Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

TINERII INTRE “DA” SI “NU”

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "TINERII INTRE “DA” SI “NU”"— Transcriere de prezentare:

1 TINERII INTRE “DA” SI “NU”
Alcoolul: de la obisnuinta, la abuz si dependenta

2 Ce este alcoolul? Alcoolul este un drog în stare lichidă, al cărui consum conduce în timp la dependenta fizică si psihică. Alcoolismul este manifestarea constientă sau nu, prin care individul caută satisfacerea nevoii de a consuma alcool indiferent de mijloace sau consecinte, pentru evitarea sevrajului sau a stărilor psihice neplăcute.

3 Care sunt motivele consumului de alcool?
In general se apeleaza la consumul de alcool cand apare o stare emotionala neplacuta (tristete, vina, melancolie, anxietate, frustrare). Alte motive des invocate de consumatori sunt: curiozitatea, anturajul, Supararea, bucuria, agresivitatea, povara singuratatii sau povara psihologica a responsabilitatilor, socializare, alungarea temporara a stresului.

4 Alege sa traiesti fara vicii!

5 Efectele consumului de alcool
Consumul excesiv de alcool dauneaza grav sanatatii, fiind corelat cu 80% dintre cazurile de sinucidere, 50% din crime, 30% dintre accidentele rutiere fatale si 15% din cazurile de inec.  Consumul de alcool poate favoriza : aparitia cirozei hepatice poate sa afecteze negativ fatul si poate fi asociat cu cancerul la san la femei  cancerul cavitatii bucale, al esofagului, al faringelui si laringelui.

6 Pe termen lung, consumul abuziv de alcool poate avea numeroase efecte negative, atat pe plan social cat si asupra sanatatii: agraveaza hipertensiunea arteriala ceea ce creste riscul de accident vascular cerebral  pancreatita acuta sau cronica sunt numai cateva dintre afectiunile in aparitia carora alcoolul poate fi implicat.

7 Efectele consumului de alcool asupra organismului

8 Alcoolul in viata adolescentilor
In zilele de azi tot mai multi elevi, liceeni ajung sa consume alcool pentru distractie sau doar pentru a se integra intr-un anumit anturaj. Consumul de alcool in viata unui adolescent poate duce la urmari grave, specifice varstei: Accidente rutiere ; Relatii sexuale spontane, neprotejate cu urmari nedorite (sarcina,boli ) ; Conflicte cu prietenii sau cu familia ;

9 “Pot scapa de acest viciu?”
Abstinenta (renuntarea totala la consumul de alcool) este singura solutie pentru iesirea din dependenta. Alcoolismul se poate trata prin consiliere psihologica, asistenta medicala - cura de dezalcoolizare, tratament post-cura prin internarea intr-un centru de recuperare, participarea regulata la grupuri de sprijin pentru dependentii de alcool. 

10 Mituri despre alcool Consumul de alcool este o metoda rapida si placuta care iti da senzatia de buna dispozitie.. FALS! Chiar daca in momentul in care este consumat alcoolul ii poate induce intr-un anumit fel o stare de « buna dispozitie » aceasta nu dureaza mult si are urmari neplacute, cum ar fii durerile de cap sau starea de rau. Consumul de alcool elibereaza de stres. FALS! O idee total neinspirata sa folosesti alcoolul pentru a scapa de stres.Ba mai mult, este demonstrat ca alcoolul acutizeaza starea de stres afectand somnul si capacitatea de concentrare.

11 Ca sa ne trezim din betie, trebuie sa bem cafea. FALS
Ca sa ne trezim din betie, trebuie sa bem cafea. FALS! Cafeaua nu poate scadea concentratia de alcool din sange, in schimb ea este un excitant al sistemului nervos. Cafeaua poate stimula intrucatva atentia, imbunatatind nesemnificativ capacitatea de concentrare a persoanei in stare de ebrietate. Aceasta nu inseamna ca ea diminueaza propriu-zis starea de betie. Practic, riscul, sa spunem, al unui accident auto in cazul conducerii in stare de ebrietate ramane aproape neschimbat sau chiar neschimbat, chiar daca am consumat cafea. Consumul de alcool iti rezolva problemele. FALS! Alcoolul afecteaza grav organismul,reduce capacitatea de concentrare si scade eficienta creierului.

12 Tu alegi modul in care traiesti !
Spune “NU” alcoolului!

13 Proiect realizat de: Bretoiu Anca-Maria Daniel Ioana-Andreea
Clasa a IX-a B


Descărcați ppt "TINERII INTRE “DA” SI “NU”"

Prezentări similare


Publicitate de la Google