Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Piotr Ilici Ceaikovski

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Piotr Ilici Ceaikovski"— Transcriere de prezentare:

1 Piotr Ilici Ceaikovski
Atat in Rusia, unde s-a nascut, cat si in oricare parte a lumii, muzica lui Ceaikovski este cel mai frumos limbaj pe care il pot adopta sentimentele pentru a-si exprima intensitatea.

2 Piotr Ilici Ceaikovski

3 S-a nascut in 7 mai 1840 in orasul Votkinsk, centru minier si industrial la est de Moscova, langa muntii Urali, unde si-a petrecut primii 18 ani din viata. In conformitate cu calendarul iulian, care era folosit in acea vreme in Rusia, el s-a nascut in 25 aprilie. Familia l-a inscris la Scoala de Jurisprudenta de la San Petersburg, unde a ramas pana a absolvit in calitate de avocat si, ca atare, a fost angajat la Ministerul de Justitie. Cu toate acestea pasiunea lui era muzica. In 1861 a facut prima calatorie in strainatate, petrecand trei luni in Franta si Germania. In aceasta calatorie a avut timp sa reflecteze asupra viitorului sau si in 1862, la 22 de ani, s-a inscris la Conservatorul din San Petersburg, pe care il conducea Anton Rubinstein. Aici a studiat compozitia, armonia si contrapunctul. Noile studii l-au absorbit intr-atat incat, in curand, a fost incompatibil cu munca la Minister. A hotarat sa renunte la slujba si sa se dedice in intregime muzicii. Pentru a se intretine a trebuit sa dea lectii de pian si solfegiu.

4 In adolescenta a vazut “Don Giovanni” de Mozart.
Ceaikovski marturisea: “ Muzica din “Don Giovanni” a fost prima care m-a impresionat, ea m-a facut sa cad intr-un extaz profund …! Ii datorez lui Mozart totala mea daruire muzicii”. Mozart – Don Giovanni

5 Datorita compozitiilor sale, Ceaikovski a dobandit o meritata glorie internationala. In Statele Unite succesul sau a fost atat de mare incat la 5 mai 1891, el a fost cel care a inaugurat sala de concerte Carnegie Hall din New York, una dintre salile cele mai importante din lume.

6 Trei femei au marcat viata lui Ceaikovski:
- Mama sa, pentru care nutrea o dragoste netarmurita. - Antonina Ivanovna Miliukova cu care a contractat un dezastruos mariaj neconsumat. Au divortat dupa cateva luni din cauza inclinatiilor sale spre homosexualitate. - Nadiezhda von Meck, care, indragostita de muzuca lui, a facut o intelegere cu el (1878): ea ii asigura bani pentru ca el sa poata compune. Niciodata nu au fost impreuna. Aceasta relatie s-a intrerupt in 1890 cand ea a aflat de relatiile sale homosexuale. A fost o mare lovitura pentru artist. Ceaikovski si Antonina

7 Ceaikovski a compus: Concerte, opere, balete, simfonii, uverturi   şi alte lucrări pentru orchestră; Suite, muzică de cameră,   piese pentru pian şi coarde. Printre uverturi se afla celebra:

8 Uvertura 1812 – Ceaikovski a compus aceasta piesa pentru a comemora infrangerea invaziei franceze in Rusia (1812). Descrie batalia de la Borodino, castigata de Napoleon, inainte de retragerea sa de la Moscova. Se aud 14 salve de tun, apoi clopotele celebrand victoria finala.

9 Lacul Lebedelor – Op.20 Este primul balet al lui Ceaikovski si a fost prezentat in 1877 pe scena teatrului “Bolsoi” din Moscova. Rezumat “Lacul Lebedelor” povesteste aventura tanarului principe Siegfried care s-a indragostit de Odette, o printesa care a fost transformata in lebada de un vrajitor rau, Van Rothhart. Odette nu-si putea relua infatisarea umana decat intre miezul noptii si zorii zilei. Odette explica printului ca e sortita sa ramana asa pana cand un om o va ajuta, jurandu-i dragoste eterna. Fascinat de frumusetea ei, printul ii promite. Dar in timpul aniversarii celor 21 de ani ai sai, printul e inselat de acelasi vrajitor, care ii prezinta pe propria sa fiica Odile (lebada neagra) ca fiind Odette, facandu-l sa-i jure acesteia dragoste eterna. Cand Siegfried isi da seama de greseala sa, se intoarce pe lac si se lupta cu Von Rothhart pentru a-i distruge puterile. Astfel Siegfried si Odette pot sa se casatoreasca si sa traiasca fericiti impreuna pentru totdeauna.

10 Lacul Lebedelor Tamara Karsavina este Odile si Pierre Vladimirov este printul Siegfried

11 Lacul Lebedelor Baletul “Bolshoi” – actul 1

12 Lacul Lebedelor Baletul “Bolshoi” - Dmitri Gudanov este printul Siegfried

13 Baletul “ Bolshoi” – Printul Siegfried si Cavalerii de la Curte
Lacul Lebedelor Baletul “ Bolshoi” – Printul Siegfried si Cavalerii de la Curte

14 Baletul “Bolshoi” - Viacheslav Lopatin este Bufonul de la Curte
Lacul Lebedelor Baletul “Bolshoi” - Viacheslav Lopatin este Bufonul de la Curte

15 Svetlana Lunkina este Odette si Dmitri Gudanov este printul Siegfried
Lacul Lebedelor Baletul “Bolshoi” Svetlana Lunkina este Odette si Dmitri Gudanov este printul Siegfried

16 Baletul “Bolshoi” – Printul Siegfried si Odette
Lacul Lebedelor Baletul “Bolshoi” – Printul Siegfried si Odette

17 Lacul Lebedelor Baletul “Bolshoi” – Printul Siegfried si Odette

18 Lacul Lebedelor Baletul “Bolshoi” – Printul Siegfried si Odette

19 Frumoasa din padurea adormita – Op.66
Prezentata in 1890 la teatrul Marijnski din San Petersburg Rezumat Este vorba de printesa Aurora care, la nastere, e victima unei vraji facuta de zana cea rea, Carabosse si care spune ca printesa va muri intepandu-se intr-un fus cand va implini 16 ani. Totusi, Zana Lilac, nasa sa, poate reduce partial blestemul, schimband moartea intr- un somn profund care va dura 100 de ani, pana cand fata va primi un sarut din dragoste de la un print. Intr-adevar la 16 ani, Aurora se inteapa si adoarme. Zana Lilas ii face pe toti ai sai sa adoarma pentru a nu de intrista. Timpul trece, iar zana cea buna face ca printul Florimond, mostenitorul regatului vecin, sa treaca, urmarind un cerb, pe la castel si sa o vada pe Aurora dormind in patul sau. Se indragosteste de ea, o saruta, iar ea se trezeste. Se trezesc si parintii ei si totul se termina in mod fericit. Printul si Aurora se casatoresc, iubindu-se pentru totdeauna.

20 Frumoasa din padurea adormita
Magnificul balet “Frumoasa din padurea adormita” va straluci in 1890 la San Petersburg

21 Prologul, Zana Lilac cu micuta Aurora
Frumoasa din padurea adormita Baletul Regal Prologul, Zana Lilac cu micuta Aurora

22 Prologul, cu Lauren Cuthbertson fiind Zana Lilac
Frumoasa din padurea adormita Baletul Regal Prologul, cu Lauren Cuthbertson fiind Zana Lilac

23 Frumoasa din padurea adormita
Baletul Regal - Roberta Marquez este Aurora

24 Baletul Regal - José Martin este Pasarea Albastra
Frumoasa din padurea adormita Baletul Regal - José Martin este Pasarea Albastra

25 Frumoasa din padurea adormita
Baletul Regal - Laura Morera este Printesa Florine

26 Frumoasa din padurea adormita
Baletul Regal José Martin este Pasarea Albastra si Laura Morera este Printesa Florine

27 Frumoasa din padurea adormita
Baletul Regal - Marianela Nunez este Zana Lilac

28 Frumoasa din padurea adormita
Baletul regal - Roberta Marquez este Aurora

29 Baletul Regal – Finalul
Frumoasa din padurea adormita Baletul Regal – Finalul

30 Spargatorul de nuci – Op.71
A fost prezentat mai intai in 18 decembrie 1892, la Teatrul Marijnsky din San Petersburg. Rezumat Este povestea unei tinere fete, Clara si a unui obiect, un spargator de nuci, pe care il primeste in dar de Craciun. In vis Clara vede pe Regele Soarecilor care incearca s-o rapeasca. Prinzand viata, spargatorul de nuci, impreuna cu ea insasi lupta impotriva soarecilor si castiga batalia. Spargatorul de nuci se transforma intr-un print, care o ia intr-o minunata calatorie prin tinuturi necunoscute, tari minunate unde traiesc mari aventuri. Clara se trezeste si isi da seama ca totul n-a fost decat un vis.

31 Spargatorul de nuci Schita originala a lui Konstantin Ivanov pentru scena din Spargatorul de nuci Decembrie 1892

32 Clara si printul intra in gradina Azucar
Spargatorul de nuci Baletul Regal Clara si printul intra in gradina Azucar

33 Spargatorul de nuci Baletul Regal Iohna Loots este Clara, David Pickering esteRegele Soarecilor si Ricardo Cervera este Spargatorul de nuci

34 Spargatorul de nuci Baletul Regal – Fulgii de zapada

35 Spargatorul de nuci Lauren Cuthbertson, Deirdre Chapman, Sarah Lamb
Baletul Regal Lauren Cuthbertson, Deirdre Chapman, Sarah Lamb si Laura Morera sunt flori importante

36 Ricardo Cervera, Roberta Marquez si Ivan Putrov
Spargatorul de nuci Baletul Regal Ricardo Cervera, Roberta Marquez si Ivan Putrov

37 Spargatorul de nuci Baletul Regal - Dans rusesc

38 Spargatorul de nuci Baletul Regal Printul si o zana

39 Ivan Putrov este printul si Roberta Marquez este zana
Spargatorul de nuci Baletul Regal Ivan Putrov este printul si Roberta Marquez este zana

40 Iohna Loots si Ricardo Cervera cu Fulgii de zapada
Spargatorul de nuci Baletul Regal Iohna Loots si Ricardo Cervera cu Fulgii de zapada

41 Ca si Concertul pentru pian nr
Ca si Concertul pentru pian nr.1 de Ceaikovski, 1875, care a fost una dintre piesele de muzica clasica cele mai des prezentate, baletul “Spargatorul de nuci” a fost prezentat in marile orase din lumea intreaga, si mai ales in perioada vacantelor.

42 Ceaikovski nu a fost pretuit in Europa, dar nici un alt compozitor n-a compus atata muzica clasica de un atat de mare succes, el fiind demn de o pretuire universala. Pe cand compunea ultima sa opera, Simfonia Nr.6, el a afirmat: aceasta simfonie imi place mai mult decat orice alta opera pe care am compus-o, in ea sunt reflectate toate visele mele, tot sufletul meu … Simfonia Nr.6, in premiera pe 28 octombrie 1893 la San Petersburg, a fost dirijata de propriul sau compozitor.

43 Minunata Simfonie a lui Ceaikovski, ”Patetica”, reflecta cu intensitate un adanc sentiment de regret si disperare, ca si cum compozitorul ar fi vrut sa-si aminteasa dragostea pierduta si sa o readuca la viata. Manastirea Alexander Nevsky

44 Ceaikovski va trai pentru totdeauna prin muzica sa.

45 F I N

46


Descărcați ppt "Piotr Ilici Ceaikovski"

Prezentări similare


Publicitate de la Google