Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Instrumentele financiare derivate

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Instrumentele financiare derivate"— Transcriere de prezentare:

1 Instrumentele financiare derivate
Forumul Bancar Roman Bucuresti, 16 noiembrie 2004

2 Instrumentele financiare derivate
Pentru a putea initia si dezvolta piata derivativelor din Romania, trebuiesc indeplinite o serie de preconditii printre care: Existenta cadrului legal al folosirii lor, creat de catre forul regulator Existenta prevederilor legale ce sa permita o abordare coerenta atat in cazul conditiilor normale de lucru cat mai ales in situatii de faliment Existenta normelor contabile si de taxare specifice

3 Instrumentele financiare derivate
Punctul 1 este indeplinit, deoarece incepand cu anul 2005, intra in vigoare normele de adecvare a capitalului, in conformitate cu directivele UE.

4 Solutia? ISDA Master Agreement
ACI Romania a ajuns la concluzia ca documentul ce ar trebui folosit pe scara larga si incurajat si de catre forurile competente (BNR,MF) este ISDA, ce este acceptat pe scara larga in lumea intreaga de catre regulatori si participanti la piata. Aceasta documentatie are o abordare completa – nu numai din punct de vedere legal, dar abordeaza si aspecte de management al riscului, elemente de natura operationala, taxare etc.

5 Instrumentele financiare derivate
In urma consultarii si cu BNR si MF, ACI Romania a solicitat casei de avocatura Linklaters (in urma unei licitatii specifice) o opinie legala in ceea ce priveste posibilitatea folosirii ISDA in Romania. Concluzia : trebuiesc efectuate modificari in cadrul legislativ, cele mai importante fiind cele din Legea Falimentului.

6 Rezultate: Din pacate solicitarile catre forurile competente nu au fost incununate de succes…

7 Netting-ul … importanta crescanda a conceptului de netting si a posibilitatii utilizarii sale in Romania si pentru tranzactiile interbancare de schimb valutar, in conditiile volatilitatii crescute de masurile recente ale BNR ce genereaza cresterea volumului de schimburi valutare interbancare …

8 Rezultatele netting-ului:
… efectuarea un numar sporit de tranzactii folosind liniile de credit existente!


Descărcați ppt "Instrumentele financiare derivate"

Prezentări similare


Publicitate de la Google