Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

PARGHIA ***.

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "PARGHIA ***."— Transcriere de prezentare:

1 PARGHIA ***

2 Definitie Pârghia este un mecanism rigid, de obicei sub forma de bară rigidă Aceasta bara rigida se poate roti în jurul unui punct fix numit punct de sprijin și asupra căreia acționează două forțe: forța care trebuie învinsă, numită forță rezistentă forța cu ajutorul căreia este învinsă forța rezistentă, numită forță activă. Pârghia servește, în general, la multiplicarea forței.

3 Tipuri de parghie de gradul I: punctul de sprijin se află între punctele de aplicație ale celor două forțe. Exemple: levierul, foarfecele, balansoarul, brațulbalanței

4 Tipuri de parghie de gradul al II-lea: punctul de aplicație al forței rezistente se află între articulație și cel al forței active. Exemple: roaba, pedala de frână, cleștele de spart nuci.

5 Tipuri de parghie de gradul al III-lea: punctul de aplicație al forței active este situat între cel al forței rezistente și punctul de sprijin. Exemple: brațul omului, penseta.

6 PARGHIA IDEALA O pârghie ideală (fără forță de frecare) este în condiție de echilibru atunci când momentul forței active (față de punctul de sprijin) este egal cu momentul forței rezistente. MF=Mr F×bF=R×bR

7 Parghia Bratul fortei al parghiei este distanta cea mai mica dintre axa de rotatie si suportul fortei (linia de actiune a fortei). Raportul fortelor este egal cu raportul invers al bratelor, daca parghia este in echilibru.

8 VA MULTUMESC PENTRU ATENTIE!


Descărcați ppt "PARGHIA ***."

Prezentări similare


Publicitate de la Google