarina, uleiuri prăjite si dulciuri din comerţ Efecte: Cresc LDL colesterolul Favorizează obezitatea

13

14 Colesterolul - surse Organe (viscere): Lactate: Carne: Gălbenuş de ou
Creier Ficat Rinichi Lactate: brânzeturi, lapte Riscul de boală coronariană creşte proportional cu aportul de colesterol Carne: Vită Porc Pasăre Gălbenuş de ou Creveţi

15 Recomandări practice pentru o alimentaţie cu un conţinut optim de colesterol
Citiţi etichetele Alegeţi alimentele degresate Alegeţi carnea slabă (vita) şi carnea de pasăre fără piele Consumaţi peşte de 2-3 ori pe săptămână; alegeţi peşte mai gras (somon) – AG omega-3 Consumaţi de 5 ori/zi fructe sau legume

16 Dieta de slăbire Consum redus de uleiuri rafinate și alimente grase
Consum crescut de glucide complexe nerafinate (bogate în fibre alimentare) Evitarea prăjitului Utilizarea fierberii și a coacerii. 225 gr.cartof = 140 calorii fiert 600 calorii prăjit în ulei Peste 1000 calorii chipsuri

17 VĂ MULȚUMESC !


Descărcați ppt "Lipidele sau grasimile alimentare"

Prezentări similare


Publicitate de la Google