Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

ALGORITMI PENTRU SORTAREA UNUI VECTOR

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "ALGORITMI PENTRU SORTAREA UNUI VECTOR"— Transcriere de prezentare:

1 ALGORITMI PENTRU SORTAREA UNUI VECTOR
METODA BULELOR (BUBBLE SORT)

2 CONTINUT Caracteristici Pasii algoritmului Exemplu Implementare

3 ALGORITMI DE SORTARE Prin metoda bulelor se parcurge vectorul şi se compară fiecare element cu succesorul său. Dacă nu sunt în ordine cele două elemente, acestea se interschimbă între ele. La prima parcurgere elementul de valoare maximă se deplasează către ultima poziţie. La a doua parcurgere, elementul imediat următor ca valoare după elementul maxim se deplasează către penultima poziţie. Vectorul se parcurge de mai multe ori, până când la o parcurgere completă nu se mai execută nici o interschimbare între elemente.

4 METODA SELECTIEI DIRECTE
Controlul acţiunii repetitive este dat de variabila TERMINAT, care la fiecare reluare a algoritmului primeşte valoarea inițială adevărat (1), şi care se schimbă în fals (0) dacă s-a efectuat o interschimbare. În momentul în care tabloul v s-a parcurs fără să se mai efectueze nici o schimbare, TERMINAT rămâne cu valoarea iniţială adevărat şi algoritmul se termină. Subalgoritm Metoda_bulelor(v,n) repeta terminat <- 1 pentru i<- 1, n-1 executa daca v[i]>v[i+1] atunci terminat< aux<- v[i] v[i] <- v[i+1] v[i+1]=aux sfarsit daca sfarsit pentru pana cand terminat Sfarsit algoritm

5 EXEMPLU

6 IMPLEMENTARE Secventa de instructiuni pentru algoritmul de sortare:

7 FISA DE LUCRU Scrieti programul care ordoneaza crescator un vector v cu maximum 50 elemente intregi. Modificati programul astfel incat sa ordoneze elementele vectorulu descrescator. Probleme suplimentare: Scrieti un program care citeste de la tastatura un vector cu numere intregi si un numar intreg k (k<n). Programul va ordona elementele v[0]…v[k] din vector in ordine crescatoare si elementele v[k+1]..v[n-1] in ordine descrescatoare. Sa se memoreze intr-un vector cifrele unui numar si sa se afiseze cel mai mic numar care se poate obtine cu cifrele memorate.

8 Sfarsit !


Descărcați ppt "ALGORITMI PENTRU SORTAREA UNUI VECTOR"

Prezentări similare


Publicitate de la Google