Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Mandatul ad-hoc si concordatul preventiv

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Mandatul ad-hoc si concordatul preventiv"— Transcriere de prezentare:

1 Mandatul ad-hoc si concordatul preventiv
Creditarea bancara Mandatul ad-hoc si concordatul preventiv Bucharest, 16 February 2010 Document prepared by: Alina Gutoi

2 Mandatul ad-hoc si concordatul preventiv
Legea privind introducerea concordatului preventiv si mandatului ad-hoc - solutie prealabila insolventei, de tratament al dificultatilor intreprinderilor care traverseaza o criza remediabila prin convingerea creditorilor ca exista sanse de redresare

3 Mandatul ad-hoc si concordatul preventiv
Legea concordatului preventiv din 1929 abrogata in 1938 din cauza slabelor rezultate din practica explicate prin implicarea excesiva a judecatorului sindic si prin faptul ca aceste institutii interveneau prea tarziu, debitorul fiind deja falit (in incetare de plati).

4 Mandatul ad-hoc si concordatul preventiv
Noua conceptie a concordatului preventiv - debitorul este doar in pericol de insolventa, si nu in stare de insolventa sau in situatia de iminenta a insolventei

5 Mandatul ad-hoc si concordatul preventiv
mandatul ad-hoc- procedura confidentiala declansata la cererea debitorului, prin care un mandatar ad-hoc propus de acesta si desemnat de instanta, negociaza cu creditorii in scopul realizarii unei intelegeri intre unul sau mai multi dintre acestia si debitor, in vederea depasirii starii de dificultate in care se afla intreprinderea debitorului

6 Mandatul ad-hoc si concordatul preventiv
concordatul preventiv - un contract incheiat intre debitor, pe de o parte, si creditorii care detin cel putin doua treimi din valoarea creantelor acceptate si necontestate, pe de alte parte, prin care debitorul propune un plan de redresare a intreprinderii sale si de acoperire a creantelor acestor creditori impotriva sa, iar creditorii accepta sa sprijine eforturile debitorului de depasire a dificultatii in care se afla intreprinderea sa.

7 Mandatul ad-hoc si concordatul preventiv
Situatia premisa a mandatului ad-hoc si a concordatului preventive, comuna-debitorul persoana juridica organizeaza o intreprindere aflata in dificultate financiara, fara a fi in stare de insolventa, mai precis, potentialul intreprinderii de viabilitate manageriala si economica se afla intr-o dinamica descrescatoare, dar debitorul executa sau este capabil sa execute obligatiile exigibile.

8 Mandatul ad-hoc si concordatul preventiv
Dar consecinte juridice imperative, imediate fata de creditori ale initierii procedurii mandatului ad-hoc nu exista.

9 Mandatul ad-hoc si concordatul preventiv
Ce motive practice ar putea determina un debitor sa apeleze la procedura mandatului ad-hoc? Mai mult, din ce ratiuni un debitor capabil inca sa isi execute obligatiile exigibile ar delega atributii manageriale unui astfel de mandatar practician in insolventa?

10 Mandatul ad-hoc si concordatul preventiv
O prima premisa subiectiva - debitorul cu o conduita extrem de preventiva si de realista, un debitor care sa inteleaga nevoia unei consultante in managementul intreprinderii sale, pentru ca procedura mandatului ad-hoc apare axata pe aspectele de eficientizare ale afacerii debitorului.

11 Mandatul ad-hoc si concordatul preventiv
O a doua premisa subiectiva-mandatarul ad-hoc trebuie sa aduca plus-valoare in negocierile cu creditorii si in planificarea restructurarii activitatii debitorului-cu alte cuvinte, mandatarul ad-hoc trebuie sa aiba o imagine solida in piata, o reputatie de inalt standard in fata bancilor ca principali creditori, o consacrare manageriala intemeiata pe restructurari eficiente prealabile.

12 Mandatul ad-hoc si concordatul preventiv
Termenul de realizare al obiectului mandatului - 90 zile de la desemnare, viabilitatea procedurii ?

13 Mandatul ad-hoc si concordatul preventiv
Mandatul ad-hoc - faza prealabila facultativa a concordatului preventiv?

14 Mandatul ad-hoc si concordatul preventiv
Un ex-mandatar ad-hoc, devenit acum conciliator, care a avut la dispozitie cel putin cele 90 de zile ale duratei mandatului sau pentru a evalua afacerea debitorului si a anticipa cateva dintre masurile manageriale de impact, pentru a negocia cu unul sau mai multi dintre creditorii principali, poate avea sanse reale de a respecta termenul legal sus-aratat si de a intocmi o oferta de concordat viabila

15 Anticipand mandatul ad-hoc
Case Study Anticipand mandatul ad-hoc Bucharest, 16 February 2010 Document prepared by: Alina Gutoi

16 Situatia companiei In anul 2009, o societate listata pe bursa si care este motorul economic in regiunea in care se afla incepe sa aiba dificultati majore de solvabilitate si lichiditate. Obiectul de activitate este productia de utilaj industrial. Piata de desfacere este constituita 90% din export. Datorita crizei financiare, comenzile au inceput sa scada ingijorator de mult. Compania incepe sa inregistreze luna de luna pierderi operationale si acumuleaza atat datorii catre furnizori si bugetul de stat, cit si restante la plata creditelor.

17 Creditorii Institutia financiara care a creditat societatea devine alertata dupa analiza financiara a primelor doua trimestre. Pe baza experientei sale, institutia financiara observa iminentul pericol de colaps al companiei si se autosesizeaza . In urma discutiilor cu managementul societatii, se ajunge la concluzia ca este imperios necesar si urgent ca o companie de turnaround management sa fie angajata sa faca o analiza a afacerii si a lichiditatii.

18 Compania de consultanta
Odata cu numirea companiei de turnaround management, creditorii principali sunt contactati de catre consultant , explicandu-li-se in mod obiectiv situatia economica si planul de actiune pentru urmatoarele trei luni. Avand in vedere ca in aceste situatii panica si neincrederea sunt principalii dusmani, rolul consultantului este nu numai de bun analist si manager, ci si de bun strateg si mediator intre parti, deoarece exista foarte multe situatii de conflicte de interes intre cei implicati. Dupa doua luni, raportul de analiza a afacerii nu se prezinta imbucurator si concluziile sunt dureroase. Societatea trebuie sa initieze un proces adanc de restructurare, care va aduce pierderi tuturor celor implicati, dar care va salva compania!

19 Concluzii Cel mai dificil a fost ca partile implicate- institutii finaciare, furnizori, sindicat, actionari mici, actionari mari- sa accepte, fiecare in parte, partea lor de pierdere si sa priveasca afacerea in perspectiva, pe termen mediu-lung. Toate aceste actiuni si succesul restructrarii se fundamenteaza pe veridicitatea planului de restructurare care trebuie sa fie viabil economic. Restructurarea nu inseamna doar negociere de credite si scadentar cu furnizorii sau institutiile financiare, ci inseamna remodelarea completa a afacerii in noile conditii date tinand cont de toate partile implicate ( furnizori, creditori financiari, clienti, actionari) si adoptand strategii viabile de exit pentru cei interesati.

20 Advanced Development Advanced Development is more than an advisory and management company. It is your trusted partner for measurable results translated into success. We are in the business of making the future clear by looking at the present and suggest the best solutions to our clients.

21 Va multumim! Alina Gutoi
Thank you! Va multumim! Alina Gutoi

22


Descărcați ppt "Mandatul ad-hoc si concordatul preventiv"

Prezentări similare


Publicitate de la Google