Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Constantinopol sub asediu Avansare la click/auto.

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "Constantinopol sub asediu Avansare la click/auto."— Transcriere de prezentare:

1 Constantinopol sub asediu Avansare la click/auto

2 Muzeul de istorie „Panorama 1453„ - Istanbul
Averio. pps

3 Averio. pps Muzeul de istorie ”Panorama 1453” aflat în "Topkapi Cultura Park" - Istanbul, a fost deschis la 31 ianuarie 2009, la comemorarea a 555 de ani de la Cucerirea Constantinopolului. Este situat vizavi de locul în care au avut loc luptele reale, în apropierea zidurilor lui Theodossius, pe meterezele Topkpi-Edirnekapi, „ușa care s-a deschis„ spre cucerirea Constantinopolului . Aici vizitatorul asista din nou la cucerirea Constantinopolului , în momentul când soldații au intrat în oraș, aproape exact așa cum s-a întâmplat! Un moment important din istorie, eveniment, care i-a adus tînărului sultan Mehmet al II-lea, în vîrstă de doar 21 ani, renumele de „Fatih”(Cuceritorul). Construcția ce oferă o imagine complet panoramică, atât pe verticală cât și pe orizontală, are o forma semisferică cu diametrul exterior al domului de 40 m și cel interior de 38 m. Zona de modele tridimensionale este de 650 mp, zona de pictura bidimensională este de 2350 mp, cuprinzînd în total picturi și de figuri . Spațiul expozițional de artefacte are o suprafață totală de de mp. Efectele de acustică specială, induc publicului senzația de șoc, de confuzie, de vacarm, ca și cînd s-ar afla într-o situație reală, pe un cîmp de luptă.

4 Averio. pps

5 Macheta muzeului ”Panorama 1453”
Averio. pps

6 „Căderea Constantinopolului„ este numele sub care e cunoscută cucerirea capitalei Imperiului Bizantin de forțele Imperiului Otoman, sub comanda sultanului Mehmed al II-lea. Planul lui Mehmed a fost să atace zidurile lui Theodossius , seria complexă de ziduri și șanțuri care protejau Constantinopolul de un atac dinspre vest, singura parte a cetății care nu era înconjurată de apă. Armata otomană și-a așezat tabăra nu departe de oraș, în lunea Paștelui, 2 aprilie Victoria trupelor otomane a avut loc în ziua de marți, 29 mai 1453. Armata bizantină număra aproximativ de oameni, din care erau mercenari străini. Cetatea avea de asemenea circa 22,5 km (14 mile) de ziduri, probabil cele mai puternice ziduri fortificate aflate în existență pe atunci. Otomanii, la rândul lor, aveau o armată uriașă. S-a estimat că număra aproximativ de oameni, inclusiv de ieniceri; estimări mai recente citează soldați și de ieniceri. Mehmed a construit și o flotă pentru a asedia orașul de pe mare, condusă în majoritate din mercenari greci. Seara, la sfirșitul luptelor, într-un morman uriaș de cadavre, a fost găsit și trupul împaratului Constantin al IX-lea, Paleologul. Acesta a fost identificat după vulturii bizantini de aur de pe cizmele sale. Sultanul a poruncit să i se reteze capul împăratului, acesta urmînd sa fie expus la Hippodrom, iar corpul sa-i fie înmormîntat cu onoruri împăratești. Acest mormînt a fost întreținut pînă la începutul secolului XX pe socoteala vistieriei, în piața Vefa din Istanbul. Căderea Constantinopolului a însemnat nu numai sfârșitul Imperiului Roman de Răsărit și moartea ultimului împărat bizantin, Constantin al IX-lea, dar și o victorie strategică de o importanță crucială pentru cucerirea estului mediteranean și al Balcanilor de către otomani. Constantinopolul a rămas capitala Imperiului Otoman până la destrămarea acestuia în 1922,fiind rebotezat Istanbul în anul 1930, după proclamarea Republicii Turcia în 1922.” (Wikipedia)

7 Harta Constantinopolului în antichitate (sînt trasate în mod deosebit cele două rînduri de ziduri, ridicate de împărații Constantin și Theodossius).

8 Strategiile armatelor bizantine și otomane la momentul 1453
Flota otomană Transportul pe uscat al flotei otomane Inchiderea Bosforului cu lanțul Flota bizantină Bizantinii Artileria otomană Bizantinii Armata de uscat otomană Armata de uscat otomană Strategiile armatelor bizantine și otomane la momentul 1453

9 Ruinele zidurilor lui Theodossius
Averio. pps Ruinele zidurilor lui Theodossius

10 ultima fiind în fatidicul an 1453.
Puternicul  ansamblu de fortificații  început de împăratul Theodosius  în sec V, azi refăcut, a apărat orașul timp de mai mult de 1000 de ani și a fost cucerit de doar doua ori, ultima fiind în fatidicul an 1453.

11 Averio. pps

12 Averio. pps

13 Averio. pps

14 Averio. pps

15 Averio. pps

16 Averio. pps

17 Averio. pps

18 Averio. pps

19 Averio. pps

20 Averio. pps

21 Averio. pps

22 Averio. pps

23 Averio. pps

24 Averio. pps

25 Averio. pps

26 Averio. pps

27 Averio. pps

28 Averio. pps

29 ”Otomanii au angajat un transilvănean pe nume Orban, care era specialist în construirea de tunuri, arme care la acea vreme reprezentau o noutate în tehnica de luptă. Orban a construit un tun enorm, botezat "tunul Basilic" sau "Great Bombard" (nume dat de voluntarii englezi care au supraviețuit), măsurând peste 8 metri lungime și circa 75 cm diametru, care era capabil să lanseze un proiectil de 544 kg la o distanță de aproape doi kilometri. Deși bizantinii aveau și ei tunuri, acestea erau mult mai mici iar reculul lor avea tendința să slăbească zidurile propriei lor cetați. Tunul lui Orban avea totuși câteva probleme: nu avea precizie, încărcarea dura trei ore și ghiulelele erau puține; s-a prăbușit sub reculul propriu după numai șase săptămâni.” Averio. pps

30 Averio. pps

31 Averio. pps

32 Averio. pps

33 Averio. pps

34 Averio. pps

35 Averio. pps

36 Averio. pps

37         Mahomed al II-lea Fatih (الفاتح), Cuceritorul sau Mehmed al II-lea ( ), a ajuns sultan al Imperiului Otoman la virsta de 19 ani, conducînd imperiul între , și între A fost unul dintre cei mai puternici sultani din istoria Imperiului Otoman. Cucerirea Constantinopolului - cea mai mare cetate medievală a vremii- în anul 1453, l-a transformat pe Mahomed în cel mai renumit conducător în lumea musulmană. În următorii 30 de ani el a încercat nu numai să facă din noua capitală cel mai important și mai frumos oraș din lumea întreagă, ci și să devină, el însuși, ca urmaș al împăratului Bizanțului, conducătorul absolut al unui imperiu în plină expansiune. Pentru a realiza acest lucru, el a început prin a distruge tot ceea ce reamintea de puterea bizantină, ordonînd uciderea oricăruia dintre grecii bizantini ce ar fi putut fi numit împărat!

38 Constantinopol=Istanbul, megalopolisul întins pe doua continente,
despre care Napoleon Bonaparte declara: “Dacă Pămantul ar fi fost un singur stat, Istanbul ar fi fost capitala lui„. Fanfara Mehter 1453-Istanbul -”Marsi” Realizator: Averio.pps

39


Descărcați ppt "Constantinopol sub asediu Avansare la click/auto."

Prezentări similare


Publicitate de la Google