Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Atmosfera planetei Terra

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Atmosfera planetei Terra"— Transcriere de prezentare:

1 Atmosfera planetei Terra
Liceul Tehnologic “Ion Nistor” Atmosfera planetei Terra Pirghie Vasile Clasa a X-a A

2 Introducere Tema aleasa de mine face parte din domeniul geografiei .
Am ales aceasta tema deoarece mi se pare foarte interesanta.

3 Cuprins Despre atmosfera Compozitia atmosferei Formarea atmosferei
Aparitia oxigenului Alcatuirea atmosferei Straturile atmosferice Rolul atmosferei Referinte

4

5 Despre atmosfera Atmosferă, cuvânt compus de origine greacă (de la atmos = ceață, abur și, sfaira = sferă), desemnează învelișul de aer sau alte gaze al Pământului sau al altui corp ceresc. Atmosfera planetei noastre este practic 100 % gazoasă, fiind compusă din aer, conține însă și urme de substanțe solide și lichide fiind divizate. Atmosfera este numită uneori și, simplu, „aer”.

6 Compozitia atmosferei
Alte gaze : Argon: 0.934% Dioxid de Carbon: 0.033% Gaze rare (Ne, He, Kr, Xe) Hidrogen Metan Oxid de Azot Monoxid de Carbon

7 Formarea atmosferei Procesele de formare a atmosferei sunt legate de compoziția ei chimică, care la rândul ei a influențat procesele climatice. În urmă cu 4,56 miliarde de ani, când s-a format globul pământesc, hidrogenul (H2) și heliul (He) erau deja prezente. Ulterior, datorită densității și greutății specifice scăzute a acestor două gaze, ele nu au mai putut fi atrase și reținute de planetă

8 Datorită răcirii lente a Terrei și prin activitatea vulcanică de pe glob au fost aduse la suprafață diverse gaze, care rezultaseră din reacțiile chimice ale straturilor interne. De aici a luat nastere atmosfera.

9 Radiația ultravioletă intensă a determinat o descompunere fotochimică a moleculelor de apă, a metanului și a amoniacului, astfel acumulându-se dioxid de carbon și azot. Gazele mai ușoare, precum hidrogenul și heliul, au urcat în straturile superioare ale atmosferei, ulterior disipându-se în spațiul cosmic, pe când gazele mai grele, ca de ex. dioxidul de carbon, s-au dizolvat în mare parte în apa oceanelor.

10 Aparitia oxigenului Oxigenul, a apărut sub formă gazoasă, acum circa 3,5 miliarde de ani, fiind eliberat datorită activității de fotosinteză a bacteriilor care descompuseseră substanțele bazate pe grupe cianhidrice. Azotul, inert din punct de vedere chimic în condițiile existente atunci, a rămas neschimbat în atmosferă.

11 Oxigenul format s-a dizolvat în mare parte în apa oceanelor, oxidând metalele feroase.
În urmă cu circa 350 milioane de ani o parte din oxigen a format prin ionizare în straturile superioare ale atmosferei ozonul, o combinație alotropică a oxigenului ce protejează pământul de razele ultraviolete. Se consideră că, începând cu acea perioadă și pănâ astăzi, compoziția aerului atmosferic a rămas relativ stabilă.

12 Alcatuirea atmosferei
Atmosfera terestră are o masă de cca 4,9 · 1018 kg și este alcătuită in funcție de temperatură din 5 straturi, partea superioară a fiecărui strat terminându-se cu o zonă de așa-numită „pauză”. Noi traim in cel mai apropiat strat ,in troposfera . Atractia gravitationala capteaza in acest strat mai mult de trei sferturi din cantitatea totala de aer din atmosfera .

13 Straturile atmosferice
Straturile atmosferice Strat De la… Pana la … Troposfera 0 km 17 km Stratul de ozon 15 km 40 km Stratosfera 50 km Mezosfera 80 km Ionosfera 640 km Exosfera km Cca km

14 Troposfera constituie aproximativ 90 % din masa totală a atmosferei
Troposfera constituie aproximativ 90 % din masa totală a atmosferei. Aici au loc fenomenele meteorologice. Stratul de ozon conține 90% din ozonul care se găsește în atmosferă și absoarbe 97%-99% din radiațiile ultraviolete de frecvență înaltă. Stratosfera conține pătura de ozon care absoarbe cea mai mare parte a radiațiilor ultraviolete.

15 Mezosfera este caracterizată printr-un aer extrem de rarefiat și prin scăderea rapidă a temperaturii, care atinge -90 °C spre limita superioară, numită mezopauză. Ionosfera este partea superioară a atmosferei. Ea joacă un rol important în electricitatea atmosferică și formării marginii interioare a magnetosferei. Exosfera este stratul exterior al atmosferei terestre, unde aerul este extrem de rarefiat. Prin acest strat se face treptat trecerea spre vidul interplanetar, în care mai există doar atomi de heliu și hidrogen.

16 Rolul atmosferei Viaţa nu ar fi posibilă pe Pământ fără atmosferă. Pe lângă faptul că ne asigură oxigenul, aceasta are şi alte funcţii extrem de importante în menţinerea vieţii. Atmosfera ne protejează de radiaţiile solare şi cosmice. O treime din radiaţia Soarelui este reflectată înapoi, aproximativ 20% este absorbită de atmosferă şi numai jumătate din aceasta este reţinută de Pământ.

17 Referinte Bibliografie: https://ro.wikipedia.org

18 Sfarsit


Descărcați ppt "Atmosfera planetei Terra"

Prezentări similare


Publicitate de la Google