Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

ZIUA MONDIALĂ A MEDIULUI

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "ZIUA MONDIALĂ A MEDIULUI"— Transcriere de prezentare:

1 ZIUA MONDIALĂ A MEDIULUI
5 IUNIE 2019 Sa ne unim pentru a lupta impotiva poluarii aerului Respira aer curat! Take a Deep Breath!

2 Ziua Mondială a Mediului (WED) este unul dintre cele mai mari evenimente organizate de Națiunile Unite la nivel mondial pe 5 iunie, pentru a crește gradul de conștientizare a popoarelor în ceea ce privește protecția mediului. În prezent, planeta noastră se confruntă cu mai multe probleme de mediu, cum ar fi poluarea aerului , poluarea apei, poluarea solului, încălzirea globală, schimbările climatice, dispariția speciilor, deșeurile electronice, epuizarea stratului de ozon și multe altele. "Cine este responsabil pentru starea rea ​​a planetei noastre?" S-ar putea să vă simțiți surprinși dacă ați afla răspunsul la această întrebare. Noi "omul" și așa-numita noastră dezvoltare sunt responsabili pentru starea devastatoare a planetei noastre. Pământul ne-a dat totul pentru a supraviețui, dar ceea ce am dat înapoi pe pământ. Ceea ce simt este că nu am dat nimic așteptând probleme pământului și dacă vom continua la fel în viitor, am deveni cauza distrugerii acestei planete. Poluarea aerului este tema Zilei Mondiale a Mediului din 2019.

3 Ziua Mondială a Mediului - 5 Iunie
Ziua Mondială a Mediului - 5 Iunie - instituită în 1972 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru celebrarea Conferinţei "Ecologia Umană" de la Stockholm . Aniversarea acestei zile a fost stabilită în 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, cu scopul de a marca deschiderea Conferinței de la Stockholm asupra Mediului. Prima mondială zi de mediu a fost organizata în anul 1974 , iar tema a fost „Doar un singur pământ“,iar după aceasta, în fiecare an , ONU organizează ziua mondială a mediului. Manifestările dedicate Zilei Mondiale a Mediului se înscriu în efortul comun de transmitere către generațiile viitoare a unui mediu curat și sănătos, cu respectarea celor trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: economică, ecologică și socială. Această zi este sărbătorită în fiecare an pe 5 iunie în oraşe diferite, ca unul din principalele mijloace prin care ONU atrage atenţia globală asupra problemelor de mediu şi reprezintă elementul cel mai important al Programului Ecologic al Naţiunilor Unite (UNEP). Sa ne unim pentru a lupta impotiva poluarii aerului Respira aer curat! Take a Deep Breath!

4 Ziua Mondială a Mediului - 5 Iunie
Sa ne unim pentru a lupta impotiva poluarii aerului Respira aer curat! Take a Deep Breath! Construind fabrici și uzine, dezvoltând orașele și transporturile, defrișând pădurile pentru a folosi lemnul și a mari suprafețele agricole, aruncând nepăsător în apa și în aer cantități mari de deșeuri toxice omul a stricat echilibrul natural existent în mediul înconjurător, așa încât uneori și-a pus în pericol însăși viața lui cat si pe ce a animalelor si plantelor .

5 Sănătate, mediu și dezvoltare durabilă
Inițiativa privind sănătatea urbană a OMS se concentrează asupra calității aerului, emisiilor și climei și își propune să sprijine orașele să aibă datele, instrumentele, capacitățile și procesele necesare pentru a influența sănătatea în politicile lor de dezvoltare. Sănătate, mediu și dezvoltare durabilă Impactul asupra sănătății Riscuri de sanatate În timp ce viața urbană continuă să ofere multe oportunități, locuri de muncă și servicii, mediile urbane de astăzi pot concentra riscurile pentru sănătate și pot introduce noi pericole. Riscurile de sănătate urbană sunt distribuite inegal între grupurile sociale, iar cea mai mare parte a sarcinii este concentrată în rândul segmentelor vulnerabile, în special a celor care trăiesc în zonele sărace, unde se înregistrează aproximativ 40% din creșterea populației urbane. OMS / Anna Kari OMS estimează că 63% din mortalitatea globală, aproximativ 36 de milioane de decese pe an, se datorează bolilor netransmisibile (NCD).O mare parte din aceste decese se datorează riscurilor legate de mediul urban construit. Aceste riscuri includ: inactivitatea fizică și obezitatea, bolile cardiovasculare și pulmonare generate de poluarea atmosferică generată de transport, bolile cardiace ischemice și cancerele din consumul de energie din uz casnic, astmul cauzat de poluarea aerului din interior și accidentele și bolile legate de căldură. Poluarea exclusivă a aerului este responsabilă pentru 3,7 milioane de decese anual, atribuite, în principal, NTB. Mai mult, inactivitatea fizică este responsabilă pentru 3,2 milioane de decese anual, iar leziunile din trafic cauzează anual 1,3 milioane de decese - ambele riscuri pentru sănătate sunt probabil mult mai mari în rândul populațiilor urbane. Bolile transmisibile sunt, de asemenea, asociate cu un mediu urban nesănătoase.Printre acestea se numără: bolile în aer, cum ar fi tuberculoza, care rezultă din aglomerarea și lipsa unei ventilații adecvate; pe apă și pe vectori, cum ar fi dengue, legate de depozitarea nesigură a apei și gestionarea defectuoasă a deșeurilor; boli respiratorii acute de la poluarea aerului interior și interioarele de locuințe cu mucegai;și boli diareice de la apa de băut nesigură și salubritate. Este important faptul că orașele sunt responsabile pentru o cantitate mare de emisii de poluanți atmosferici și atmosferici, cum ar fi CO2, carbon negru și metan.

6 Oamenii au migrat mult timp în orașe în căutarea unor oportunități de a-și îmbunătăți viața. Dar creșterea urbanizării pune multe orașe sub presiune pentru a se asigura că nevoile oamenilor sunt satisfăcute și că bunăstarea lor este protejată. Viața urbană poate prezenta multe provocări pentru sănătatea publică. Orașele care nu dispun de sisteme eficiente pentru apă curată, salubritate și gestionarea deșeurilor, pot vedea vârfuri la bolile infecțioase cum ar fi holera și diareea. Orasele se confruntă, de asemenea, cu o mare povară a bolilor netransmisibile legate de factorii de risc social, de mediu și de comportament asociate cu viața urbană, cum ar fi poluarea aerului, dieta săracă și lipsa activității fizice. Siguranța rutieră și violența sunt preocupări constante, la fel ca problemele de sănătate mintală Sănătatea este afectată de mulți factori interconectați care depășesc cu mult accesul la serviciile de sănătate. Acestea includ aspecte legate de infrastructură, cum ar fi locuințele, sanitațiile, transportul, sistemele energetice și disponibilitatea spațiilor verzi și parcurilor. Acestea includ, de asemenea, accesul la locuri de muncă, educație și hrana nutritivă. Creșterea populației înseamnă că, până în 2050, încă 2,5 miliarde de oameni vor locui în orașe. Aceasta este o oportunitate de a crea orașe care protejează și promovează sănătatea prin proiectarea, politicile și programele lor. Nu este important doar pentru orașele însele: orașele sunt parteneri cheie în inițiativele guvernamentale naționale de îmbunătățire a sănătății și bunăstării populației. Ca site-uri de implementare a politicilor naționale, succesul acestora va afecta în mod direct realizarea obiectivelor naționale și globale de dezvoltare.

7 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că 4,2 milioane de persoane mor prematur în fiecare an ca urmare a expunerii la poluarea aerului înconjurător și că 91% din populația lumii locuiește în locuri unde calitatea aerului depășește liniile directoare ale OMS. OMS descrie poluarea aerului drept "cel mai mare risc de sănătate pentru mediul înconjurător" (OMS "Poluarea aerului înconjurător: o evaluare globală a expunerii și a sarcinii bolilor" și "Poluarea aerului" ). Claire Holman CEnv și președintele Institutului de Management al Calității Aerului(IAQM) subliniază severitatea poluării aerului:"Poluarea aerului este o criză globală a sănătății publice care provoacă mortalitate inutilă precoce la un cost economic imens pentru societate. Ea are, de asemenea, un impact asupra mediului înconjurător care modifică habitatele. Ziua Mondială a Mediului 2019 este o mare oportunitate de a crește gradul de conștientizare a acestei probleme, cea mai presantă problemă de mediu a secolului XXI ".Profesorul James Longhurst CEnv HonFSE , profesor de științe ecologice la Universitatea din vestul Angliei, vicepreședinte onorific EPUK și vicepreședinte Instituția științelor mediului(IES) a sustinut si el acest lucru: "Salut anunțul că Poluarea Aerului va fi tema Zilei Mondiale a Mediului Poluarea aerului este unul dintre cele mai grave riscuri pentru sănătate și mediu la nivel local, național și internațional. Poluarea aerului este acum recunoscută drept cel mai mare risc pentru sănătate în Uniunea Europeană. În septembrie 2018, Curtea Europeană de Conturi a raportat că "poluarea aerului provoacă aproximativ de decese premature în UE și acestea reprezinta sute de miliarde de euro în costurile externe legate de sănătate"

8 Ziua Mondială a Mediului - 5 Iunie
Ştiaţi că: Peste 4,2 milioane de oameni mor prematur anual din cauza poluării? Pe glob, poluarea urbană este responsabilă de reducerea anuală a duratei de viaţă cu 4,6 milioane de ani? Poluarea cu Plumb favorizează apariţia anemiei şi provoacă întârzieri în dezvoltarea intelectuală a copiilor? Poluarea cu arsen, crom, cobalt, asbest, compuşi aromatici policiclici, etc, favorizează apariţia cancerelor? Pulberile minerale sau organice, substanţele volatile din detergenţi, insecticide provoacă alergii? Riscul deceselor datorate cancerului pulmonar, creşte cu 8% pentru fiecare 10 micrograme de particule fine / m3 din aerul inhalat? Sa ne unim pentru a lupta impotiva poluarii aerului Respira aer curat! Take a Deep Breath!

9 Ziua Mondială a Mediului - 5 Iunie
COPIII LA RISC Copiii sunt mai susceptibili la efectele poluării aerului datorită particularităţilor lor de dezvoltare şi comportament: organele respiratorii ale copiilor sunt incomplet dezvoltate şi prin urmare mai vulnerabile la substanţele toxice din aer; au căi respiratorii mai înguste care sunt afectate mai sever de inflamaţia care rezultă ca urmare a expunerii la poluanţii din aer. au un sistem imun inca nedezvoltat, ceea ce îi face mai vulnerabili la substanţele străine din aerul poluat; inhalează un volum mai mare de aer/kg corp comparativ cu adulţii; adesea respiră pe gură şi astfel sunt ocoliţi cilii şi mucusul din nas care reţin particulele din aer oprindu-le să ajungă în plămâni. Sa ne unim pentru a lupta impotiva poluarii aerului Respira aer curat! Take a Deep Breath!

10 Sunt necesare măsuri pentru controlul poluarii aerului
Sunt necesare măsuri pentru controlul poluarii aerului. Unele sunt luate, dar sunt necesare mai multe. Ziua Mondială a Mediului oferă o oportunitate importantă de a crește gradul de conștientizare a impactului poluării aerului și de a crea sprijin pentru acțiunile de urgență si de control care sunt necesare pentru a reduce riscul pentru sănătatea publică și pentru mediu.

11 Ziua Mondială a Mediului - 5 Iunie
Sa ne unim pentru a lupta impotiva poluarii aerului Respira aer curat! Take a Deep Breath!

12 Ziua Mondială a Mediului - 5 Iunie
Sa ne unim pentru a lupta impotiva poluarii aerului Respira aer curat! Take a Deep Breath!

13

14 Ziua Mondială a Mediului - 5 Iunie
Cum protejăm mediul? Sa ne unim pentru a lupta impotiva poluarii aerului Respira aer curat! Take a Deep Breath!

15 Calitatea Aerului Aerul este factorul de mediu care constituie cel mai rapid suport ce favorizează transportul poluanţilor în mediu. Poluarea aerului are multe şi semnificative efecte adverse asupra sănătăţii umane şi poate provoca daune florei şi faunei în general. Calitatea aerului este determinată de emisiile în aer provenite de la sursele staţionare şi sursele mobile (traficul rutier), cu preponderenţă în marile oraşe, precum şi de transportul pe distanţe lungi a poluanţilor atmosferici. În România, domeniul „calitatea aerului” este reglementat prin Legea nr.104/ privind calitatea aerului înconjurător publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.452 din 28 iunie 2011.

16 Ziua Mondială a Mediului - 5 Iunie
Impactul aferent poluării asupra sănătăţii cuprinde afecţiuni respiratorii şi cardiovasculare, cancerul, astmul şi alergiile, precum şi afecţiunile sistemului de reproducere şi tulburările de dezvoltare neurologică. Date statistice din judeţul Hunedoara BPOC 2013 2014 2015 2016 2017 2018 Rămaşi în evidenţă 11.747 11.822 12.106 12.152 12.138 12.524 Hipertensiune Arterială Boli Cardio-Vasculare Anul 2013 2014 2015 2016 2017 2018 Cazuri noi 3.861 4.964 3.610 3.871 5.835 7.374 2.404 2.215 2.478 2.562 2.270 2.831 Total cazuri 61.700 61.882 62.856 62.438 62.735 63.158 31.997 32.320 32.752 33.396 32.621 32.156 Anul 2013 2014 2015 2016 2017 2018 Total cancer - rămaşi în evidenţă 8.078 8.655 9.041 9.377 9.049 13.284

17 Nr. cazuri de boli alergice din judetul Hunedoara
Ziua Mondială a Mediului - 5 Iunie Nr. cazuri de boli alergice din judetul Hunedoara Nr. Boala 2014 2015 2016 2017 2018 Urban Rural 1 Rinita alergica si vasomotorie 5.759 559 6.051 1.153 8.266 2.090 9.064 1.780 9.578 920 2 Astmul 1.331 155 148 1.285 251 1.076 189 1.069 125 3 Dermatita alergica de contact 2.626 464 2.341 534 2.616 686 2.255 488 2.027 535 4 Urticarie si eritem 6.319 1.032 6.491 1.127 7.174 1.367 6.632 1.045 6.322 1.177

18 Echitate pentru sănătate
Determinanții echității în sănătate în mediul urban includ o gamă largă de factori în mediul politic / economic, fizic și social. Deficiențele în oricare dintre acestea pot duce la inegalități în materie de sănătate și la riscuri mai mari pentru sănătate pentru minorități, femei, migranți, săraci, vârstnici, copii sau persoane cu handicap și alte grupuri vulnerabile. Deși locuitorii din mediul urban se bucură, în medie, de o sănătate mai bună decât populațiile rurale, riscurile pentru sănătatea urbană sunt distribuite inegal între grupurile sociale, iar cea mai mare parte a sarcinii este concentrată în rândul segmentelor vulnerabile. Cei care trăiesc în zonele sărace sunt deosebit de afectați.Alte inegalități în materie de sănătate pot fi, de asemenea, grupate de vecinătate, de exemplu, zone cu populații semnificative de migranți, vârstnici sau copii. Sărăcia este probabil cel mai important determinant al echității în sănătate, cu impact transversal.  "Adoptă-mă. Ei spun că părinții mei au fost uciși de ceva numit "dezvoltare".

19 "Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume
"Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Fiecare poate face diferența.” "Pământul oferă suficient pentru a satisface nevoile fiecărui om, dar nu si lăcomia fiecărui om".

20 "Nu este a ta, nu a mea, este a noastră
"Nu este a ta, nu a mea, este a noastră. Deci, protejează-ți pământul-mamă care te hrănește.” T pentru Tree. Salvați această imagine! Pentru că ar trebui să o arăți copiilor dvs.ca un răspuns la intrebarea:"Cum arata un TREE (copac)".

21 "Nu este vorba dacă animalele vor supraviețui, este dacă omul are voința de le salva". 
"Pământul nu ne aparține. Noi aparținem pământului ".

22 Obiectivele de Dezvoltare Durabilă:Asigurați o viață sănătoasă și promovați bunăstarea pentru toți la toate vârstele. Un mediu curat este esențial pentru sănătatea umană și bunăstarea.Pe de altă parte, poluarea aerului și a apei, precum și gestionarea defectuoasă a substanțelor și a deșeurilor periculoase contribuie la subminarea sănătății.Dezastrele naturale și șocurile de mediu pot avea un impact substanțial asupra sănătății, inclusiv decese, leziuni, boli, dizabilități, probleme psihosociale și alte efecte indirecte cu deteriorarea instalațiilor sanitare și întreruperea furnizării serviciilor de sănătate pe perioade lungi de timp. Utilizarea sporită a combustibililor fosili fără acțiuni de atenuare a gazelor cu efect de seră va avea implicații globale asupra schimbărilor climatice. Eficiența energetică și creșterea utilizării surselor regenerabile contribuie la atenuarea schimbărilor climatice și la reducerea riscului de dezastre. Menținerea și protejarea ecosistemelor permit utilizarea și dezvoltarea ulterioară a surselor de energie electrică și bioenergie.   Până în 2030, sa se asigure: accesul universal la servicii energetice accesibile, fiabile și moderne creșterea substanțială a ponderii energiei regenerabile în mixul global de energie dublarea ratei globale de îmbunătățire a eficienței energetice să se intensifice cooperarea internațională pentru a facilita accesul la cercetarea și tehnologia în domeniul energiei curate, inclusiv energia regenerabilă, eficiența energetică și tehnologia avansată și mai curată a combustibililor fosili și să promoveze investițiile în infrastructura energetică și în tehnologia energetică să se extindă infrastructura și tehnologia de modernizare pentru furnizarea de servicii energetice moderne și durabile pentru toți în țările în curs de dezvoltare, în special în țările cel mai puțin dezvoltate, în statele mici în curs de dezvoltare insulare și în țările în curs de dezvoltare, de sprijin reducerea substanțială a numărului de decese și a bolilor cauzate de substanțele chimice periculoase și de poluarea aerului, a apei și a solului și a contaminării

23 BIBLIOGRAFIE (OMS "Poluarea aerului înconjurător: o evaluare globală a expunerii și a sarcinii bolilor" și "Poluarea aerului" ). Raportul special nr. 23/2018, "Poluarea aerului: insuficient protejată " , JOUE C 324 din 13 septembrie 2018. SEE," Raportul privind calitatea aerului în Europa ", 2017).  

24 Ziua Mondială a Mediului - 5 Iunie
DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ JUDEŢUL HUNEDOARA – DEVA DIRECTOR EXECUTIV, Ec. Cînda Monica MEDIC SEF DEPARTAMENT SSP, Dr. Birau Cecilia Compartimentul Evaluarea, Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate


Descărcați ppt "ZIUA MONDIALĂ A MEDIULUI"

Prezentări similare


Publicitate de la Google