Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

DEZINFECTANTI SI INALBITORI

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "DEZINFECTANTI SI INALBITORI"— Transcriere de prezentare:

1 DEZINFECTANTI SI INALBITORI
Nume:-Vlad Alexandra -Hortolomei Alexandru

2 DEFINITIE Dezinfectarea sau dezinfecția este procesul care are ca rezultat eliminarea de pe o suprafață sau un obiect a majorității microbilor și microorganismelor, fie animale, fie vegetale, dăunătoare.Termenul de dezinfectare este folosit în medicină, referindu-se la acțiunea medicului de a elimina sau previne, temporar sau nu, microbii aflați fie pe pielea, fie într-o rană deschisă apacientului, folosind o substanță dezinfectantă, de obicei alcool medicinal.Din punct vedere tehnic dezinfecția se deosebește de sterilizare unde materialul este complet eliberat de microorganisme. Dezinfecția reduce numărul germenilor la un factor de cca 105 iar este o deosebire între „a dezinfecta igienic mâinle” sau „dezinfecția mâinilor înaintea unei operații chirurgicale”. Dezinfectantele sunt substanțe antimicrobiane care fie distrug toate microorganismele dăunătoare de pe un material, fie le aduc la un nivel sigur. Foarte puține dezinfectante sunt capabile să sterilizeze materialul pe care sunt aplicate, dar acest lucru depinde și de modul cum sunt aplicate dezinfectantele.

3 SUBSTANTE SANITARE  1.Spirtul, desi este un dezinfectant excelent, nu se utilizeaza pe ranile deschise deoarece provoaca usturime, stimuleaza sangerarea si poate provoca distrugerea tesuturile. In cabinetele medicale spirtul se foloseste doar pentru a dezinfecta local pielea inaintea unui vaccin, asadar acest dezinfectant este pentru a iti dezinfecta pielea (mai ales mainile) atunci cand este necesarDe asemenea, spirtul este un dezinfectant excelent pentru obiectele de plastic sau metal (telefonul mobil, mouse-ul si tastatura sau alte obiecte asemanatoare pe care se strang foarte multe bacterii si germeni). 2.Apa oxigenata elimina toate bacteriile si poate fi aplicata pe ranile deschise, mai ales pentru ca are efect  de oprire a sangerarii. In acelasi timp, apa oxigenata se recomanda atunci cand trebuie sa dezlipesti un pansament aplicat de multa vreme.Totusi, un mic dezavantaj al apei oxigenate este ca actioneaza pe termen scurt si ca trebuie reaplicata ori de cate ori este necesar. .3.Cea mai utilizata substanta de dezinfectare in spitale este rivanolul, o substanta antibacteriana care actioneaza la suprafata tegumentelor si  a plagilor deschise. Acesta este suficient de puternic pentru a ucide bacterii cum ar fi streptococul sau stafilococul auriu, asa ca foloseste-o cu incredere ori de cate ori este necesar.Solutia se tamponeaza pe rana de cateva ori pe zi cu ajutorul unui pansament, iar din fericire, spre deosebire de spirt, aceasta nu provoaca usturimi. . 4.Betadina este un alt dezinfectant care se utilizeaza in spitale pentru a pregati pielea si mucoasele pentru injectii, biopsii, transfuzii etc. Aceasta este de mare ajutor in dezinfectarea plagilor aseptice si in tratamentul infectiilor cutanate bacteriene si fungice.

4 Totul despre inalbitori
Ce este un inalbitor? Cuvantul inalbitor se refera la substanta pe baza de clor (hipoclorit de sodiu), careia i s-au descoperit proprietati de inalbire in anul De atunci, acest cuvant a ajuns sa fie folosit pentru orice substanta chimica cu proprietati de inalbire similare, precum inalbitorii pe baza de peroxid de hidrogen. Istoria inalbitorului. In 1787, chimistul francez Berthollet a descoperit hipocloritul de sodiu, ingredientul activ din gama Domestos 24H Inalbitor dezinfectant cu vascozitate ridicata. Capacitatea sa de a inalbi eficient materialele textile a fost descoperita imediat si comercializata cu succes. La sfarsitul secolului al XIX-lea, dupa ce Louis Pasteur descoperise eficienta sporita a hipocloritului de sodiu impotriva bacteriilor cauzatoare de boli, acesta a devenit extrem de utilizat ca dezinfectant. Numeroase studii au confirmat de atunci nivelul sau ridicat de eficienta in distrugerea microbilor. Este recunoscut, pe scara larga, ca avand un spectru de dezinfectie imbatabil – putand sa distruga agentii patogeni precum bacterii, virusuri, mucegaiuri si spori.

5 Cum actioneaza inalbitorul?
Domestos Inalbitor este un produs de curatat pe baza de hipoclorit de sodiu – aceeasi substanta chimica activa care garanteaza siguranta apei potabile si curatenia piscinelor. Cum actioneaza inalbitorul pe o suprafata murdara? Cand intalneste murdarie si microbi, hipocloritul de sodiu din inalbitor descompune moleculele organice raspunzatoare pentru pete si mirosuri neplacute, si distruge microorganismele care genereaza initial mirosurile. Pe masura ce actioneaza, inalbitorul se descompune treptat in substante inofensive. Daca inalbitorul este neutralizat rapid in timpul folosirii, cum poate actiona corect? Una dintre calitatile de baza ale inalbitorului este aceea ca este nevoie de cantitati relativ mici pentru dezinfectare, si aceasta se realizeaza foarte rapid. Astfel, desi o parte din dezinfectant este neutralizata treptat in timpul folosirii de catre cantitatea mica de murdarie pe care o curata, daca urmezi instructiunile producatorului vei avea intotdeauna cantitatea de inalbitor corespunzatoare si timpul suficient pentru o dezinfectare riguroasa.

6 Produse lichide sau solide pe baza de agenti tensioactivi si compusi cu oxigen activ sau clor activ pentru indepartarea petelor si albirea tesaturilor in spalatorii, spalari manuale si automate. -INALBITOR cu PERBORAT, INALBITOR cu CLOR activ. -INALBITOR pentru curatarea si dezinfectarea suprafetelor metalice de inox din bucatarii (cutite, site, cuve, etc). UTILIZARE: -uz industrial: spalarile grele din spalatoriile colective -industria textila, industria alimentara, industria grea -industria prelucrarii carnii si a produselor din carne, industria de prelucrare a laptelui pentru -curatare si igienizare. -uz institutional; HORECA, hoteluri, restaurante, pensiuni turistice ; firme de curatenie. -uz casnic : manual sau masina automata. AVANTAJE: -Inalbitori concentrati in substanta activa. -Inalbitori pentru rufe albe/colorate, tesaturi bumbac sau fibre mai delicate. -Inalbitori activi si la temperaturi de spalare scazute 30 – 400C.

7 PROPRIETATI DEZINFECTANTI
Un dezinfectant bun va oferi o sterilizare completa, fara a provoca daune altor forme de viata, nu va fi scump si nu va fi corosiv. Din pacate, un astfel de dezinfectant nu exista. Cei mai multi dezinfectanti sunt, datorita naturii lor, daunatorii (chiar toxici) atat oamenilor, cat si animalelor. Acestia ar trebui tratati cu multa grija si indemanare. Multi dezinfectanti vin cu instructiuni pentru siguranta, care ar trebui citite in intregime inainte de utilizare. Cei mai multi dezinfectanti contin Bitrex, o substanta amara, care are rolul de a descuraja ingerarea, ca o masura de siguranta in plus. Dezinfectantii care sunt folositi in interior nu ar trebui amestecati cu produse de curatare intrucat pot aparea reactii contrare. Unii dezinfectanti au o paleta larga (omoara aproape toate micro-organismele), in timp ce altii distrug putine organisme care provoaca boli, dar sunt preferati pentru alte proprietati (nu sunt corozivi, toxici sau scumpi). Proprietatile dezinfectantilor legate de soare (ultra-violete) sunt puternice. Decat o baza totala pe chimicale, igiena primara – stalpul unei alimentatii sanatoase – este important efortul facut pentru a controla bacteriile, care prefera un mediu cald – umed si intunecat.Exista argumente pentru crearea si mentinerea unor conditii care nu conduc la supravietuirea bacteriilor si multiplicarea acestora, mai degraba decat pentru incercarile de a le distruge cu ajutorul chimicalelor.

8 DEZINFECTANTI COSMETICI
Sterilium poate fi utilizat pentru dezinfectia igienica si chirurgicala a mainilor.Acest produs poate fi utilizat in toate ariile unde este foarte importanta mentinerea unei igiene: * sectiile de spital * sectoare functionale (bloc operator,sectii de terapie intensiva,sectii de boli infectioase) * sali de tratament si ambulatoriu * ambulante * laboratoare,servicii de curatenie * cabinete medicale particulare * ingrijirea la domiciliu a pacientilor,batranilor sau copiilor * dializa la domiciliu * in industrie(farmaceutica,cosmetica,alimentara). Sterilium nu poate fi utilizat pentru dezinfectia mucoaselor si nu poate fi folosit in proximitatea ochilor. Instructiuni de utilizare si dozaj: * Sterilium se utilizeaza nediluat,prin frecarea cu produs a mainilor uscate,asigurati-va ca mainile raman umede pe toata durata timpului de contact. * dezinfectia igienica a mainilor ,frecati cu cel putin 3ml de solutie mainile uscate timp de 30sec. * dezinfectia chirurgicala a mainilor ,mentineti umede cu produs mainile si antebratele pentru 1.5minute.

9 Sfarsit!


Descărcați ppt "DEZINFECTANTI SI INALBITORI"

Prezentări similare


Publicitate de la Google