Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

Prezentarea se încărcă. Vă rugăm să așteptați

TEHNOLOGIA CONFECTIONATII PROTEZELOR MOBILIZABILE

Prezentări similare


Prezentarea pe tema: "TEHNOLOGIA CONFECTIONATII PROTEZELOR MOBILIZABILE"— Transcriere de prezentare:

1 TEHNOLOGIA CONFECTIONATII PROTEZELOR MOBILIZABILE
MATERIALE UTILIZATE LA CONFECŢIONAREA PROTEZEI SCHELETATE - CURSUL X - TEHNOLOGIA CONFECTIONATII PROTEZELOR MOBILIZABILE (SCHELETATA)

2 MATERIALE UTILIZATE LA CONFECŢIONAREA
PROTEZEI SCHELETATE Aliajele din care se realizează protezele scheletate trebuie să îndeplinească următoarele caracteristici: - rigiditate mare la grosimi mici, - rezistenţa mecanică mare (duritate), - rezistenţă la coroziune în mediul bucal, - să fie inert şi stabil chimic, - rezistent la oxidare, - să fie bine tolerat de ţesuturile cavităţii bucale, - să nu aibă gust,

3 - modul de elasticitate mare,
- să nu poată fi lustruit cu un luciu perfect şi de durată, - să fie facil de prelucrat în laboratorul de tehnică dentară, - în stare topita să curgă usor, astfel încât să se poată realiza turnături de mare precizie. Aceste caracteristici sunt îndeplinite de aliaje de aur platinat, dar mai ales de stelite (aliaje de crom-cobalt).

4 ALIAJELE DE AUR PLATINAT
Aliajele de aur platinat sunt reprezentate de : aliajul de aur 833 la mie cu 120 la mie platină, şi de aliajul de aur 750 la mie cu 120 la mie sau 150 la mie platină. Aliajul de aur 833 la mie la mie platină - conţine puţin argint şi cupru. Prezenţa platinei sporeşte rezistenţa la oxidare şi creşte mult menţinerea lustrului. Aliajul are următoarele proprietăţi fizico-chimice : - culoarea este galben-gri - coeficientul de contracţie la răcire este de 1-1,2% şi este total compensat de expansiunea pereţilor tiparului,

5

6 - rezistenţa la rupere şi duritatea sunt foarte mari,
- rezistenţa la coroziune este de asemenea bună, - în stare topită materialul este foarte fluid, putându-se obţine astfel de turnături fine, - valoarea lucrării se menţine deoarece aliajul se poate recupera în urma rafinării. Aliajul de aur 750 la mie+120 la mie platină - conţine cupru în procent ridicat şi argint. Conţinutul bogat în cupru conferă o duritate şi flexibilitate mai mari decât ale aliajului 833.

7

8 Aliajele de aur au următoarele caracteristici :
- sunt grele, aceasta constituind un avantaj la mandibulă, dar un dezavantaj la maxilar, - sunt flexibile, ceea ce obligă la confecţionarea unor conectori principali şi secundari mai voluminoşi, dar şi a unor croşete turnate mai subţiri - preţul de cost este foarte ridicat.

9 Aceste aliaje conţin cobalt aprox
Aceste aliaje conţin cobalt aprox. 65%, crom 30%, iar restul molibden, siliciu, carbon, nichel, magneziu, tungsten, aluminiu. Denumirea acestor aliaje-stelite- provine de la faptul că au un luciu deosebit care nu se modifică în timp. Fiecare element din compoziţia aliajului îi conferă anumite calităţi, şi anume: - cromul, creează rezistenţa la oxidare, coroziune şi conferă un luciu persistent, dar în cantitate mare are efecte negative asupra rezistenţei şi elasticităţii, - cobaltul, participă la stabilirea chimică a aliajului şi conferă rigiditatea, duritatea şi fluiditatea necesară unei bune turnături,

10 - molibdenul, creează structura foarte fină a aliajului şi măreşte rezistenţa la coroziune, rupere şi flexibilitate, - nichelul, participă la creşterea ductibilitătii materialului, combate oxidarea şi îmbunătăţeşte omogenitatea structurală, - siliciul, magneziul, aluminiul împiedică oxidarea materialului şi îi măresc fluiditatea.

11 Aliajele crom-cobalt au următoarele calităţi fizico chimice :
- sunt inoxidabile şi rezistente la acţiunea acizilor şi bazelor, - greutatea specifică este mică în comparaţie cu cea a aliajelor de aur, - intervalul de topire este mai ridicat decât la aliajele de aur, - coeficientul de contracţie este de 1,7-2,3% şi este compensat în cea mai mare parte de expansiunea tiparului - au o duritate foarte mare, - rezistenţa la rupere este bună, favorizând confecţionarea unor conectori principali şi secundari cu un volum redus.

12 Alegerea materialului protezei trebuie să se facă în funcţie de avantajele şi dezavantajele fiecărui material şi de eventualele cerinţe exprese ale pacientului când acestea nu influenţează negativ calităţile protezei.

13 Avantajele protezelor partiale scheletata Pe langa avantajele generale ale protezelor partiale: • restabilirea morfofunctionala a aparatului dento-maxilar, • imbunatatirea fizionomiei, • prevenirea imbolnavirii tesuturilor restante, • pastrarea relatiilor dinte cele doua maxile, • prevenirea migrarii dintilor restanti in spatiile edentate, proteza scheletata aduce in plus urmatoarele avantaje: • Suprafata acoperita in cavitatea bucala este mai mica, in comparatie cu protezele acrilice. • Nu altereaza perceptia gustului. • Rezistenta mai mare. • Ofera o stabilitate mult mai buna si un confort crescut. • Scheletul metalic elimina in mare parte pericolul fracturarii protezei. • Daca intre timp este indicata extractia unui dinte natural, pe proteza scheletata se pot adauga dinti falsi.

14 Intretinerea protezei partiale scheletata
Intretinerea protezei partiale scheletata Cel mai important lucru este mentinerea unei igiene orale corecte pentru dintii naturali, apoi trebuie sa igienizati proteza de cel putin doua ori pe zi, cu apa si substante speciale gasite in comert sau chiar detergent lichid de vase. Evitati pastele abrazive si periutele cu perii duri. Nu manevrati proteza de sistemele de prindere si cand o tineti in afara cavitatii bucale lasati-o intr-un pahar cu apa, pentru a evita deformarea.

15 VA MULTUMESC !


Descărcați ppt "TEHNOLOGIA CONFECTIONATII PROTEZELOR MOBILIZABILE"

Prezentări similare


Publicitate de la Google