Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Aspecte juridice referitoare la piata de retail

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Aspecte juridice referitoare la piata de retail"— Transcriere de prezentare:

1

2 Aspecte juridice referitoare la piata de retail
Francisc Peli Associate Linklaters

3 Cadrul legal privind comertul cu amanuntul
Complex si mereu in schimbare 3 subiecte: Chiria bazata pe cifra de afaceri Aspecte de concurenta comerciala - Contractul de distributie exclusiva Aspecte legate de protectia consumatorilor

4 Drept imobiliar - Chiria bazata pe cifra de afaceri
Instrument flexibil si complex Aplicabilitate: inchirierea de spatii comerciale cu plata uneri chirii care tine cont de cifra de afaceri a comerciantului chirias Chiria bazata pe cifra de afaceri este convenabila pentru comerciantul chirias deoarece: dimensioneaza nivelul chiriei la potentialul de a plati al acestuia; si transfera parte din riscurile afacerii ce se desfasoara in spatiu catre proprietarul acestuia.

5 Sub aspect legal: stabilirea chiriei pe baza vanzarilor cifrei de afaceri a unui chirias este posibila atata timp cat valoarea chiriei (obiectul contractului) este determinabila (aplicand criteriile contractului asa cum acestea sunt expuse mai jos) serioasa (tine cont de realitatea economica in care se incheie contractul - marimea spatiului si nivelul chiriilor in zona in care se inchiriaza)

6 Aspecte practice legate de contractul de inchiriere
Nivelul chiriei: procentual din valoarea cifrei de afaceri compusa din 2 parti: chiria fixa - asupra careia partile nu negociaza lunar si care constituie nivelul minim pe care chiriasul trebuie sa il plateasca, indiferent de perioada anului; si chiria pe cifra de afaceri realizata - diferenta dintre procentul convenit din valoarea cifrei de afaceri a comerciantului si chiria fixa stabilita la incheierea contractului.

7 Aspecte practice (cont.)
accesul continuu al proprietarului la registrele contabile ale chiriasului certificatul anual privind cifra de afaceri. un auditor extern cu reputatie profesionala sa verifice inregistrarile contabile stabilirea cu exactitate a sferei cifrei de afaceri (sau a vanzarilor realizate) : intreaga activitate in spatiul inchiriat sau numai la o parte a acesteia partile sa stabileasca cu exactitate si veniturile sau sumele ce sunt excluse de la calcularea cifrei de afaceri

8 Aspecte de concurenta comerciala
Sunt aplicabile dispozitiile Legii Nr. 21/1996 cu privire la practicile anticoncurentiale verticale si orizontale. Astfel sunt interzise si nule de drept conform legii si regulamentelor aplicabile orice intelegeri tacite sau exprese intre agentii economici, orice decizii de asociere si practici concertate care au ca obiect sau pot avea ca efect restrangerea, impiedicarea sau denaturarea concurentei pe piata romaneasca (Articolul 5 din Legea Nr. 21/1996).

9 Contractul de distributie exclusiva
Teritoriul Romaniei sau parti ale acestuia Indiferent de produs Valoare: 15 miliarde; 5% cota de piata Obligatia notificarii revine partilor din contract: deci si comerciantului cu amanuntul Nenotificarea - chiar daca contractul de distributie nu este susceptibil de a denatura concurenta comerciala, aceasta constituie incalcare a legii

10 Concurenta (cont.) ! Practicile concurentiale care privesc preturi, tarife sau acorduri de partajare a pietei sunt interzise automat si sanctionate conform legii, indiferent de valoarea acestor contracte sau de cota de piata cu privire la care se aplica

11 Aspecte legate de protectia consumatorilor
Cadrul legal privind raspunderea vanzatorului pentru pagubele generate de produsele defectuoase il constituie Ordonanta Nr. 21/ modificata prin Legea Nr. 37/2002 “vanzator” - “distribuitorul care ofera produsul consumatorului”. “vanzatorul” un tip aparte de “distribuitor”, si anume cel care este ultimul in lantul de distributie si care are contact direct cu consumatorul.

12 Obligatii specifice - vanzator
Vanzatorul - agentul economic care constituie interfata intre grupul de producatori si distribuitori pe de o parte si consumator pe de alta parte Consumatorii au dreptul de a pretinde vanzatorilor remedierea sau inlocuirea gratuita a produselor si serviciilor obtinute, precum si despagubiri pentru pierderile suferite ca urmare a deficientelor constatate in cadrul termenului de garantie sau de valabilitate

13 Vanzatorul suporta toate cheltuielile legate de aceste deficiente
Vanzatorul asigura toate operatiunile necesare punerii in functiune, inlocuirii produselor ori remedierii serviciilor reclamate in cadrul termenului de garantie sau de valabilitate Vanzatorul trebuie sa informeze consumatorii despre pretul produsului si sa ofere acestora toate informatiile si documentele tehnice care trebuie sa insoteasca produsul.

14 Obligatii specifice agentilor economici care intrunesc calitatea de distribuitor
Produsele oferite spre comercializare sunt sigure si respecta conditiile prescrise sau declarate; Sa nu comercializeze produse care pot fi periculoase; Sa anunte imediat despre existenta pe piata a oricarui produs de care au cunostinta ca este periculos; Sa retraga de la comercializare produsele care nu indeplinesc caracteristicile prescrise sau declarate; si Sa asigure conditiile tehnice stabilite de producator, precum si conditiile igienico-sanitare pe timpul transportului, manipularii, depozitarii si desfacerii, conform normelor in vigoare.

15 Raspunderea vanzatorilor
Raspunderea civila (recuperatorie) si administrativ-contraventionala (represiva) Dreptul consumatorilor de a fi despagubiti pentru pagubele cauzate de catre produsul achizitionat: Comerciantii raspund pentru orice paguba datorata unor deficiente privind calitatea produselor sau serviciilor, aparuta in cadrul termenului de garantie sau de valabilitate a acestora si care nu este imputabila consumatorului.

16 Sanctiuni Amenzi Inchiderea temporara sau definitiva a unitatii
! Raspunderi stabilite prin norme imperative - nu pot fi inlaturate prin conventii


Descărcați ppt "Aspecte juridice referitoare la piata de retail"

Prezentări similare


Publicitate de la Google