Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

TEHNICA EPICULUI DUBLU~SIMBOLURI

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "TEHNICA EPICULUI DUBLU~SIMBOLURI"— Transcriere de prezentare:

1 TEHNICA EPICULUI DUBLU~SIMBOLURI

2 Nuvela este construita prin utilizarea tehnicii epicului dublu
Nuvela este construita prin utilizarea tehnicii epicului dublu .In episodul I exista elemente ,intamplari care trimit catre altceva.Spre exemplu tramvaiul cu care Gavrilescu calatoreste sugereaza pragul de trecere dintre viata si moarte.

3 Fereastra deschisa sugereaza deschiderea catre sacru

4 Nucul in dictionarul de simboluri este asociat demoniei erotice din complexul Dionysos-Artemis-Caryatis,aceasta din urma fiind iubita si transformata de Zeus in nuc datorita clarviziunii magice. In mitologia romaneasca de Romulus Diaconescu,creanga de nuc apare in contextul magiei erotice,pentru farmecele de dragoste. In enciclopedia de etnobotanica romaneasca de Valeriu Butura,nucul este asociat sexualitatii si nasterilor.

5 Nucul trebuie pus in legatura cu renasterea si simbolistica hemafrodita a miezului de nuca.
Renasterea spirituala a lui Gavrilescu presupune moartea conditiei anterioare.Realizarea in finalul nuvelei a unitatii primordiale prin intalnirea cu Hildegard e anticipata de simbolistica nucului.

6 Cafeaua-cromatica ei trimite spre moarte,spre somn.
In text apare ca o bautura cu virtuti magice avand drept efect intensificarea trairilor si perceptiilor.

7 Simbolistica apei trimite catre mitologia greaca :apa Lethei fiind cea care provoaca uitarea,amnezia.Gavrilescu intrat in gradina tigancilor devine amnezic. In folclorul romanesc apa si setea de viata sunt relationate cu pragul mortii sufletului ,intorcandu-se pentru a bea apa.Apa poate fi corelata cu setea de viata netraita in toata plenitudinea ei.

8 Bordeiul apare ca o spatialitate labirintica a propriului suflet
Bordeiul apare ca o spatialitate labirintica a propriului suflet .Acest spatiu necunoscut ,neexploatat il ispiteste pe erou sa traiasca intens ritualul celor trei fete. *grecoaica simbolizeaza cunoasterea rationala si artistica *ovreica cunoasterea religioasa *tiganca –gandirea magica,intuitiva

9 Cele trei fete legate de mitologia romaneasca ar putea fi ielele sau sirenele.
Personajele feminine pot fi gratiile(charitele)zeite celeste ale frumusetii:Aglae(splendoarea),Thalia(farmecul si armonia),Euphosyne(bucuria si placerea de a trai)

10 Cele 3 personaje feminine pot fi asociate cu cele 3 zeitati din infern(parcele sau moinele divinitatii infernale)care decideau la nastere durata vietii si destinul fiecaruia: *Clotho-urzea firul :*Lachesis-care il torcea hotarandu-i durata :*Acropos-il taia


Descărcați ppt "TEHNICA EPICULUI DUBLU~SIMBOLURI"

Prezentări similare


Publicitate de la Google